Berta Sándor

Kártérítés a lopás miatt károsult amerikai katonáknak?

Tovább gyűrűzik az a botrány, amely 2,2 millió aktív állományban lévő amerikai katona személyes adatainak eltulajdonítása kapcsán robbant ki. A veterán szervezetek azt követelik, hogy az ügyben érintettek kapjanak kártérítést.

Mint ismeretes, a Veterans Affairs (VA, Veterán Ügyek Hivatala) tájékoztatása szerint a több mint 2 millió aktív állományú katona személyes információit tartalmazó adatbázis valószínűleg szintén rajta volt azon a nemrég eltulajdonított külső merevlemezen, amely a 26,5 millió veterán adatát is tartalmazta. Szakértők szerint az egyre inkább dagadó botrány egy biztonságpolitikai katasztrófa. Ráadásul amennyiben a bíróságok helyt adnak a veterán szervezetek beadványának, az amerikai kormánynak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Több veterán szervezet, köztük a Veteránok a Békéért (Veterans for Peace) és a National Gulf War Resource Center ugyanis beperelték a kormányt és azt követelik, hogy Washington fizessen minden, az ügyben érintett 26,5 millió katonának - veteránoknak és aktívaknak egyaránt - egyenként 1000 dollár kártérítést. A kártérítés összege így elérheti a 26,5 milliárd dollárt, így érthető, hogy a beadvány komoly fejtörést okoz a Pentagon illetékeseinek.

Május elején derült ki, hogy betörtek a Veterán Ügyek Hivatalának egyik munkatársának a lakásába és a betörő elvitte azt az adattárolót is, amelyen az illető korábban törvénytelenül összegyűjtötte 26,5 millió katona személyes adatait.

Az már csak később, a Veteránügyi Hivatal és a Pentagon adatbázisának összehasonlításakor derült ki, hogy nemcsak a veteránok, hanem összesen 1,1 millió aktív állományú katona, 430 ezer nemzeti gárdista és 645 ezer tartalékos is érintett az ügyben. Szakértők szerint ez a teljes jelenlegi amerikai fegyveres erők személyi állományának a 80 százaléka.

Az ellopott adatok között vannak nevek, címek, születési dátumok és társadalombiztosítási azonosítószámok, amelyek mindegyike alkalmas arra, hogy visszaéléseket kövessenek el velük. Az amerikai hatóságok csak remélik, hogy az adattároló nem kerül egyik külföldi titkosszolgálat kezébe sem. Addig is azonban a Pentagonnak meg kell vívnia a harcát a veterán szervezetekkel és most gőzerővel azok beadványával kell foglalkoznia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #10
    Természetessen.
  • h4x0r #9
    "Hozzáteszem az abszolult nem baj, ha egy katona (mint a képen is látható) teljesen elkötelezett a hazája iránt."

    Feltehetően ez a normális viselkedés egy tiszttől.
  • k0zi #8
    Úgy értettem, hogy NSA foglalta le, nem túl hivtalos módon, hogy ne kerüljön rossz kezekbe :)

    Hozzáteszem az abszolult nem baj, ha egy katona (mint a képen is látható) teljesen elkötelezett a hazája iránt.
  • h4x0r #7
    Az NSA legálisan is hozzáférhetne sztem ezekhez az adatokhoz.

    Farseer: és az a baj, hogy tiszt. Valszeg hadnagy. :)
  • Farseer #6
    :-DDDDD Mekkora gáz már a a csóka az első képen.. Hehehehe..
    Amerika 1 vicc, amin senki nem mer nevetni..
  • k0zi #5
    "Május elején derült ki, hogy betörtek a Veterán Ügyek Hivatalának egyik munkatársának a lakásába és a betörő elvitte azt az adattárolót is, amelyen az illető korábban törvénytelenül összegyűjtötte 26,5 millió katona személyes adatait."
    Azt senki nem vizsgalja, hogy miért gyűjt össze valaki ennyi személyes adatot otthonra? Nem lehet, hogy az NSA volt az a tolvaj? Egyébként miért az amerikai államot perelik? Pereljék be azt a csávót aki az adatokat gyűjtötte, jaaa hogy tőle sose kapnak pénzt?
  • Cobra. #4
    Nem értem mire fel akarnak kártérítést a katonaságtól, amikor nem tőlük lopták az adatokat, hanem egy másik betörőtől, aki a Veterán Ügyek Hivatalán dolgozott. Ha kártésrítést akarnak, akkor forduljanak a tolvajokhoz. Szánalmas, hogy ebből is pénzt akarnak csinálni a "károsultak".
  • juhand #3
    Mondassz valamit #2.
  • nenad #2
    jobbat tudok, maga bush intezte igy..
    igy majd ha kozvetlen tamadasnak es fenyegetsnek lesznek kiteve a katonaik, vigan mennek harcolni....
    :D
  • MhyCroft #1
    szívás, ujabb eszköz a világ egyik legnagyobb "antiterror" országának katonái és családjai ellen:S