38
  • Tetsuo
    #38
    Azért az durva, h ez a Markus gyerek 1,7 Mrd € nélkül is meg tudta csinálni..
    A Quaerónál mindenkit le kéne csukni csalás miatt.
  • Tetsuo
    #37
    Azért marhára nem mindegy h valaki sztohasztikus, minimalista v más underground zenéket szeretne azonosítani v a Padödö aktuális slágerét.
    Pl az én kedvenceim valszeg utolsóként kerülnek adatbázisba, ha 1általán bekerülnek (és nem is játszák őket rádióban); amit meg mindennap játszanak orrba-szájba azt nem tökmind1 ki játsza?
  • Dj Faustus #36
    "20-ból huszat nem ismert fel, így uninstall lett a vége. Felejtős."
    Tévedés.
    1. Nálam (80-as 90-es évekbeli zenékből) 20-ból csak 6-ot nem ismert fel (alapbeállításban!). Legtöbbje remixek, amikről valószínűleg még nem készült "ujjlenyomat".
    2. File/Options/Internet Database/Internet audio database based on Fraunhofer audio ID technology résznél beállítható az ujjlenyomat mérete, a hasonlóság mértéke.
    3. Mivel ennek a dolognak is szükséges háttér-adatbázis (mint minden keresőnek), ezt fel kell tölteni ami időbe telik (ráadásul ez a rendszer zárt - ezért ez lassabban megy).

    "A fórumát olvasgatva viszont úgy néz ki, hogy nem működik a dolog."
    Nem ír sehol olyasmit hogy nem működne.
    Illetve lásd előző válaszom 3. pontját.
  • wanek
    #35
    "PeerBox - egy másik." - nincs megfelelő eszközöm, hogy kipróbáljam. A fórumát olvasgatva viszont úgy néz ki, hogy nem működik a dolog.
    "MAGIX Music Manager 2006" - 20-ból huszat nem ismert fel, így uninstall lett a vége. Felejtős.
  • Dj Faustus #34
    MAGIX Music Manager 2006 - egy szoftver, mely alkalmazza az előbb említett technológiát.
    PeerBox - egy másik.
  • wanek
    #33
    Nekem ez eléggé képzelgésgyanús. Tudsz olyan programot/szolgáltatást mondani, amivel ennek a valódiságát le tudnám ellenőrizni? A "papír", mint tudjuk, sok mindent elbír. De a puding próbája az evés. Vagyis hol tudnék az állítás valóságtartalmáról megbizonyosodni?
  • Dj Faustus #32
    "Ha egy olyan kazettát rakok be, amit azzal vettem fel, kb. 5 mp-es olvasás után azonnal megmondja, hogy melyik az a kazetta, mi van rajta, és éppen hol áll a kazetta"
    Az más technológia. Ott külön kódot raksz a hangra (kb. mint az RDS, a CDDB/FreeDb, MP3 ID3).

    Itt viszont nem kerül fel semmi külön információ (fejléc, ID3 tag, vízjel, stb...) a hang mellé, arról készül egy "lenyomat".

    Bővebben erről ebben a Powerpoint bemutatóban:
    No associated information required (headers, ID3 tags)
    No embedded signals (e.g. watermark), are required
  • wanek
    #31
    pwmosquito és Dj Faustus: szó sincs itt valódi felismerésről, hanem egy előre bekódolt információ kiolvasásáról.
    Valódi felismerést az emberi agy tud elvégezni mindenféle előre bekódolt infók kiolvasása nélkül. Ilyet - megfelelő kapacitás híján - gépek nem tudnak megcsinálni, csak maximum trükközni lehet.
  • wanek
    #30
    Rádió esetében ez úgy is működhet, hogy az adó eleve sugározza a zene adatait, mint pl. az RDS-t. Ilyet sem nagy művészet kiolvasni, ha van megfelelő eszköz rá.
  • wanek
    #29
    Úgy nem nehéz, ha eleve bele van kódolva a zenébe. De ez nem felismerés/keresés, inkább csak kiolvasás.
    Ez kb. hasonló, mint a könyvtárrendszert használó videomagnók, nekem is van olyan. Ha egy olyan kazettát rakok be, amit azzal vettem fel, kb. 5 mp-es olvasás után azonnal megmondja, hogy melyik az a kazetta, mi van rajta, és éppen hol áll a kazetta. De ez nem több, mint kiolvasása annak az adatnak, ami rögzítéskor kerül rá. Vagyis ez egyfajta vízjel.
    Ha egy zene/kép/video eleve tartalmaz ilyen vízjelet, akkor nem ördöngösség róla bármit is megállapítani. De én nem ilyen, már eleve manipulált zene/kép/video felismerésről írtam.
  • pwmosquito
    #28
    még egy kis olvasnivaló 2002-ből (már ez se mai technológia)
  • pwmosquito
    #27
    Elmondom egy példán keresztül: hallasz a rádióban egy számot ami tetszik, de nem ismered az előadó nevét, és kíváncsi vagy rá. Ekkor felhívod a shazamot (a szám angliában 2580). A gép szépen elmondja, hogy tartsd a telefont amíg ő elemzi a zenét, azután botja a vonalat, és visszaküldi sms-ben a szám címét és előadóját.
    Maga a technológia(fingerprinting of audio) ugyan az, mint amit az előbb említett AudioID is használ.
  • Dj Faustus #26
    Audiótartalmak azonosítására létezik megoldás a Fraunhofer Intézet jóvoltából - a neve AudioID.
  • wanek
    #25
    Ne beszélj itt mellé! Hol adod meg, pontosabban hogyan tudatod a keresővel, hogy mire kéne neki választ adnia?
    Az emelt díjas sms-t értem, nehogy azt ecseteld, hogy miképpen húznak le - ezek szerint téged is.
  • pwmosquito
    #24
    "???? És ezt hogy? Mert nem láttam erre opciót. De te biztos jól elmondod."

    "Shazam's service is built around a patented proprietary pattern recognition technology that can identify recorded audio even under noisy conditions."

    Szóval az algoritmus zárt, gondolom ez így is marad amíg szép hasznuk van belőle. A lényeg hogy tökéletesen működik, rengetegen használják(én is).
  • morgo
    #23
    'teljesen mindegy ha ugyanolyan típusúak lennének akkor is meg kell őket nyittani ami egy minimális munka a gépnek. szal ez hülyeség'

    ehh... igen, egy file megnyitasa minimalis munka osszehasonlitva egy konvertalashoz kepest. szoval szerintem gondolkodj, mielott masokat hulyezel.
  • wanek
    #22
    ???? És ezt hogy? Mert nem láttam erre opciót. De te biztos jól elmondod.
    Annak idején - talán az indexen - olvastam valamit, hogy egy szolgáltatás képes ilyesmire. Kipróbálták, és nagy kamu volt az egész. A pénzt jól beszedték, és soha nem adott jó találatot. Annál már a nigériai levél is ötletesebb...
    Más: úgy ne akarjon nekem senki se keresni, hogy azért pénzt kér. Egyik nagy kereső sem fizetős...
  • pwmosquito
    #21
    "Én pl. egy audio keresőt akkor tudnék elfogadni, ha egy rövid hangrészlet alapján tudna a kereső találatokat adni. Ugyanez igaz a képi és video keresésekre is, persze ott képet/vdeo részletet kéne a keresőbe bedobni.
    Tudom, hogy ilyen sosem lesz, nem is azért írtam."

    El kell hogy keserítselek, de már egy jó ideje létezik ilyen, pl:
    shazam
    Angliába pl 1 hívás 50 penny, és 20mp alatt elküldi sms-ben az általad halgatott szám címét, stb...
  • echo
    #20
    Jó lenne ha lenne végre egy jó európai kereső és nem minden hirdetési pénz az usa ba menne...
  • Bith
    #19
    Hehe, most látom, hogy volt is már ilyen hozzászólás, nem is 1 :D.
    Monnyon le! :)
  • Bith
    #18
    Gugli tuti megveszi kilóra rövid időn belül...
  • Shadow_THH
    #17
    'különböző képformátumok máshogy kódolnak' :/ teljesen mindegy ha ugyanolyan típusúak lennének akkor is meg kell őket nyittani ami egy minimális munka a gépnek. szal ez hülyeség

    egyet értek abban hogy valszeg megarender farmokra lesz szükség, de akár hiszed akár nem a googlenél is megarender farmok szolgálnak ki, nem egy háztályi kis pc...
  • lmisi
    #16
    Ez jó ötlet, csak ez is erőforrás igényes mivel a különböző képformátumok máshogy kódolnak, azaz elötte közös nevezőre kell hozni őket.
    Utána jöhet az algoritmus.
    No mire eddig eljut a keresi engine akár több nagyságrendel nagyobb mennyiségű adatott mozgatott és dolgozott fel mint egy hagyományos szöveges indexelő megközelítésnél.
    Ergo, demo szinten akár működhet is, de amikor ténylegesen használni akarják akkor megarender farmok szerű géppark és a részecskegyorsítok energiszükségletet követelő erőművi kapacitás szükségeltetik....
    Talán ezért lett shut down a vége gyakorlatilag a cikkben is (Persze jelszó meg tudom én)
  • Shadow_THH
    #15
    nem ha fel-hash-eli egy algoritmus úgy hogy elegendő infót tartalmazzon egy képrészletről ahhoz hogy összevethesse mással és mégis egyedi legyen
  • lmisi
    #14
    Jaja a többszáz milliós prójekt szerintem képtöredék alapján keresne. A cikkben említett meg a szokásos metaadatokban :-(((((
    Asszem a képtöredékes kereséshez igen húzós vasak kellenek...
  • wanek
    #13
    Nincs ebben semmi új dolog. A szöveges keresésen alapul minden. Még hogy képi, video és audio kereső! Nevetséges. Ha nincs ezekhez szöveges kapaszkodójuk, akkor a büdös életben nem találnak meg semmit.
    Én pl. egy audio keresőt akkor tudnék elfogadni, ha egy rövid hangrészlet alapján tudna a kereső találatokat adni. Ugyanez igaz a képi és video keresésekre is, persze ott képet/vdeo részletet kéne a keresőbe bedobni.
    Tudom, hogy ilyen sosem lesz, nem is azért írtam. Csupán arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a cikkben említett dolgok valójában mind szöveges keresések.
  • smv
    #12
    Én 16 évesen írtam meg annó a blogsearch.hu -t. Akkor most rólam is lesz hír? :D
  • BandiG
    #11
    Adjunk neki aranymedált, üssük lovaggá és hívjuk Apucinak! szvsz akármilyen okos is legyen egy ilyen csákó, csodákra nem képes. És nem fog olyat létrehozni se amit egy nagy büdzsével rendelkező csoport ne tudna fél pillanat alatt. A metakeresés pedig nem varázslat és az hogy mit tud nem feltétlenül a lényeg. Játékból is tudnának létrehozni olyat, aminek olyan a grafikája mint a legbrutálisabb álmaidban, de egy gép se vinné. A lényeg hogy ezek az infók alapján még nem feltétlenül jó a rendszer...
  • Mo.Organ
    #10
    én már kifejlesztettem egy ilyet de én csak magamnak akarok jót.
    Az én zsebemet ne tömjék tele pénzel, és ne is vegyenek meg kilóra.
  • Shadow_THH
    #9
    #1 #5 igen így lesz meg is érdemli ha jobbat tudott alkotni ennyi idősen. googlenél rengeteg matematikus dolgozik hogy kitaláljanak újabb matematikai összefüggéseket a hatalmas (több milliárd*több milliárd méretü matrixokban tárolt) adatok kezelésére. ezt lenyomni #3

    #4 #8 nem ugyanaz, pl a kép kereső egyszerüen az ismert oldalakban lévő képeket keresi úgy hogy megnézi mi akép neve, mi az alt tag utáni szöveg illetve hogy a közvetlen közelében milyen szöveg található v milyen szöveget tartalmazó linkkel érhető el. Ez elvileg összehasonlítani is tud képeket

    Írónak: 'Mind a két alkalmazás úgynevezett metakereső, vagyis ők maguk nem kutatnak, hanem összegyűjtik és csoportosítják más programok találatait.' A google meg nem meta kereső, és nem a saját mentett adatbázisán belül kutat ugye?..de

    #7 te hülye idióta
  • PíszLávJuniti
    #8
    nem értem a technológia lényegét, vagyis azt hogy mi ebben a csoda?
  • craesh
    #7
    sztem nem nagy cucc. akármelyik müszakis tanszéken ha összedugják a fejüket kitudnak találni ilyet, az más kérdés hogy érdekli-e öket a téma, és az megint más hogy miért _nem_ érdekli öket, peddig kellene, ugyanis ebböl van a pénz...
  • bakagaijin
    #6
    M4-hez van valakinek linkje? Az elődje itt.
  • juzosch
    #5
    Nem még lesz egy hír, hogy vegvették xmillió $ért.
  • Athlon64
    #4
    most akkor ez nem olyan mint a google-ba a videó kereső (video.google.com) ill. a képkeresőjük? (images.google.hu)
  • artschiatwork
    #3
    nem gyenge...
  • JZO
    #2
    Nem lennék meglepve, ha most hallottunk volna róla utoljára...
  • sguser
    #1
    a) 2 év mulva 10miliárd dollárt fog érni a cége
    b) a google agentek elrabolják.
    c) google megveszi kilora.