Dojcsák Dániel

Magyarország lezúzza az EU-t, a MAHASZ ünnepel

Dr. Lévai Katalin, esélyegyenlőségi miniszterasszonyként megismert politikusunknak sikerült lenyűgöznie nemrég elkészített riportjával az Európai Parlamentet, ahol a honatyák/anyák elsöprő többséggel szavazták meg a magyar politikus internetes zenei kereskedelem szabályozásáról szóló 140 oldalas irományát. A MAHASZ és Artisjus örül az eredményeknek, ez már önmagában gyanús.

Lévai Katalin a sajtótájékoztatón saját bevallása szerint kissé kellemetlenül érezte magát amiatt, hogy ennyire nagy számban voltak kíváncsiak a bejelentésére (kb. 20 ember), hiszen korábbi roma illetve női egyenjogúság témáira sosem voltak túlzottan kíváncsiak a sajtó képviselői. A coming out része volt az is, hogy neki kezdetben fogalma sem volt arról, hogy az online zenehallgatás, letöltés mi fán terem, de a hazai szakmai szervezetek képviselői szívesen kioktatták, fejlesztették a politikusnő techno-tudásbázisát, így mostanra rájött: ez szintén egy esélyegyenlőségi kérdés.

Persze itt éppenséggel nem nőkről vagy etnikumokról van szó, hanem a kis nemzetek zeneművészeinek esélyeiről. A kulturális sokszínűség megőrzése Európában kritikusan fontos szerephez kell hogy jusson, esélyt kell adni a kisebb országok, területek alkotóinak is a megjelenésre, ezért véleménye szerint keményen fel kell lépnie az EU apparátusának a monopóliumok ellen, legalábbis olyan speciális területeken, mint a művészet.

Lévai szerint a téma megbolygatásával, a korábbi EU-s ajánlással való szembehelyezkedéssel darázsfészekbe nyúltak és egy olyan régóta bejáratott, ámbátor rossz gyakorlatot kezdtek el felszámolni, ami lehetőséget teremt mind a mai napig a nagy kiadóvállalatoknak arra, hogy maguk szelektáljanak és korlátozzák ezzel a kultúra megőrzését és színesen tartását. A korábbi ajánlás úgynevezett puha törvény, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem kötelező betartani, a készülő direktíva viszont kötelező érvényű lesz, ráadásul tartalmában sem követi majd elődjét.

Az Unió számára a kulturális szempontokon túl pénzügyileg is fontos az online zeneértékesítés megfelelő szabályozása, hiszen évi 3,9 milliárd euró értéket (össz. EU GDP 5-7%-a) képviselnek az öreg kontinensen a szerzői jogokkal védett művek. Nem csoda, hogy a nagy kiadóvállalatok azonnal hőzöngeni kezdtek és tiltakoznak a Lévai-riport ellen, hiszen a profitorientált működésnek lőttek a zenei kultúra területén számukra.

Az eseményen jelen levő Bródy János, az Artisjus elnöke próbálta érthetővé tenni az itt feszülő ellentéteket, s felhozta a közgazdászok által kedvelt 80-20-as szabályt, amit még évszázadokkal ezelőtt talált ki egy talján szakember. Ennek lényege az volt, hogy a társadalom 20%-a rendelkezik a vagyon 80%-val. Ez az elv később átkúszott más területekre is, persze a számok változnak, de az arányokat a képlet jól mutatja. A zeneiparban mondhatjuk, hogy a zenészek 20%-a termeli a piac profitjának 80%-t, a kiadók tiltakozásának megértéséhez pedig ezt az arányt kell ismerni. Az ő gyakorlatuk szerint ki kell emelni ezt a 20%-ot, a többivel nem kell foglalkozni, úgysem veszi meg senki és ezzel a 20%-kal kell operálni, az ő jogaikat kell bitorolni. Tulajdonolni ugyanis Európában nem lehet, hiszen a szerzői jog errefelé elidegeníthetetlen, tehát csak képviselni lehet őket.

Lévai anyagának sarokpontjai nekimennek ennek a vadkapitalista szemléletnek, így nem támogatja a jogkezelő szervezetek, kiadóvállalatok, monopóliumok versengését, csupán korlátozott formában. A szerzőknek meg kell adni a szabad választás lehetőségét abban, hogy ki képviselje a jogaikat, továbbá el kell érni, hogy a licencelési folyamat az EU 27 tagállamára általános érvényű legyen, tehát ne kelljen végigkilincselni 27 jogvédő irodát, ha egy EU-s slágert akarunk gyártani.

Az egyablakos rendszer valóban rejteget előnyöket, viszont komoly kérdést vet fel a közös jogdíjkezelés kérdése. Az Unió tagországainak változatos gazdasági jellemzői (eltérő bérek, árszínvonal, adók stb.) lehetetlenné teszik, hogy egységes legyen a jogdíj, mert a bulgár testvérek beleroppannának a svédek számára filléresnek tűnő díjak kifizetésébe. Ezért a cél, hogy minden országra legyen meghatározva külön jogdíjérték, a fizetés pedig ne a jog keletkezésének helyétől függjön, hanem a letöltés helyétől.

Hoppá! Ha nagyon szélsőséges vagyok, akkor azt mondhatnám, hogy beindul hamarosan a letöltő turizmus: az osztrákok laptoppal járnak majd át hozzánk zenét letölteni. Sajnos a nagyszámú jogász, jogvédő és szakember jelenléte ellenére nem sikerült kideríteni, hogy mi is a valódi, praktikus előnye ennek a beadványnak, sőt a különböző szervezetek jelenlevő képviselői egymásnak is estek hirtelen, belefojtva a szót a kíváncsi, de értetlenül szemlélődő újságírókba.

Dr. Musinger Ágnes, a Mahasz vezetőnője (aki egyébként már Lévai doktornő jó barátnője is lett a sok szakmai beszélgetés során) elárulta, hogy az illegális felhasználás ellen továbbra is küzdenek majd, de a szent cél a legális letöltések problémáinak megoldása. A mostani beadvány jelentősége abban is állhat, hogy egyszerűvé teszi a forgalmazók, szerzők, sugárzók és egyéb szereplők számára a jogosultságszerzés folyamatát, így ez közvetve jó lesz a fogyasztóknak is, mert szélesebb kínálatból válogathatnak. Ugyanakkor hozzátette, hogy üdvözli a fix állami hatáskörbe helyezett jogdíjmeghatározás gyakorlatát is, hiszen nem megengedhető, hogy a versenyre hivatkozva egyre alacsonyabbak legyenek a kialkudott összegek.

Bródy János többek között kiemelte azt is, hogy Lévai Katalin eredménye becsülendő, hiszen kevés olyan szakpolitikus van, aki a rábízott témát ilyen alapossággal és lelkiismerettel dolgozza fel, meghallgatva a strassburgi lobbikon kívül a hazai, gyengébb érdekérvényesítéssel rendelkező szereplőket is. Szerinte Lévai nem feküdt le a bejáratott gőzhenger nyomvonalába, hanem helyesen felvállalta a véleménykülönbséget, amivel nagy szolgálatot tesz hazánknak illetve a többi hasonló méretű EU-s országnak is.

Az EU Parlament által elfogadott jelentés ugyan lassan fog majd beépülni a gyakorlatba, de a nagyvállalatok kénytelenek lesznek igen gyorsan átalakítani folyamataikat e szerint. A felhasználók, fogyasztók talán nem fognak túl sokat érezni abból, ami történik. Sőt a jelentés sikere talán nem is önmagáért áll, hanem azt a lehetőséget villantja fel, hogy igenis szembe lehet menni az EU-s törvényalkotás rossz beidegződéseivel és lehet alternatívát mutatni. Ehhez az eredményhez szerkesztőségünk is gratulál Lévai Katalinnak, a hazai (illetve mostmár teljesen EU-s) online letöltő piacnak sok szerencsét kívánunk.

Dr. Gyertyánfi Péter, az Artisjus főigazgatója szerkesztőségünk kérdésére elárulta, hogy az online jogosultságok rendeződése nem jelenti azt, hogy a kivetett matricás-adó megszűnne, hiszen effektíve az online boltban vásárolt zeneszám után fizetett jelenleg 28 forintos jogdíj nem azonos célokat szolgál az üres adathordozók után szedett sarccal. A matricás adóra szerinte azért van szükség, mert a jogosan megvásárolt számok is "önálló, megsokszorozódó életet kezdenek a számítógép merevlemezéről elindulva". Na ez sok volt kicsit, a békés lelkemnek is. Ezek szerint duplán kell fizetni annak, aki legálisan jut zenéhez és szimplán - vagy inkább szimplán sem - annak, aki illegálisan.

Arra a kérdésemre, hogy az Artisjus tervezi-e a megállapodást a hazai torrent oldalakkal a jogosított letöltésekkel kapcsolatban azt a választ kaptam, hogy természetesen szeretnének olyan felületet, hogy legálisan történnek a dolgok, de egyelőre elképzelhetetlen a warez közösség bevonása ebbe. Persze az Artisjus (matricavédő propaganda) szerint az otthoni felhasználás mindenképp legális, akkor is ha illegális forrásból töltöttük le a tartalmat, viszont a fájlcserélés kétirányúsága miatt mindenki bűnöző.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neo668 #23
    sziasztok nektek nincsen bithumen meghívotok???
  • n0k0m #22
    Mar nem azert de ez az online zene letoltes egy darab sz*r. Ha mar ennyiert megveszek egy Cd-t, akkor minimum a csillivilli borito, meg szovegkonyv, meg art a tokban. Mondjuk nekem tok 8 mert eletemben leszedtem max 2 albumot netrol, heti 5 perc zenet ha hallgatok.

    A jatekokbol meg ami tenyleg mestermu azt megveszem, foleg ha neten akarok jatszani, akkor muszaj is. De egy 5 ora alatt vegigjatszhato utanna kukaba kerulo, vagy egyszeruen szemet jatekert nem fogok kiadni ugyanannyit. Leszedem, kiprobalom, repul azert miert fizessek?

    A demo meg kb. akkora mint az egesz jatek, es semmit nem latsz magabol a jatekbol, mert minden opcio/extra kikapcsolva, nehogy a demo-n szorakozd le az eleted.

    Az elorenderelt videokat meg egyszeruen a fogyasztovedelemnek kellene tiltania.

    A zenenel meg 1 szam alapjan nem vennek albumot. Ha meg az egeszet meg akarom hallgatni elobb, akkor ugyis le kell szednem.
  • stremix #21
    Én régebben próbáltam "jó útra térni" de beletört a bicskám a sok próbálkozásba. A tapasztalatom az volt, h képtelenség volt egy lemezboltba úgy bemenni, h utána el is vigyem amit szerettem volna, a neten aztán kicsit (nagyon kicsit) javult a helyzet, de a régebbi és főleg ritka zenéket megtalálni is nehéz ...hacsak nem egy fájlcserélőn kerestem.
    Igazából csak az újabb zenéket kínálgatják hivatalosan letöltésre (pl Madonna legújabb albuma X Ft !!!) ami nagyon szép de az emberek többsége akkor lesz "becsületes" ha van is választék és nem kell hónapokat várni amíg TALÁN valamikor elérhető lesz a keresett zeneszám ...pénzért.
    Szóval jött a "-Kapjátok be, ha nem akarjátok eladni akkor majd ingyen leszek kénytelen megszerezni", mégpedig villámgyorsan.
    A lényeg, h az online zeneáruházakban az az említett 20% elérhető, a többi a levesben és ez elég szomorú amikor a kiadók és a jogvédők fájdalmairól olvasok.
  • strogg #19
    Jójó. ez mind szép és jó. Persze benne a kiskapu, hisz verseny kiszűr=nem lesznek olcsóbbak a számok. Kartell???
    Ennek hatására a kiadók valszeg ki fogják lobbizni maguknank a megfelelő összeget, értsd egységesen lesz K. drága (nah jó, drágább mint eddig) a jodgíj. És eszed, nem eszed, akárhová is mész, annyi lesz.
    A dolog tehát nem válasz a warezre. Csatlakozom nexus hozzászólásához is. Amíg az elektrónikus diokumentum nincsne letárolva, addig nem elektronikus dokumentum:) Azon lehet kötekedni, hogy mindíg le van tárolva (pölö: merevlemez) de a fejükbe nem fér bele, hogy a doksi akkor is elekronikus doksi, amikor éppen utazik a világ A pontjából B-be, egy mail-hez csatolva.
    A gond ott van, hogy a szabályozásokat erősen az olyan réteg dolgozza ki, amelyiknek a faék votlt a gyermekkori játéka, és nem a commodore. Fogalma sincsen mi fán terem a digitális világ.A fiataléabba szakértők véleményét pedig nem akkor veszik komolyan amikor kéne, hanem amikor az egybeesik az éppen aktuális anyagi érdekkel. Ezért van az, hogy még mindíg itt tartunk, ugyanis az anyagi érdek a CD <-> pénzmozgás. A számukra megfoghatatlan "bithalmaz" fogalma nem ér egy kalap Xart sem. Pedig a kutya pont itt van elásva. :)
    A kiadóknak meg csak annyit: Vagy megszoksz, vagy megszöksz. Majd árjöttök...
  • Grifidos #18
    Kicsit lemaradtak ezzel. Mivel nem reklám terület csak úgy mondom, nagyon sok online zenebolt üzemel sokkal cooltúráltabb árakon mint amit ebből a cikkből kinézek.
    Esetleg alternatív megoldásként elkezdik licencelni a kínai tartalom szűrő software-eket, hogy mindenki csak ahoz férjen hozzá amit ők láttatni akarnak.
  • Gerygrey #17
    Hát igen. Én most havi 5 rongyot fizetek szerverbérlésre, csak azért, hogy torrenten folyamatosan jó legyen az arányom és sokmindent le tudjak tölteni. Nekem teljesen mindegy hogy kinek fizetem ezt a pénzt, úgy látom a szórakoztatóiparnak nem kell, mert ők nem nyújtanak reális alternatívát (havi 1 darab audio CD ezért a pénzért? LOL)
  • airwalker #16
    Mire Magyarországon lesz egy normális online zenebolt, addigra én már több terrabájtnyi zenét és filmet fogok leszedni illegálisan. Rajtuk múlik, hogy mikor fogják fel végre a saját érdekeiket.
  • fifi #15
    semmi közöd hozzá...
  • Frank99 #14
    állítsatok falnak, a *va nénikéteket!
  • HUmanEmber41st #13
    Hát ez már megint a szokásos MEGALOL kategória.. ehh...