Gyurkity Péter

Idén indulhat a csatlakozóháború

Az egyelőre késlekedő HDMI mellett idén bukkanhat fel a DisplayPort és az UDI, amelyek szintén a hagyományos VGA és DVI-csatlakozószabványok leváltását célozzák. A technikai előnyök mellett a licencdíjak kerülhetnek előtérbe.

A DailyTech összeállításából kiderül, hogy a már korábban bejelentett kezdeményezések idén ölthetnek alakot és ezzel megkezdődhet a csatlakozóháború az asztali és hordozható eszközök szegmensében. Bár egyes gyártók már bejelentették HDMI-alapú fejlesztéseiket, a szabvány mellé besoroló Displayport és Universal Display Interface (UDI) a licencdíjak elhagyása révén komoly versenyt támaszthat.

Elsősorban ezt emelik ki ugyanis a kritikusok, mint a két konkurens igazi előnyét. Amíg a HDMI - minden technikai előnye, valamint a derűlátó nyilatkozatok mellett - licencdíjat ró a gyártókra, addig a riválisok ennek mellőzésével igyekeznek kiharapni egy szeletet a tortából, alacsonyabb árakkal csábítva a gyártó cégeket. Előbbi esetében a HDMI Licensing eszközönként 4 centben szabta meg a díjat, ezt némileg megdobja a másolásvédelemért felelős HDCP-kulcsok használata, a Displayport viszont mentes mindezektől - legalábbis eddig az volt, ám a szabvány több mint 200 szabadalomra épül, ezek tulajdonosai pedig bármikor meggondolhatják magukat, és "ésszerű" követeléssel állhatnak elő.

A HDMI terjedése elől azonban már idén elhárulhat a legnagyobb akadály, amennyiben a gyártók előállnak a megfelelő megoldással a hang PCI Express buszon keresztüli továbbítására vonatkozóan. Ilyen értelemben nyilatkozott a lapnak Joe Lee, a Silicon Image marketingigazgatója, aki szerint a megfelelő szoftveres meghajtók elkészültével - és a kimenet hozzáadásával - a legnehezebb részt megoldanák, a Windows Vista pedig ezt követően felgyorsíthatja az elterjedést. A HDMI mellett szól a PlayStation 3, amely támogatja a szabványt, az AMD és az nVidia viszont a Displayport mellett foglalt állást, és még az idén előállhatnak a kompatibilis fejlesztésekkel.

Szép kis felfordulás vár tehát a mit sem sejtő felhasználókra, amit súlyosbít, hogy az ágazat továbbra is megosztott a kérdésben. A Displayport támogatói között a két említett gyártón kívül olyan neveket találunk, mint a Dell, a Hewlett-Packard, a Molex, a Philips és a Samsung, míg a HDMI a Sony mellett a Hitachi a Silicon Image és a Toshiba támogatására épít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    No azért több gigabites sávszélhez már elég jó kábel kell, nem véletlenül léteznek a különféle kategória-besorolások UTP és STP kábelekre (link). Itt már a réz oxidmentessége és a köpeny is számít.

    Két fő okból alakították ki úgy a DVI-t, és az 1.0-ás HDMI-t: akkoriban még nem állt rendelkezésre a technológia: 1. több gigabit/s egy érpáron való átvitelére, 2. packet-kezelésre ilyen sebességgel.
  • szombi #18
    Hülyeség ez a színcsatornás dolog meg az órajel,
    egyetlen érpáron is lehet vinni az ADAT-ot (kép és hang multiplexelve).
    A gigabites hálókábel is gyors, mégis egy-egy irányba csak 1 érpár visz, aszinkron átvitellel(órajel nélkül).
    Egy extra felbontású videó(2048x1536) 24 bites szín-és és 50Hz-es képváltással
    is csak 3.2 gigabites vonalat igényel. Egy 100 méteres, réz érpár is képes erre,
    persze megfelelő árnyékolással és csavarással.
  • dez #17
    ("a HDMI csak single-link lehet" -> viszont a DVI-s szabványhoz képest akár 2x-es órajellel.)
  • dez #16
    Egyébként asszem a DVI/HDMI is csavart érpáras, csak itt még színcsatornánként 1 v. 2 érpár van (attól függően, hogy single- vagy dual-link - a HDMI csak single-link lehet), tehát 3 v. 6 érpár (plusz külön órajel-vonal, DCC), mert itt még alacsonyabb volt a bitsebesség vezetékenként. (A HDMI-nél a színcsatorna vonalak viszik át a hangot is.)
  • htmm #15
    Egy dugóért licenszdíj. Ezek nem normálisak...
  • AranyKéz #14
    "ám a szabvány több mint 200 szabadalomra épül"

    Úr isten ! Mi a franc, külön codec-et implementál ?
  • szombi #13
    Akkor azt mondom: Displayport RULEZ!!!!!!!!!
  • dez #12
    Még nem lefutott, tekintve hogy 3.-ként az UDI is a ringben van, melyet szintén támogat az Nvidia és a Samsung, az Intellel és Apple-lel együtt.
  • dez #11
    "A HDMI mellett szól a PlayStation 3" -- meg még kismillió egyéb cucc.
  • dez #10
    "Optimális lenne, ha a monitor és a gép között oda-vissza egy-egy igen gyors soros busz lenne, amin DIGITÁLIS ADAT-ként hang, kép és egyéb adat is átmehet."

    De hiszen éppen ilyenek a cikkben említett szabványok!

    "és két csavart érpárt tartalmazó, érpáranként árnyékolt és merevített, max 10 méteres vezeték."

    Ez meg fedi a DisplayPort kialakítását (kivéve a merevítést, mert az ide nem kell). :)