Berta Sándor

Egyre több céget érdekel a Second Life

A világhálót meghódító Second Life nevű játék sikereit jól bizonyítja, hogy már a legnagyobb cégek figyelmét is felkeltette. A vállalatok elsősorban jó reklámlehetőséget látnak a programban.

A Second Lifeban bárki létrehozhatja virtuális életét. Aki szegény gazdag lehet, a valódi életben szürke hétköznapi kisember pedig elismert személyiség. Talán ez a legnagyobb titka a játék sikerének. Egyre több cég tekint azonban a Second Lifera kedvező marketinglehetőségként, amely virtuális kirakatként felhívhatja az emberek figyelmét az adott vállalat termékeire és szolgáltatásaira. Az amerikai Linden Labs által kifejlesztett és működtetett platformon jelenleg már 1,7 millió regisztrált felhasználót tartanak nyilván. Köztük van már többszáz magyar felhasználó is.


Jó példa a cégek nagyobb érdeklődésére a YouNeverCall nevű internetes mobiltelefon-üzleteket működtető vállalat, amelyik lehetővé teszi, hogy a regisztrált tagok a legújabb mobil készülékekkel lássák el a karaktereiket. Ezenkívül a Second Lifeban használt és 5 amerikai centnek megfelelő értékű 25 Linden-dollárért bárki akár SMS-t is küldhet egy valódi telefonszámra - legyen a címzett akár az Egyesült Államokban vagy akár Nagy-Britanniában. A YouNeverCall vezetői most azt tervezik, hogy a karaktereknek lehetőségük lesz csengőhangokat vásárolni, de tervezik az SMS-küldési szolgáltatás kibővítését más országokra is.

A Second Life virtuális világának bekötése a valódi kommunikációs hálózatba szintén csak idő kérdése. Október óta a Vivox cég Second Life telefoncellákat üzemeltet. Hasonló terveket szövöget a Vodafone brit mobilszolgáltató is. A Vivox virtuális telefoncelláiból bármelyik amerikai vezetékes és mobil telefonszámot el lehet érni. A vállalat a szolgáltatás elindításakor egymillió perc beszélgetési időt osztott szét a felhasználók között. Nem véletlenül mondják sokan, hogy ez is egyfajta internetes telefon - csak másképpen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tibia #61
    Ezt nem hagyom enyiben......

    Én is játszok ezzel a játékkal és havonta 245K-t keresek telkek eladásával bérbe adásával.(Ha valaki nem tudnámenyi 245K [245000L$])

    Telkeim legfőkébb main land on van.

    Ha valakitérdekel akkorelmondom havonta abankszámlámra 500 US$ Veszek ki.
    Külömben 245K L$ ér 853 US$-t és 100000L$-el gazdálkodok a játékban.

    Havonta 96070 Ft-t keresek magyarul mondva, de he kiváltanám mind akkor 164,067 Ft-t keresnék havonta de ez lehetetlen,a maradék 100000L$-el kell kifizetnem a földet és a prem dolgokat. Jólmondva mindig 354 US$ orvan mindig a gaméban valutában.

    Ez azén munkám :) és nagyon jó!

    És vonjátok aztvissza hogy ez egy minimálbér :P
    Most nyugodtan lehet irigykedni,de ez nem érdekel.
  • Adam II #60
    Yiff Yiff
  • Supperadi #59
    Hmmm... Kis túlzással elmondhatjuk, hogy egyre kétségbeejtőbb a helyzet. Az emberek már a számítógépeikben keresik a megoldást a problémáikra. Ha ők nem lehetnek gazdagok, vagy szépek, vagy híresek, akkor inkább egy ilyen programba menekülnek és megszerkesztik sikeresebb alteregójukat ahelyett, hogy tennének valamit hátrányos helyzetük ellen. És ez a probléma, attól tartok, egyre csak mélyülni fog...
  • Shadow_THH #58
    BabyWolfie? :D
  • tgunda #57
    Néhány napja a tévémûsorban, a médiától megszokott módon, csak a pénz és a szex volt kiemelve. Pedig sokkal több mindenrõl van szó. Az SL-ben láttam már:
    - nem is egy képzõmûvészeti kiállítást,
    - nyelvtanfolyamot,
    - novellapályázatot,
    - sok építészeti versenyt, például a középkori Londont nagyon szépen felépítették (sajnos már nincs meg),
    - interaktív kalandjáték szigetet, nem is egyet.

    plusz hasonló aktív dolgokat. Tehát azért több van benne, mint "unatkozó amerikai tinik világa", persze ilyen is van bõven. És talán mégegyszer hangsúlyozni kell, az SL-ben egy új terület üresen érkezik... amit odabent látni lehet, azt a résztvevõk építik, nem pedig készen van, mint egy szokásos számítógépes játékban - tehát integrálva van benne egy 3D modellezõ egység is. No nem olyan komplikált, mint a 3D Studió vagy Archicad, de azért nem árt elõtte elolvasni a használati utasítást. Úgyhogy végeredményben sokkal több emberi aktivitást, kreativitást kíván, mint a Guild Wars vagy hasonlók.

    Ami meg a pénzkeresést illeti. Ehhez ott is dolgozni kell, vagy jó ötletek kellenek. Mivel az SL interaktív kezelése, az építkezés stb. elég sok gyakorlatot igényel, van odabent sok tanító, tutor, akik ezt már virtuális fizetésért csinálják. A virtuális pénz persze kihozható valódi formában is. Egy angol SL-beli ismerõsöm 15 éves fia is ilyen tanító volt, és három hónap alatt megkereste élete elsõ számítógépének az árát.
  • Normal #56
    Jah, vannak káros dolgok is, másokra veszélyt jelentők.
    De kéremszépen, nem lehetne az embereket kicsit jobban felnőttként kezelni?
    Hadd döntse el, hogy él, hal - ha csinál valami baromságot, hadd tanuljon belőle.
    És mi ez itt már, szájverpánk? Egy cég azt csukat le, akit akar, mert lemásolt egy filmet, és az *hasraütés* ér hárommilliót? :D

    Ehh, abszurdisztán egyre növekszik...
  • Hoz_Hun #55
    Ez sok mindenre igaz. Nézd meg a dohányosokat, de betilthatnánk az alkoholt is.
  • Hoz_Hun #54
    Ott a pont. Ugyan így vagyok vele én is.
  • Hoz_Hun #53
    Jelenleg Guild Warsozok.
    Nem lehet szerintem kábszerhez hasonlítani az MMORPG-t, mert nagyon sok kell hogy függőséget okozzon. A mértéktelenség sehol sem jó. A túlzott kajálás is tönkretesz sőt meg is ölhet mégsem kábszer, de szerintem az is nevezhető függőnek aki reggel úgy kel, hogy bekapcsolja TV-t mert csak úgy tud tevékenykedni ,ha valami dörmög a közelében (rosszabb esetben álló nap nézi).
  • sajoati #52
    szia, mint rl, itt is a folddel lehet(ett) legjobban uzletelni, amugy meg ha kepes vagy vmi tartalmat gyartani (ruhat, szkriptet, epuletet, _barmit_), azt eladhatod.

    de pl. ugyanugy lehet nyereszkedni a virtualis-valodi penz arfolyammal, mint rl a valutakkal.

    igazabol jol megelni (mondjuk ugy evi $50000 v a folott) csak kb. 200-an tudnak belole, a legtobben a magyar minimalber felet, harmadat se keresik meg itteni munkajukkal.