Gyurkity Péter

Nyáron jön a Samsung hibrid meghajtója

A Samsung nyáron dobná piacra a régóta várt hibrid meghajtót, amely végre teljes támogatást nyújtana mindkét rivális formátumhoz. A Duo HD néven emlegetett készülék mellett külön HD DVD lejátszó is érkezhet.

A BD-UP5000 nem az elsőként megjelenő hibrid meghajtó, ám mégis egy fontos újdonságot kínálhat a már korábban bemutatott "Super Multi Blue" készülékekhez képest, amelyek a Hitachi jóvoltából bukkantak fel még a CeBIT alatt. Ez utóbbiak ugyanis a HD DVD írásával egyelőre nem boldogulnak, itt kénytelenek a tulajdonosok az olvasásra szorítkozni, miközben a rivális Blu-ray esetében nincs ilyen gond. A Samsung készüléke viszont teljes körű támogatást ígér mindkét tábor kedvencénél.

"A vásárlók többsége jelenleg is élénk érdeklődést mutat a nagy felbontású tartalmak iránt, ám sokak számára komoly problémát jelent a konkurens formátumok versengése. A most megjelenő hibrid készülék viszont megoldást nyújt ezen problémákra" - magyarázta Dongsoo Jun, a Samsung Electronics fejlesztésért felelős divíziójának első embere. A Duo HD pontos paraméterei egyelőre nem ismertek, a Samsung ugyanis mélyen hallgat ezekről, ám az már biztos, hogy mindkét formátumot és azok interaktív menüit (HDi és BD-Java) is támogatja a meghajtó.

A még csak éppen beinduló verseny komoly költségeket jelent a gyártóknak és forgalmazóknak. Az amerikai Consumer Electronics Association 2006 januárjában (a tengerentúlra nézve) 600 ezer, nagy felbontású tartalmakat támogató készülék gazdára találását jósolta a tavalyi évre, novemberre ez mindössze 200 ezerre olvadt. Igaz, ebben nagy szerepe volt a többszöri késésnek és a magas áraknak, ám piaci elemzők egyetértenek abban, hogy a vásárlók között is nagy volt a bizonytalanság, mivel nem lehetett tudni, hogy melyik tábor kerülhet ki győztesen a versenyfutásból.

A Samsung mindenesetre jelezte, hogy amennyiben erre megfelelő igény mutatkozik, a noteszgépek után az asztali konfigurációkhoz is megjelentetné saját HD DVD meghajtóit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #9
    FUJI BD-RE 25GB 2x Blu-ray újraírható lemez ez is olcsóbb(7k körül ha még keresnek is rajta) mint amit mondtál. Vagy mivel tud többet a 9k-s? és ennél még olcsóbb a síma lemez. Majdnem fele.
  • turul16 #8
    Üresen ?
  • TrIp #7
    láttam mediamarktban br lemezt... 9000 forint xDDDDDD
  • vax #6
    http://hu.wikipedia.org/wiki/HD_DVD
  • vax #5
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Blue-ray
  • maxspeed2107 #4
    Bátor próbálkozások ezek a hibrid cuccok. Nem egyforma ez a két formátum sem, lesznek még gondok mire tényleg kijön egy igazi combó cucc. Az igyekezet viszont dicsérendő a Samsung részéről. A hardware gyártók meg vannak lőve azzal, hogy 2 formátum verseng, így ha csak egyik mellé állnak, potenciális veszteség éri őket, ha a másik győz v. jobban bejön később. Mit tudnak tenni? Kombó cuccot kihozni.
  • bertino #3
    más kódolású anyagok vannak rajtuk, abszolút más technológia, abszolút nagyfelbontás rulz :)
    szerencsére ripelik őket szorgosan ;)
  • bandypappa #2
    Alapvetöen mi a különbség a hd-dvd és a blu ray között és e kettö meg a hagyományos dvd filmek között?
  • Tetsuo #1
    Majd akkor veszek, ha 20e alatti duo író, tudja írni a többrétegű lemezeket is.