72
 • szalbint
  #72
  Ne hülyéskedj, ahhoz ész is kell!
 • BiroAndras
  #71
  Ekkora különbség senkinek se számít. Ma már minimum 40GB van egy vinyó, és még ahhoz képest is elhanyagolható.
  De ha mégis sokallod, használ Office2K-t, az elég kicsi, és lényegesen gyorsabb is.
 • Sanyix
  #70
  Kit érdekel? Nem mindenki olyan mint te :)
 • BiroAndras
  #69
  "Viszont vinyót sokkal kevesebbet eszik"

  Lehet, de a vinyó sokkal olcsóbb, mint a memória. 1TB vinyóm van otthon, úgyhogy pár tíz-száz mega különbséget nagy ívben lesz@rok.
 • Sanyix
  #68
  Énse értem miért vagy ennyire láma :)
 • turul16
  #67
  "Itt nekem senki - ismétlen senki - nem tud olyan vírust mondani, mely ntfs fájlrendszerben guest bejelentkezés alatt a számítógép teljes részét megfertőzi nem csak a user-t érintő regisztrációs és egyéb common files adatbázist.
  "
  Netan egy lada sor jar annak aki az elso ilyet mondja ? (Barmely XP verziora all ?)
 • turul16
  #66
  Mar egyszer irtam, hogy a linuxra irt virusirtok elsosorban wines virusokat keresenek foleg mail szervereken alkalmazzak oket. Linux-os virusok amik vannak tenyleg csak megfelelo csillagegyutalaskor tudnak fertozni. De szerver bugokat kihasznalo exploitok vannak.
  Exploit winen is van pl.: IE sebezhetoseg
 • turul16
  #65
  Kivancsi lennek, hogy az office(word) fanok probaltak -e mar pl. lyx -et vagy
  pl. texmacs esetleg mas hasonszoru programot: lap
  Vagy, ha probaltak kezdeti "massaga" miatt elvetetek az otletuket ?
 • Dark Angel 666
  #64
  Sosem értettem , egyesek miért favorizálják a Linuxot.
  Alacsony a támogatottsága , nagyon népszerütlen , egyszóval SZAR
 • pTk
  #63
  mindakettő ku,rva lassu :P
 • Sanyix
  #62
  "Ráadásul az OO sokkal lassabban indul, és több memóriát eszik, mint az MSO" Viszont vinyót sokkal kevesebbet eszik :) és szerintem nem indul lassabban mint az ofisz.
 • A1274815
  #61
  Hány éve is kezdték? 3-4?

  Hát ahhoz képest elég vérszegény az ügy. Ha jól tudom itt akarták/akarják VMWare-n futtatni a régi Windows-okat.

  Bírnám a Müncheni önkormányzati választások előtt is kiszivárogna valami titkos beszéd: "Elk**tuk"... 3-4 évíg nem csináltunk a projekten semmit,... semmit. Úgy tettünk, miuntha dolgoznánk, ahhelyett meg hazudtunk a migráció gőz erejéről...
 • BiroAndras
  #60
  "Nem sokban különbözik az Openoffice és az ms office az alapoknál."

  Hát, a legalapvetőbb dolgokban hasonló, de ha egy egészen pici extrát akarsz, akkor már nem. Ráadásul nekem úgy tűnik, hogy csomó dolog sokkal nehezebb, és bugosan működik (vagy csak nagyon megszoktam az MSOffice-t). Pl. a fejezet sorszámozást sehogy se tudtam megoldani, pedig vagy egy órát küzdöttem vele.

  "Amit egy titkárnő használ, az tök ugyan az."

  Nehogy azt hidd, hogy egy titkárnő csak gépel, és kész. A szöveget meg is kell formázni, kell rá fejléc, lábléc, képek és grafikonok, fejezetszámozás, tartalomjegyzék, stb. Esetleg a nyomtatáshoz vízjel, korrektúra, rejtett szöveg, jelszavas védelem, stb. ÉS ez még csak a word volt. Az Excel ennél is komplikáltabb, és már a cella formázás se ugyanolyan, mint az MSOffice-ban.
  Ráadásul az OO sokkal lassabban indul, és több memóriát eszik, mint az MSO. Ez különösen idegesítő, ha csak gyorsan meg akarnék nézni valamit az egyik doksiban.
 • szivar
  #59
  Mert szeretnének függetlenedni egy monopol helyzetben lévő cégtől. Esetleg win98-at használtak, arra meg megszűnt a terméktámogatás (javítások,stb). Talán ezért. A sikkasztás meg minden állami beruházásnak a velejárója.
 • Cobra.
  #58
  Azt magyarázza meg nekem valaki, hogy ha már egyszer igen sok pénzért megvették a Windows-okat, akkor most miért dobják ki őket? A cikk szerint a meglévő gépparkon cserélik le az oprendszert, nem pedig az újonnan vásárolt gépekre raknak Linuxot.
  Szóval itt sem az áll a háttérben, hogy mennyi adópénzt tudnak megtakarítani, hanem hogy mennyi adópénzt lehet elsikkasztani. (ugyebár a Linuxok felrakására kell ember, valószínűleg a Linuxdisztribúció is kap pénzt, stb).
 • Dj Faustus #57
  "álalatoknak, üzleti tevékenységet folytató cégekenek a linux disztribuciók épp úgy pénzbe kerülnek, nem is kevésbe."
  1. A Disztribúció forráskódja ingyenesen, azaz bármely adathordozón - módosítás nélkül - díjmentesen másolható és terjeszthető.


  Absolutely Free of Charge

  Ubuntu is Free Software, and available to you free of charge. It's also Free in the sense of giving you rights of Software Freedom, but you probably knew that already! Unlike many of the other commercial distributions in the free and open source world, the Ubuntu team really does believe that Free software should be free of software licencing charges.


  Illetve:

 • Sanyix
  #56
  Hát te se értesz hozzá nagyon.
 • jzombi
  #55
  "Ahogy a hozzászólásodat nézem te se hallottál még ilyenekről, mégis a rendszer hátrányaként állítod be..."
  Csak egyszer kipróbálás erejéig használtam (mivel linuxot használok - linuxos megfelelőjét viszont használom), de hallottam már róla. Bocsánatotokat kérem ha úgy tűnik, de ezt egyáltalán nem a rendszer hátrányának tekintem, természetesen ez egy hasznos feature!
  Annyit tartok a rendszer hátrányának, hogy bizonyos rá írt alkalmazások feleslegesen igénylik az adminisztrátori jogokat. Ez nem a Microsoft hibája, hanem a softver gyártóké (abban az esetben, ha a Microsoft hasonló programot gyárt, akkor az ő hibája is ;)).

  "Miért baj az, ha korlátozott jogú felhasználóval bejelentkezve egy adott programot rendszergazdai jogokkal futtat valaki?"
  Nem szeretem, ha egy program, amivel nem épp a rendszert igazgatom rootként fut. Biztonsági szempontból majdnem mindegy, de akkor is zavaró, mert tönkretehetem vele a rendszert.
 • moonman
  #54
  "Ezenkívül a programod még így is adminisztrátorként fut, ami nem biztos, hogy szerencsés dolog."

  Ezt nem igazán értem.
  Miért baj az, ha korlátozott jogú felhasználóval bejelentkezve egy adott programot rendszergazdai jogokkal futtat valaki?
  Szvsz nem mindegy, hogy az egész rendszer adminként van futtatva vagy csak egy-két alkalmazás.
  Vagy másról van szó?

  "Csak az a baj, hogy a felhasználók nagy része nem hall ilyenekről"

  Ahogy a hozzászólásodat nézem te se hallottál még ilyenekről, mégis a rendszer hátrányaként állítod be...

 • jzombi
  #53
  "Melyik az a játék vagy más program ahol nem működik a run as?"
  Csak az a baj, hogy a felhasználók nagy része nem hall ilyenekről, ha meg igen, akkor is az egyszerűbb, kényelmesebb megoldást választja. Ezenkívül a programod még így is adminisztrátorként fut, ami nem biztos, hogy szerencsés dolog.
 • saitek
  #52
  Én eddig mindent meg tudtam csinálni korlátozott jogú felhasználóval.
  Melyik az a játék vagy más program ahol nem működik a run as?
  Amit eddig próbáltam mindnél jó volt, bár nem vagyok nagy játékos, így sokat nem próbáltam.
 • Alfa Of NS
  #51
  Ja, en is at akartam allni arra, hogy Vendegkent hasznalom a gepet es csak telepiteskor adminkent. Sajna a Steam nem mukodik Vendeg felhasznalokent.
 • jzombi
  #50
  Valóban. Viszont sok esetben egy vacak játék telepíttéséhez is adminisztrátorként kell belépni a Windowsba. Persze ez nem (feltétlen) a Microsoft hibája, de akkor is hátránya a rendszernek.
 • GulaSoft
  #49
  Nem sokban különbözik az Openoffice és az ms office az alapoknál. Amit egy titkárnő használ, az tök ugyan az. Szóval tök mindegy mit használ ha többiek is azt használják, nem fog felrobanni az agya az erőlködéstől az átállás miatt.
 • droland
  #48
  Én nem fair dolognak tartom azt, hogy a windows és a linux biztonsági szempontból való összehasonlítását 99%-ban ugy végzik, hogy windows login admin, linux login user vagy guest. Az, hogy a windowst az emberek 99%-a admin "módban" használják, az már régen NEM a windows hibája. Itt nekem senki - ismétlen senki - nem tud olyan vírust mondani, mely ntfs fájlrendszerben guest bejelentkezés alatt a számítógép teljes részét megfertőzi nem csak a user-t érintő regisztrációs és egyéb common files adatbázist.

  Még 1x mondom: az, hogy a windows ilyen biztonsági kockázatoknak van kitéve NEM csak - adott esetben - a windows és a vírusok hibája, hanem a felhasználók hibája is, hogy admin felületen használják.

  Próbáljátok ki. Mennyetek be vendégbe, kapcsoljátok ki a vírusfigyelőt, futtassatok le egy "köcsög" vírust, egy keményet, majd lépjetek ki, mennyetek át adminba, és egy elegáns mozdulattal a documents and setting mappából töröljétek ki szó szerint a "guest" (magyar windows esetén: vendég) mappát, olyan fantasztikus földön kívüli élményben lesz részetek, hogy a vendégbe való újboli bejelentkezés alkalmaával már a vírus nem lesz ott.

  Érdekes mi? Csupán egyformán és okosan használva az op rendszereket egyszerűen megszabadulunk az - adott esetben - ártó szándékú programok miatti esetleg ujratelepítésektől...

  Ja? Hogy érteni is kéne hozzá? Bocsánat, de kérem szépen és pl. még soha nem ültem varrógép elé... egyszerű ok: amihez nem értek, azt nem erőltetem... ahogy egy régi mondás mondja:

  "Manapság a számítástechnika idejében rengeteg problémát meg tudunk oldani percek alatt, mely problémák nem is léteznének, ha nem lennének számítógépek..."

  :) Ez van...
 • assdf
  #47
  Hát nem tudom, én felraktam az ubuntut a gépemre, és ment alapból az mp3 lejátszás... Ugyanakkor előtte debian volt a gépemen és a hangkártyát nem igazán ismerte fel...
  Az hogy melyik oprendszer mennyire biztonságos nem igazán összehasonlitható.
  Ha a szerveroldalon nézzük, akkor az inkább hozzárértés kérdése.
  A user oldalon viszont abba a problémába ütközink hogy linux alig van elterjedve, igy aztán nem mérvadó hogy mennyi virus van win alá.
  Lásd firefox, ahogy egyre népszerübb lesz, hirtelen nagyságrendileg is megnő a benne talált bugok száma.
 • Solitarius
  #46
  Ez megint egy szarakodás!
  Ha a Windowst felhasználó módban használod máris sokkal biztonságosabb. És igenis épp olyan bugos a linux, csak kevesen értenek hozzá, azon túl hogy kell bekonfigolni.
  És félreértés ne essék válalatoknak, üzleti tevékenységet folytató cégekenek a linux disztribuciók épp úgy pénzbe kerülnek, nem is kevésbe.
  És hogy milyen a support azt megint jóbb ha nem firtassuk. tipikus csináld magad dolog...
 • lammergeyer
  #45
  érdemes,nem érdemes,tökmindegy...ajánlom figyelmedbe a #35-ös hozzászólást.nem kéne azzal takarózni hogy "de linuxra épp ne mis érdemes vírust írni"...nem azért biztonságos egy UNIX rendszer,mert kevesen használják.
 • csorfab
  #44
  És szerinted ki az az idióta vadbarom aki vesz egy Macet és utána Linuxot rak rá?
 • dester
  #43
  Én láttam egy párszor kernel panic-ot ATI driver felrakása után.
  (Windows esetén is a kék halálok nagy többségének hibás driver illetve hardver az okozója...)
 • aka
  #42
  Én kernelpánikot csak a suliban láttam, amikor kernelt fordítottunk, és kimaradt belőle 1-2 fontosabb dolog :Ð
  Nomeg a BSOD nevű képernyővédőben :]
 • Sanyix
  #41
  Akkor hülyeséget olvastál :)
 • MuardorPro
  #40
  Kedves cikkironak uzenem hogy a linux fut ppc-n igy lehet mac-re is rakni... rotflmao
 • Caro
  #39
  Már egyszer kitárgyaltuk, hogy az "véletlenül" a microsoft.com statisztikája volt, ha reálisabb adatok érdekelnek, akkor http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
 • MuardorPro
  #38
  Hat nemtom de a gyari ubuntu kernel egy nagy tragya es nem egy kunszt letrehozni a sajatodat sem... es ha tele akarod mindenaron szorni a sources.list-edet megkerdojelezheto cuccokkal lelked rajta de tudd mit csinalsz...

  De ha mar ubuntu... Debianrol jottem ubuntura ahol ugye nem megy alapbol az mp3 mert ugye arra nincs szukseg vagy nemtom... De bibelodtem hogy menjen... debianban ment alapbol... cdiras: debian alatt kde nelkul is ment a k3b (mert neha enis szeretnek ertelmes grafikus cdiro alkalmazast hasznalni) ja doglodik out of the box ubuntuval... Na jo bealitom de akkor ha mar jaccom vele akkor inkabb a debiannal jaccom (ahol out of the box ment a k3b) mert tudom hogy ertelmeset kapok! Igy most irok cdrdao/sox/cdrecord trioval cd-t. Ja es nemtom mi a cdjuicernek a koze az mp3-hoz de mp3-ba berakta out of the box de wav-ba keptelen volt... Jo megoldottam de azalatt cdrdao-val parancsosorbol megcsinalta cddb-vel egyutt... Ennyit a draga fejlesztokrol csilivili parasztvakitasrol
 • MuardorPro
  #37
  Khm... nem a debian hanem a gdm default configja nem engedi be a gui-n amit kemeny fel perc alatt at lehet allitani...
 • kbupdate
  #36
  de linuxra épp ne mis érdemes vírust írni. Vhol olvastam pár hete, hogy az internetezők 97% Windows-t használ... Még a Mac OS is megelőzi a linuxot... ehh :) (és ez a maradék 3%ban! :D) Szóval, igen, root jogok... debian root user-t be se enged jelentkezni GUI-ban... szóval...
 • strogg
  #35
  Vírusok: Igenis, linuxra is írtak vírust.Ez persze félreérthető, hiszezek többsége is a "linux platfromon is terjedni képes worm".(így a pontos)
  Azonban pillanatok alatt meghalnak. Ugyanis a változatosság nem tesz jót. Amíg outlook-ra vírust írva iszonyú nagy az esély, hogy bejön, addig a linuxra írt cuccnak ismernie kell a kmail-t, evolution-t, stb..., támogatnia kell a Qt, es Gtk/GTK++ (ha scriptet is akar futtatni) meg kell kerülnie a jogosultság kezelést, és ha root modban modulkét is akar telepednie, akkor is kompatibilsnek kéne lennie az éppen aktuális kernel verzióval. Ráadásul linuxon jóval kevesebb a lama user aki egyáltalán rákattint egy fertőzött mailre, és éppen root módban
  levelezik.
  Magyarul linuxra vírust írni az nem gyenge teljesítmény. Szeretnék tudni így programozni...
 • strogg
  #34
  Egy zemélyes tapasztalat. Most ubuntuzom.
  A linux ugy általában szinte minden kártyát támogat. Legrosszabb esetben vesa módban. (S3 trió). A 3D -t belőni trükkösebb, ha a "hivatalos" gyártó által ajánlott telepítőt használod. De pl: ubuntuban netről felhúzza ubunturaa 3D drivert, csak szólni kell a synaptic-nak:))) Így kb:2 perc volt az install, és közben feltette megy kv-t.
  Wlan.Aki pl: zydas chippes kártyát (usb-s kötyüt) használ, az meg fog lepődni (mint én is) amikor elég volt rádugni a gépre, és rögtön ment. Ha mégsem, szintén: synaptic. Szóval amíg suse-n drivert kellett forgatnom, ubuntun rögtön ment.
  Az egésznek egyetlen feltétele van. felmész az ubuntu.hu -ra, ott ajánlanak netes telepítési forrásokat, ezegy copy&paste -val beadoda synaptic-nak, és nyomsz egy "frissités" gombot. Kb: 3 perc az egész.
 • kbupdate
  #33
  igen levelező szerverekre IS vannak, meg kliensekre IS!