Gyurkity Péter

Jobs szerint nincs veszélyben az iPod

Az Apple első embere nem tart az újonnan felbukkanó vetélytársaktól, és úgy érzi, hogy az iPoddal - amely visszacsempészte a zene jelentőségét - elfogadható szerződést kötöttek a kalózkodás fejlé hajló vásárlókkal.

Jobs a Newsweek magazinnak adott interjújában kitért a népszerű zenelejátszó és az ahhoz kapcsolódó zenebolt funkciójára, eredményeire, a fejlesztés tanulságaira, valamint a vetélytársakra, amelyek szerinte nem igazán veszélyeztetik üdvöskéjük további sikerét. Az Apple zászlóshajója hétköznapivá válása ellenére is megőrizheti előnyét a konkurenciával szemben, amelyet viszonylagos egyszerűségének és kényelmes megoldásainak köszönhet.

Az iPod/iTunes páros legnagyobb tanulságának az egyszerűség jelentőségét nevezte. Más termékekkel ellentétben az iPod letisztult kezelőfelületet kínál, amely nem bonyolítja túl a dolgokat, maga a lejátszó pedig nem végez több feladatot a szükségesnél. A böngészést, a zeneszámok közötti válogatást már az online bolton keresztül végezzük, így a hordozható lejátszó megmarad egyszerű eszköznek. A kompatibilitást szerinte eddig a vásárlók közül senki nem igényelte, ezért nem is foglalkoznak vele komolyan, megmaradnak a saját formátumnál (másolásvédelemnél), amely csak a cég lejátszóin használható.


A digitális zenétől tartó kiadókat nem volt könnyű meggyőzni, ez mintegy 18 hónapon át tartó periódus alatt sikerült. Akkor is csak az előre megjósolt kudarcok után hagytak fel az egyéb próbálkozásokkal és engedtek az Apple kérésének, hogy tegyenek egy próbát a céggel. A kedvező döntésben nem kis szerepet játszott, hogy a megoldás kezdetben kizárólag a Macintosh felhasználóknak volt elérhető, így a vállalat hivatkozhatott arra, hogy a piac szűkössége miatt nem lesz nagy veszteség egy esetleges kudarc. Jobs kiemelte, hogy itt egy íratlan szerződésről van szó: kedvező áron kínálnak legális tartalmakat a felhasználóknak, akik másként a kalózkodással kacérkodnának - abban a pillanatban, hogy megemelik az árakat, megszegik ezt a megállapodást.

A konkurenseknek nem sok esélyt jósol az Apple első embere. Szerinte a Microsoft Zune nem sok előnyt kovácsolhat vezetéknélküli funkcióiból, mivel a zenemegosztás lebonyolítása túl sok időt vesz igénybe, ezért nem is érdemes foglalkozni vele. Az iPodnak ezzel szemben mára sikerült visszacsempésznie a hétköznapokba a zene jelentőségét, amit többek között éppen egyszerűségének köszönhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • scorpeeon #37
    Ne beszélj hülyeségeket.
    "Az iPod NEM csak egy mp3 lejátszó"
    pontosan ezért nem kell. Nekem mp3 lejátszó kell. Az ipod sok szép dolgot tud, és ez bizony az árán is látszik. És magát az MP3-at nem tudja olyan jól, mint a Sony (jobb hangminőség, 2szer annyi lejátszás-mi kell még?)

    "TV müsorokat vagy mozikat is lehet rajta nézni, na meg még játékozni is lehet vele. ($4.99/game). Ha én Montrealból PL. Hong-Kong-ba repülök, az még Tokiói átszállással is legalább 27 óra. Felbontása; 640x480 at 30fps. Ezen kívül, bármi adatot fel lehet rá tölteni, és használni, Pl Keynote bemutatásokat."

    ez ugyanannak a folytatása amit az eéőbb leírtam: ha én mp3 lejátszót veszek, lesz@rom a VGA felbontást, lesz@rom h tévéműsorokat is lehet rajta nézni, lesz@rom, hogy "játékozni" is lehet rajta! Egyszerűen nem érdekel! Ezekre más eszköz sokkal jobb, ráadásul a felét nem is használnám. Ha én MP3 lejátszót veszek akkor fontos a hangminőség, a lejátszási idő, a méret, és a megbízhatóság, és az ár. És ezekben mind megverik a Walkmanek az ipodokat. Ennyit erről. Azt mondhatod, hogy az ipod jobb multifunkciós lejátszó, de hogy jobb mp3 lejátszó, főleg ár/teljesítmény arányban, azt abszolút nem.
    De nem is értem, mit vitatkozom egy ilyennel akinek már a nevéből látszik hogy nem áll az értelem csúcsfokán, ráadásul egy újreg. Világosan leírtam, hogy mit nézek egy mp3 lejátszónál, és ezekben jobbak a Walkmanek. Erre te jössz a kijelzővel, amit pont az előbb írtam, hogy magasról lesz@rom, hogy egy mp3 lejátszónak nem ez a feladata, miközben mp3at hallgatok, nem nézem a kijelzőt, 3 sor bőven elég de te csak jössz a kiejlzővel meg a játékokkal. Nyugodtan gyere velük, de én leszarom. Nem 200ezret fogok külteni egy multimédiás készülékre, inkább 40ezret egy MP3 lejátszóra.

    "Vagy ha akarod, listázd a kedvenc lejátszóid egyedülálló tudásait, az iPod-hoz hasonlóan."
    tessék, ezeket tudja, ezek nekem kb 20szor fontosabbak egy mp3 lejátszónál, mint pl a VGA kijelző, amitől mellesleg 200k lesz az ára:

    -kicsi, mégis van 1, 2 és 4 gigás változata is, emellett nagyon jól is néz ki
    -a hangminősége nagyon a toppon van, ehhez társul még pl. a clear stereo techológia, és a gyárilag adott elég jó füles
    -rádió, mindenféle shuffle módok, mindenfélét lejátszik, sokféle funkció
    -3soros szines OLED kijelző (napon is tisztán látszódik)
    -50 órás lejátszási idő, 3 perc alatti töltődéssel 3 óráig képes lejátszani
    -a világon talán elsőként Noise Cancelling technológia
    erről infó:
    "A WALKMAN® S700 sorozat remek tulajdonsága, hogy zajkioltó funkcióval kerül forgalomba, mely ténylegesen csökkenti a háttérzajt. Mindegyik fejhallgató beépített mikrofonnal van ellátva, amely érzékeli a környezeti zajt, melyet ezután ellentétes hanghullámokat létrehozva elnyom, 75%-al csökkentve a környezeti zajt"
    -és nem utolsó az ár sem

    Aki akar videókat nézni az mp3 lejátszóján, játékokkal játszani, tv műsort nézni, arra azt mondom, vegyen ipodot. Én nem tartozom ezek közé, és nem divatból veszek mp3 lejátszót (van pár ilyen is, aki ezért vesz ipodot).
    Nekem ezek számítanak, amiket leírtam, ebben jobb a Walkman.
    Szóval azt tanácsolom, hogy ahogy te fogalmaztad: menj és mosd ki inkább te a bugyidat!
  • Amadeoo #36
    Az Ipodot fikazok semmit nem ertenek az mp3 lejatszokhoz! 2 Ipod is van a birtokomban es mar tobb, mint masfel eve hasznalom az Ipodot szal halvany fogalmam van a dolgokrol!
    Azt a baromsagot, hogy serulekeny az ipod valami agyhalott egyszer beirta a forumban es azota minden "torzszulott" ezzel a maszlaggal jo!<- Az igaz, hogy a Nanonak volt egy nagyon kis resze ami masik anyagbol keszult es emiatt nemelyiknek berepedt a kijelzoje, de ez 1% volt!
    Az enyemnek pl. semmi baja pedig mar nem egyszer ejtettem le!
    A masik Ipodom egy Mini amit meg tavaly aprilisban kaptam es az is repult mar nemegyszer es meg mindig ugyanugy szol, sot meg a fulhallgatoja is az eredeti!
    Az uj Ipodokrol meg mar ne is beszeljunk, mert ugye a boritasuk is kemenyebb lett es ellenallobb, mint az elodjee! Az uj Nano egy osszezsugoritott 4.-dik generacios Mini lett es nagyon birja a strapat! Par milimeter vekony(asszem 6.9, de nem 100%) es akar 8 giga szal akkor mirol beszelunk!???
    Maga az Ipod ugye 2001-ben jelent meg eloszor!
    Hallott-e valamelyikotok(fikazoek bandajabol) akkoriban akar csak mp3 lejatszorol is??? Akkor meg max a discmanben porogtek a lemezek!
    A 20 gigas Sonyrol meg csak annyit, hogy ugye semmi grafikus kijelzo nem tarsul melle igy annak tenyleg feleslegesnek tartom azt a nagy memoriat, de egy 60 vagy 80 gigas Ipod eseteben mar el lehet gondolkodni amikor videokat is teszel ra!

    A masik meg, hogy aki azt irta, hogy merevlemez van bennuk ezert serulekenyek annak csak annyit, hogy meg a 8 gigas nanoban is sima memoriachip van es egyedul afolott pakoltak bele winyot szal ha valaki ettol fel az vegyen egy nanot!

    Te meg Sanyix baratom ne azt nezegesd, hogy kinel van Ipod es kinel nem, mert a vilag egy nagyobb varosaban, mint pl. London vagy New York bizony kapkodhatnad a fejed es nem gyozned fikazni az embereket! Inkabb azon gondolkozz el, hogy neked miert nincs!

    En sem felvagasbol vettem az Ipodot hanem mert az elsot kaptam, megtetszett es utana jott a Nano es az megjobban megtetszett! De nem vagyok divatfuggo! Nem rohanok egybol a boltba mert kijott egy uj sokkal jobb telefon amibe mar 3.2 mp-es kamera van! Az en telefonom mar lassan 2.5 eves es boven megteszi! Csak ennyit errol, mielott valakinek eszebe jutni egybol megkuldeni valami hulye dumaval!
  • TeFigyeljHaver #35
    Csak ugy mellékesen; SONY = Standrad Oil of New York - acronym = Rockefeller (szerintem Rockfucker), tehát egyáltalán nem Japán. Bizonyithatom, ha érdekel...
  • TeFigyeljHaver #34
    Na jólvan tüsködö; menj és mosd ki a bugyidat.

    Vagy ha akarod, listázd a kedvenc lejátszóid egyedülálló tudásait, az iPod-hoz hasonlóan.

    Az iPod NEM csak egy mp3 lejátszó; TV müsorokat vagy mozikat is lehet rajta nézni, na meg még játékozni is lehet vele. ($4.99/game). Ha én Montrealból PL. Hong-Kong-ba repülök, az még Tokiói átszállással is legalább 27 óra. Felbontása; 640x480 at 30fps. Ezen kívül, bármi adatot fel lehet rá tölteni, és használni, Pl Keynote bemutatásokat.

    Lehet, hogy ez neked hihetetlen, de több mint 60 millio iPod-ot adtak el, és az iTune bolt több mint 1.5 milliárd dolgokat adtak el.

    Lényegében Lécci baszélj arról amit tucc, máskülönbem - mosd a bugyidat...Sony Walkman ? talán az eBay-n.
  • scorpeeon #33
    1 biztos: ha én mp3 lejátszót veszek, az nem ipod lesz, hanem egy Sony Walkman. az ipodoknak közepes a hangzása, a Sony-knak kiválóan jó, a legjobb az egész piacon. Kinézetben, méretben, tudásban is sokkal jobbak, max kisebb a kijezőjük, de mp3 lejátszóról van szó, bőven elég 3 soros kijelző is ahhoz, és amúgy is hallgatom és nem nézem. Ezeken kívül több, mint 2szer annyi ideig bírja a Sonyk aksija mint az ipodocskáknak, ami viszont tényleg sokat számít egy mp3 lejátszónál. Az árakról meg már ne is beszéljünk...
  • abzu #32
    drága a nano csak magyarországon apllebookpro amerika és Hungary között 400eFT külömbség van 2*-se
  • abzu #31
    Jahh és csak Magyarországon nincs elterjedve az apple, mindenhol ha valamit komolyan kell csinálni akkor csak apple jöhet szóba (úgyhallottaam)pl.: Filmekben csak nyagyon kis % a nem applegép
  • abzu #30
    1. Az Ipod az nem mp3 lejátszó, hanem hordozható multimádiás központ :)
    2. A hordozható lejátszókat az iPod terjesztette el.
    3. A Zune-t egy olyan ember közreműködésével hozták létre aki rége az apple-nél az iPodot fejleztette.
    4. Az apple mpg-4 audió fálj hozta létre ami kiseb fáljméret, de ugyanolyan hangminőség
    Ezek a saját véleményem lehet vitatni :)
  • TeFigyeljHaver #29
    Fogalmatok sincs, hogy mit tud az iPod, de ha igzán érdekel, ITT megnézhetitek.

    Vagy a leutóbbi kiadást itt.
  • Morden23 #28
    De illető emberünk nem gigás masinát keres, ami olcsóbb, hanem iPod-ot akar venni. Gondolom érted: van pénzem, tehát pont leszarom, hogy maximálisan költséghatékony akarjak lenni.

    Magyarán: Van pénzem iPodra. Tudom (vagy nem), hogy ezért a pénzért vehetnék jobb masinát is (ami többet tud). Ellenben nekem nem kell nagyobb tudású masina, mert úgy sem használnám ki az egyéb funkciókat. De még mindig van pénzem iPodra, és nekem az tetszik.

    Konklúzió:

    1 - A pénz mennyisége nem a vásárolt áru tudását befolyásolja, hanem a vásárló szabad mozgását
    2 - Az emberek nem a tudása, hanem az "ájpodsága" miatt vesznek iPod-ot, vagyis azért, mert (tessék figyelni) >>>az tetszik neki<<<

    3 - (az előző pont kiegészítése) Ízlésről vitatkozni igen retardált dolog. Semmi értelme.

    Aki meg azért vesz >>>akármit<<<, mert attól vagányabbnak érzi magát, hát lelke rajta. Ha nem lennének ilyen embertömegek, éhen halnának a marketingesek, tehát én is. Ezt nem akarhatod :)