Gyurkity Péter

Tovább kritizálja a Vistát a Symantec

A Microsoft készülő operációs rendszere igencsak piszkálhatja a biztonsági cég csőrét - a Symantec elkészítette második jelentését, amelyben ezúttal a felhasználói fiókok kezelésében talált hibákat ismerteti.

A Cnet arról tudósít, hogy a Symantec a múlt héten tette elérhetővé ügyfelei számára sorrendben második jelentését, amelyben a Windows Vistában talált sebezhetőségeket taglalja. A szélesebb közönség számára valamivel az operációs rendszer debütálása előtt megjelenő dokumentumban ezúttal az User Account Control funkcióban, vagyis a felhasználói fiókok kezelésében talált hibákat veszik sorra. Véleményük ezúttal is negatív, bár a Microsoft szerint a jelentés máris érvényét veszítette.

Némi joggal, a cég szakértői ugyanis a Vista februári közösségi előzetesében kurkásztak hibák után kutatva, ami rögtön újabb kérdéseket vet fel. Sikerült ugyan az Internet Explorer 7, illetve az ActiveX vezérlők, valamint egy módosított weboldal segítségével saját állományt futtatni a célgépen - aminek eredményeként többnyire szabadon garázdálkodhattak - ám a szoftvercég állítása szerint az itt kihasznált hibák jó részét már a Beta 2-ben kijavították. Ráadásul a Symantec azt feltételezi, hogy a felhasználók adminisztrátori privilégiumokkal jelentkeznek be a gépre, amit maga a Microsoft sem tanácsol vásárlóinak. Ehelyett csak az egyes fontosabb beállításoknál kellene megadnunk az adminisztrátori jelszót, ami Linuxról már ismerős lehet.



"A Symantec tovább folytatja az új technológiák vizsgálatát. Tudatában vagyunk annak, hogy az itt ismertetendő eljárások egy részét semlegesítik a megjelenésig, ám az érdeklődés miatt a dokumentumok nyilvánosságra hozatala mellett döntöttünk" - indokolta a lépést a cég szóvivője. Ez volt sorrendben a második jelentés, mivel korábban - hasonlóan a tavalyi negatív észrevételekhez - már hasonlóképpen véleményezték a hálózati funkciókat. A sort ezen a héten egy harmadik tanulmánnyal zárják le, amelyben a Vista kernelét veszik közelebbről szemügyre.

Nem véletlen, hogy igen kritikus hangot ütnek meg az operációs rendszerrel szemben, hiszen a két cég többek között emiatt kerülhet kiélezett versenybe. A Symantec vezérigazgatója már kijelentette, hogy nem félnek a Microsofttól, sőt, szellemi tulajdonuk helytelen kezelése miatt a Vista fejlesztését is leállíttatnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #25
    Mindig jót röhögök amikor a symantec kritizál valamit, holott nincs 1 épkézláb programjuk se. Amit felvásárol, azt rövid úton el is bassza.
    Az lehet, hogy szar a vista biztonsága is (fingom sincs bétát nem használtam), de hogy nem symantec termék lesz az, amitől ez javul, az hótziher.
  • M0RN1NGST4R #24
    Ez az egész semmi másra nem jó, csak hogy a vista biztonságát még megjelenés előtt a porba tiporják, hogy a megjelensékor új op rendszerre váltók semmi másra ne emlékezzenek, csak hogy nem biztonságos a rendszer, és hogy ezt a symantec már korábban megmondta, és ha symantec cuccot vesznek, akkor majd biztonságban érezhetik magukat. Amúgy szánalmas. M$ helyében készitenék egy kis diagramot, hogy pl ha NAV van a windows-on, az mennyivel fogja vissza a rendszert. Aztán akkor a symantec lehet, hogy befogná a pofáját, és elgondolkodna, hogy azért mindenben ők sem tökéletesek.
    Másik dolog, ha a vista olyan nagyon biztonságos lenne/lesz akkor ők hogy akarnak megélni.
  • agyhalál #23
    Egy olyan cég kritizál egy majdan megjelenő operációs rendszert, ami még mindig fejlesztés alatt áll, akik annak idején úgy állították be egy terméküket, hogy az abban felfedezett KRITIKUS biztonsági rést már befoltozták, holott akkor ez a hibajavítás még jó ideig nem történt meg.
  • kbupdate #22
    nekem XP-s tűzfalon nem jött át semmi. én nyertem.
  • kbupdate #21
  • carville #20
    Igen, sok idő után rájöttem, mint mondtam. 8-)
    De a lényeg, hogy nem adminként lépünk be, ahogy a Symantec prédikálja.
  • Dain #19
    Nekem még soha semmi bajom nem volt a NAV-al, NIS-sel sem, de az nem is volt fent sokáig... próbálgattam mindenféle antiv. szoftvert, de egyik sem jött be igazán... NAV igaz, hogy lassú, de legalább jól működött eddig még mindig nekem.
  • AndySkw #18
    AVG párti vagyok, ezenkívül hardweres tűzfalam van, szóval ezzel a dologgal nem kell foglalkoznom szerencsére.

    Azt viszont nem értem, hogy:
    a) A Symantec mégis mit remél ettől a listától.
    b) Milyen alapon jártatja a száját? :) Talán az egyetlen olyan biztonságtechnikai cég, amelynek a programjait nem lehet letörölni, mert a fenenagy biztonságban megy velük a fél regisztrációs adatbázis is(jobb esetben). Navval eddig kábé 3x szívtam meg, NIS-sel csak 2x, de eddig a legjobb az a Norton Utilities-féle registry cleaner volt, ami gyk. a teljes regisztrációs adatbázist megtisztította(értsd: következő indításkor tök üres volt) Szóval nem gondolom, hogy joguk van akármivel is köpkölődni, mert gyk. az ő munkájuk is csak tessék-lássék...
    Félreértés ne essék, nem a Vistát akarom védeni(bár megtehetném, most is fent van, és aktívan használom, és az indexelés kikapcsolása után hihetetlenül gyors lett), csak nem értem, hogy miért pont a Symantec ugat... Miért nem ugat valaki olyan, akinek a programjai ellátják azt a funkciót, amire kitalálták őket, és nem tartják a felhasnáló pulzusát az egekben, hogy "Úristen, vajon túléli-e a gépem?!"...
  • asdasd22 #17
    Ezért felteszek félévente egy másik virusírtót és azért végignézem... :), de azok se találtak eddig semmit.
  • mikloss #16
    NOD32-őm van és eddig még nem kaptam vírust... iagazából még a büdös életbe nem kaptam egy vírust se, 1999-óta amióta gépem van és netem Lehet, hogy szerencsés vagyok :)