Berta Sándor

Plágium-adatbázist hoztak létre az Egyesült Államokban

Világszerte, így hazánkban is komoly problémát jelent az internetes plágium. Sokan a diplomamunkájukat írják meg a világhálón fellelt dokumentumok alapján. Az Egyesült Államokban azonban minden eddiginél hatékonyabban fel akarnak lépni a jelenség ellen.

Az új amerikai szolgáltatás átvizsgálja és összehasonlítja a diákok és az egyetemisták, főiskolások leadott anyagait más, az interneten fellelhető munkákkal. A megoldás nagy vitát váltott ki az USA-ban, ugyanis sok diák szerint erre legfeljebb a tanáraiknak van joguk, senki másnak. A szolgáltatás neve Turnitin és az adatbázisában 22 millió eddig megírt, nyilvánosságra került diplomamunka és más anyag található.

A McLean Középiskolában a jövő hét elejétől alkalmaznák a rendszert. A diákjogi bizottság tagjai azonban úgy vélik, a szolgáltatással sérülnének az ő szerzői jogaik, hiszen ki garantálja, hogy a kaliforniai cég nem él vissza az általuk írt szövegekkel. "Ez olyan, mintha hirtelen minden autót átvizsgálnának az utakon vagy minden iskolai szekrényt átkutatnának vagy minden diáknál drogtesztet végeznének el" - mondta az egyik felháborodott hallgató.


A Michiganben található Grand Valley Állami Egyetem három professzora is osztja ezt az aggodalmat és nyílt levelükben ennek hangot is adtak. A Kansasi Egyetem szintén úgy döntött, nem hosszabbítják meg a céggel kötött szerződést. A Turnitin egyik szóvivője szerint azonban előzetesen megvizsgálták, hogy sérülnek-e a tanulók jogai és arra az álláspontra jutottak hogy nem. A Turnitin partnere egyébként a Georgetown Egyetem, a Marylandi Egyetem, valamint több Montgomery, Prince George's, Loudoun és Arlington megyei iskola is.

"Számos plágiumeset volt az intézményben és ennek a jövőben gátat akarunk szabni. Meg akarjuk tanítani hallgatóinknak, hogy az anyagaikban nevezzék meg forrásaikat" - jelentette ki Kimberley Carney, a McLean Highschool rektorhelyettese. A hallgatók a kész műveket először kötelesek beküldeni a Turnitin szakembereinek, akik átvizsgálják ezeket, majd jelzik, ha valahol egyezés van más korábban megjelent anyagokkal. Így a plágium elkerülhető és a szövegek még időben kijavíthatók. A szolgáltatás az iskoláknak évente diákonként mindössze 80 centbe kerül. Jelenleg már 90 országban 600 intézményben használják a szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flatszeru #13
    Aranykéz: a szóbeli megvédés manapság igen komolytalan dolog.Nagy ritka az olyan hely ahol buktatnak államvizsgán.(nálunk egyszerre volt a védés+államvizsga is,de ha jol tudom mindenütt ez a trend). Ha egyszer végigolvasod a diploma munkád akkor megis tudod védeni.
  • AranyKéz #12
    Szóbeli megvédéssel mi van?
  • flatszeru #11
    Jó,de te is valamilyen könyvből csináltad a diplomamunkáda,nem?Gondolom neked sem 100% saját volt.A kisérő szövegeket akkor is valamilyen könyvből írtad.Ha tényleg teljesen magadtól,akkor ez az egy a sok közül még most is megvan.Régen is másoltak az emberek,csak akkor nehezebb volt.Most ctrl+c ctrl+v ,régen meg még manuálisan átkellett írni.De szeritnem ha a Te idődben rendelkezésre álltak volna ezek az eszközök,tuti esetleg még te is éltél volna vele.De a többség az biztos.
  • Berber #10
    Szerintem lustaság az egész, könnyebb össze ollózni, mint megírni. Nekem sem jelentett nehézséget a diploma munka, pedig mi még "kézzel írtuk". Nem is hasonlított senkiére.
  • BlackRose #9
    Hogy is mondjam... előre is semmi "disrespect", de látszik, hogy nem ismered az USA egyetemi rendszerét. PL. néhány haverom van aki ott járt vagy jár egyetemre és azt mondja (bár a jobb egyetemeken így van), hogy a mentor teljessen együttmőködik a profeszorokkal és általában nem is engedi ki a vizsgára még nem biztos benne, hogy megtanulta a dolgokat (a halgató leszereplése a vizsgán a mentor szégyene!).

    Szóval egyetemi képzésen a tanár ismeri a diákjait, középiskolában sem látom, hogy miét lenne másként, amikor pl. én középiskolás voltam, a tanáraim nagyon is ismertek mindenkit, lehet, hogy nem az első héten, de mire dolgozatokat kellett irni már ismertek bennünket.
    Na mindenesetre a következő dolgot is figyelembe venném, azok akik kitüntek mert jobbak az átlagnál vagy mert kitűnöek azokat jobban megismerik és gondolom, hogy azok túlnyomó többségben saját maguk irják meg a dolgozatot.

    Szintén jobban megjegyzik az átlagon aluliakat, de ezek szerintem maguk nem is tudnak dolgozatot irni, az átlag és a középtöbbség, hát azok meg mindegy, hogy másolnak e vagy sem, mert dolgozataik úgyis éppen, hogy csak elégségessek és a világ nem érzi meg, azt sem ha másolnak. Úgyhogy szerintem felesleges a felhajtás. Aki versenyképes akar lenni az tanul és önnálóan dolgozik, aki meg csak papírt akar, az 1. az USA-ban nem sokra viszi, 2. még ha igen akkor is csak valami marginális pozicióban...

    bundee:

    Sajnos nem értek veled egyet, ugyanis az USA-ban igen is különbség van a bűnök között, és senki sem próbál utópikus bűn-nélküli országot csinálni, főleg nem ott, ahol az állami ellenörzés messze de messze elmarad mindentől amit itt az EU-ban normálisnak tartunk.
  • Szeszmester #8
    Egyetemen az előadó nem ismerheti az összes tanítványa stílusát :)

    Alapvetően nem egy rossz ötlet, de nem látom túl sok értelmét. A vizsgadolgozat a diplomához kell, ami adott intézményben a tanulmányaid lezárása. Előtte ott tanultál x évet. Ennyi idő alatt nem sikeült annyit tanítani (vagy kiszűrni téged), hogy összehozz egy elfogadható vizsgadolgozatot? Nem itt kellene megfogni a dolgot, sokkal inkább az x éves munka közben.
  • sgbo #7
    Azért többet ne akarj belebeszélni a hírbe mint ami.

    Nálunk is problémát jelentenek a "lopott" dolgozatok. (ez kb. ugyanolyan mint hamis nyelvizsgával kapni diplomát...) Pláne az USA-ban. Annyi egyetem és annyi diák, hogy nincs is más módszer a kiszűrésére a dolognak.
  • bundee #6
    nem, usa-ban tenyleg be akarjak szuntetni a bun-t - aminek eszkoze a totalis kontrol, az o meglatasuk szerint - ez csak egy resze ennek, mert ott a kis bun egyenlo a nagy bunnel, nincs kulonbseg
  • BlackRose #5
    Itt nem bűnről van szó, csupán a diákok szellemi hanyatlását próbálják részben megfékezni, persze az már kérdés, hogy ezt így lehet e sikeressen, meg, hogy erkölcsileg rendben van e, mert ha erkölcsi sérelemmel akarjuk mások erkölcstelenségét megfékezni, akkor megette a fene...

    Különben amennyire én értek a dolgokhoz (pedig elég sokat olvasok) amikor ismered a szerzőt akkor meglehet érezni, hogy a szöveg az övé vagy sem, és szerintem a tanároknak a dolguk ismerni a diákjaikat. Sőt ha nem is ismered akkor is amikor több forrásból ment a Cut & Paste általában erőssen kiérzenek a stiluskülönbségek stb. Szóval én inkább a tanárokkal foglalkoznék, mert a diákok a tanárok "termékei" és a józan ész azt mondja, hogy ha előnyöd van használd, szerintem a mai diákok sok mindenben lépéselőnyben vannak a tanáraikkal szemben és ezt miért ne használnák ki.

    Szóval a tanárok minőségét kell fokozni a diákok és az általuk elért eredmények minőségének céljából. A tömeget nem lehet ellenőrizni, aki ezt próbálja, mégha ideiglenessen a látszatot el is érheti, bukásra van ítélve.
  • juzosch #4
    USÁban igencsak túlzásba viszik. ő céljuk az, hoigy senki soha ne követhessen el minimális bűnt se. Mlyen világ lenne ez? Az ember vérében van, nem lehet csak úgy kiírtani. Ráadásul nem hiszem, hogy különösebb kárt okozna ez az egész.