Berta Sándor

Egyre több spam érkezik Európából

Továbbra is az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb kéretlen elektronikus reklámlevél, azonban egyre jelentősebb mértékben veszik ki a részüket a spamforgalomból az európai országok.

Ez derül ki a Sophos számítástechnikai biztonsági cég legújabb felméréséből, amely szerint az Egyesült Államokból érkező spam e-mailek száma fokozatosan csökken. A spamküldők úgy tűnik, a tengerentúl helyett áttették a székhelyüket az európai államokba. Idén január és március között a kéretlen elektronikus reklámlevelek kevesebb, mint 23,1 százaléka származott az USA-ból. A lista második helyén 21,9 százalékos értékével Kína és Hongkong található. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig 9,8 százalékos eredményével Dél-Korea került fel.

Őket követi Franciaország a negyedik (4,3 százalék), Lengyelország az ötödik (3,8 százalék), Spanyolország a hatodik (3,3 százalék), Németország a hetedik (3 százalék), Brazília a nyolcadik (2,9 százalék), Japán a kilencedik (2 százalék) és Nagy-Britannia a tizedik (1,9 százalék) helyen. A Top 10-ből éppen hogy kiszorult Hollandia és Tajvan. Előbbi a spamforgalom 1,8, míg utóbbi 1,6 százalékáért felel. Az összes többi ország eredménye együttesen 20,6 százalék. Érdekesség, hogy két évvel ezelőtt még az Egyesült Államokból érkezett a világot elborító spamáradat több, mint fele. Az azóta elfogadott Anti-SPAM törvény azonban egyre inkább úgy tűnik, hatékonynak bizonyult. Szintén jelentősen csökkent az Ausztriából érkező kéretlen elektronikus reklámlevelek száma is.

Ez korábban 2,4 százalék volt, most már csak 0,65 százalék. Európában a legjelentősebb mértékben a Lengyelországból továbbított spamek aránya nőtt. A kelet-európai állam majdnem megduplázta az eltelt néhány hónapban a tavaly év végi eredményét.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) időközben minél hatékonyabb és keményebb fellépést és az országok kormányainak összefogását sürgette a legújabb felhívásában a spamkérdés megoldására. A szervezet szerint minden országban meg kell alkotni a spamtevékenységet keményen büntető törvényeket, a spamküldők elleni akciókat világszerte össze kell hangolni. Emellett szükség van a szoftveripar eddiginél nagyobb szerepvállalására is. A szoftverfejlesztő cégeknek még hatékonyabb spamszűrőket és a spamküldő helyeket felderítő programokat kell létrehozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #2
    jóvanna, hát el kell egy kis időnek míg megtanulják a spamtechnikát:)
  • MetaMórfózis #1
    Én azt röhögöm hogy mostanába egy rakásnak a küldője [%from_name%] :)