Gyurkity Péter

A Google is csatlakozott az OpenDocument Szövetséghez

A márciusban megalakult OpenDocument Formátum Szövetség a napokban újabb taggal bővült. A keresőcégtől a szabvány elterjedésének felgyorsulását várják, elsősorban a Spreadsheets és a Gmail révén.

Az OpenDocument Format Alliance márciusban 36 vállalat összefogásából jött létre, amelyek kivétel nélkül a szabvány elterjedését igyekeznek ezzel megkönnyíteni. Céljuk, hogy az általánosan használt formátumokat az azokat kezelő alkalmazásoktól függetlenül használhassuk fel, vagyis hogy senki ne legyen egy-egy szerkesztő programhoz kötve, amikor létrehozza, vagy elterjeszti az adott dokumentumot.

A szervezet taglistája most újabb szereplővel bővült, ez pedig nem más, mint a Google, amelynek csatlakozásától fontos eredményeket várnak. A keresőcég ugyanis nemrég mutatta be Spreadsheets nevű online táblázatkezelő alkalmazását, amit a Writely szövegszerkesztő felvásárlásával egészítettek ki. Bár ez utóbbi esetében nem tettek ígéretet az ODF támogatását illetően, ez valószínűleg nem fog sokat késni, már csak a nagyobb kompatibilitás miatt sem.

"A Google jelentős játékosnak számít, és kétségkívül óriási lökést jelent a szövetségnek" - értékelte a csatlakozást Marino Marcich, az ODFA igazgatója. Ezzel az eseményeket követő elemzők is egyetértenek, hozzátéve, hogy a keresőcég nemcsak az említett két alkalmazás, hanem akár a Gmail levelező szolgáltatás által is elősegítheti a szabvány elterjedését, már ha megtalálja ehhez a megfelelő helyet és funkciót. Annyira azért nem kell félteni a szervezetet, hiszen már korábban csatlakozott az IBM és a Sun (akik minden ilyen jellegű buliban szívesen benne vannak), több európai város illetékes osztálya, illetve az EU egyes bizottságai.

A formátum terjedését jól mutatja, hogy többé a Microsoft sem kerülheti meg a kompatibilitást, sőt, Redmond is elkészíti a maga konvertáló alkalmazását az Office legújabb változatához. Az Open XML Translator prototípusa már elérhető a Sourceforge.net oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #1
    Már csak arra vagyok kínáncsi, hogy ez hosszú távon mit is jelent és miért is jó?
    [Egyébként meg: éljen!]