Berta Sándor

Sikeresen harcol a spamküldők ellen a Microsoft

Egyre több jele van annak, hogy a redmondi szoftveróriás által indított globális spamellenes kampány sikeres. Néhány nappal ezelőtt egy német bíróság ítélt el, egyelőre még nem jogerősen egy spamküldőt és a bírók elé kerülő ügyek csak sokasodnak.

A Düsseldorfi Tartományi Bíróság idén július 19-én tárgyalta egy, a Microsoft által felderített spamküldő ügyét. A férfi a kéretlen elektronikus levelekhez a Microsoft levelezőszolgáltatásának, a Hotmailnek a fejlécét használta fel. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az illető valóban visszaélt a Hotmail védjegyével. Az ítélet azonban még nem jogerős.

Ez az eset csak egy a Microsoft spammerek elleni ügyeiből, azonban jól mutatja, hogy a konszern valóban komolyan gondolja, hogy keményen fellép ellenük. A vállalat leginkább az Egyesült Államokban és az Ukrajnában lévő spamküldő cégeket, illetve magánszemélyeket támadja, ugyanis a jogászok véleménye szerint ezek a felelősek a világot elborító több millió kéretlen elektronikus levél egy komoly hányadáért.

Volt eset, hogy egyes hotmailes postafiókokban a felhasználókat akár többezer spam is várta és az illető csak akkor értette meg, hogy miért is nem kapta meg az ismerősei leveleit. A legtöbb e-mailben online kaszinókat vagy pornóoldalakat reklámoztak. A most elítélt spammer azonban nem elégedett meg ennyivel, hanem még spamküldő szerverek bérletét is felajánlotta a címzetteknek. Egy óránként 100 000, havonta pedig 74 millió kéretlen elektronikus reklámlevél küldésére képes szerver havi bérleti díja például 625 dollár volt. Ugyanez a spamküldő 499 dollárért kínált eladásra 750 millió e-mail címet.

"A spam évente milliárdos nagyságrendű károkat okoz a világ és az egyes országok gazdaságának. Ez a kérdés mindenkit érint, legyen szó otthoni felhasználóról, cégekről vagy internetszolgáltatókról. Ennek ellenére nagyon nehéz a spammerek elleni harc, a legtöbb elkövetőt csak a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően lehet elfogni" - nyilatkozta Oliver Süme, az ECO német szervezet elnöke. A Microsoft és a szakemberek mindenesetre azt remélik, hogy a mostani ítélettel példát tudnak majd statuálni. Az illetőnek az elsőfokú ítélet értelmében 250 000 euró kártérítést kell fizetnie és részletesen tájékoztatnia kell a hatóságokat az általa alkalmazott módszerekről is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #3
    A spamre a megoldást úgy hívják, hogy Thunderbird. Hihetetlen jó a spam szűrője, max havi 1 jön át rajta de lehet kevesebb.
  • pemga #2
    Hmm, én azt hittem ebben a küzdelemben az a siker, ha kevesebb spam érkezik. Érez valaki ilyesmit?
  • teddybear #1
    Általában nem kedvelem az illetőket, de ezzel az akcióval egyet kell értenem. Szívassuk meg csak a sok szemetet! Nagyon idegesítő, amikor olcsó viagra meg egyéb ökörségek reklámleveleit kell törölgetnem a gépemről(mailfiókjaimról).