Gyurkity Péter

Érkezik az Ageia fizikai gyorsítója

Egy hónapon belül a boltokba kerül az Ageia cég PhysX névre keresztelt fizikai gyorsítója, amely megújíthatja a PC-s játékok területét. A grafikus processzor gyártók eközben architekturális változásokkal is készülnek.

Az Ageia sokak által várt újításáról érdekes módon nem a cég, hanem az UBI Soft bejelentéséből értesülhettünk a napokban. A kiadó ugyanis megszellőztette, hogy a Ghost Recon Advanced Warfighter néven érkező PC-s játékuk május 5-én a brit boltokba került és röviddel ezután az egész világon kapható lesz. Mivel a játék egyike azoknak, amelyek már kihasználják a szintén májusban várható fizikai gyorsító kártyák nyújtotta lehetőségeket, a szokásosnál is nagyobb érdeklődés mutatkozik iránta.



A támogatás révén elsősorban új vizuális effekteket ígérnek, amely a megnövekedett teljesítmény, illetve a központi processzor tehermentesítése révén válik elérhetővé. Pontosan ezért felelős ugyanis a PhysX, amely a 3D gyorsítók elterjedése után a következő nagyobb állomás lehet a grafikus kártyák piacán. Érdekes módon egy napig már előrendelhető volt az új fejlesztés, ám az Inquirer tudósítása szerint rövid időn belül eltávolították az oldalt, és egyelőre csak az OEM gyártók számára elérhető a kártya. Eközben több más gyártó is készül saját megoldásával, így az Asus is, amely szintén májusban tervezi piacra dobni 256 MB-ra bővített változatát.

Az Nvidia és az ATI eközben saját újításokkal készül, amelyeket már korábban beharangoztak. David Kirk, az Nvidia fejlesztői csapatának vezetője a PC Watch-nak adott interjúban a soron következő architekturális változásokról beszélt, amely a pixel és vertex futószalagok, illetve több más hardverelem egységesítését jelenti. Erről már korábban megjelent néhány információ, és egy évvel ezelőtt a gyártó arról beszélt, hogy a korábbi vélekedéssel ellentétben mégis látnak esélyt a változtatásra. A szakember ezúttal hangsúlyozta, hogy az átállást fokozatosan fogják végrehajtani, a DirectX 10 és Shader Model 4.0 megjelenését követően.

Már terjednek a mendemondák az Nvidia soron következő fejlesztéséről, amely G80 kódnéven, illetve GeForce 8800 néven látna napvilágot. A jól értesültek tudni vélik, hogy a grafikus processzor 48 pixel egységet foglal majd magában és felépítésében inkább az ATI R580-ra hasonlít. Az egységesített architektúra azonban csak ezt követően, egy későbbi fejlesztés révén jelenne meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerisone #70
    halli! Naon nemvágom, hogy hogyan fog ez működni! a PCI slotba kell majd benyomni? AGP-s kártya mellett is müxeni fog?
  • BiroAndras #69
    Lehet, de az sok plusz meló.
  • dez #68
    "Folyamatosan" is lehet cserélgetni (nem [mindig] mindent egyszerre), amikor még jó áron el lehet adni az előző cuccokat.
  • BiroAndras #67
    "Persze hogy kell fejlődni csak az emberek gatyája megy rá az egészre hogy valami normális kép legyen a monitoron."

    Csak ha hagyod magad. Bőven elég 2 évente új konfigot venni. Vagy akár még ritkábban is (csak ne szart vegyél). Nekem egy R9700-am volt jó 3 évig, és végül csak azért cseréltem le, mert már untam, egyébként vígan elvitt mindent, amivel játszom.
  • hispan2 #66
    Na azért a normális képről vitatkozhantánk. Szerintem vannak örökérvényű darabok (kártyák), amiken sokminden elment. Nálam a síma 9600-as volt ilyen, HL2 és egy csomó más játék is türhetően elment vele. Most szerintem az x700-as egy ilyen általánosan jó kártya. Ezekkel évekig el lehet lenni és nem csak egy 15'-os monitorra adnak jó képet. Szerintem.
  • PzJager #65
    Persze hogy kell fejlődni csak az emberek gatyája megy rá az egészre hogy valami normális kép legyen a monitoron.
  • dez #64
    (Fizikai motor = ugyanez, csak szoftveresen; egy szoftvercsomag, amit sok játékgyártó készen vesz egy erre specializált cégtől.)
  • dez #63
    Már miért is kellene eladni azt a 7900GTX-et? Ez egy különálló kártya, ami PCI/PCI-E slotba megy. (Az egy dolog, hogy később rákerül grafkártyákra is, mert a kettő együtt olcsóbb, és talán gyorsabb is.)

    Egyébként ilyen alapon azt is kifogásolhatnád, hogy újabbnál újabb grafkártyákat csinálnak. (És részben igazad is lenne. Na de azért a fejlődés nem állhat le. Csak kár, hogy a profit a legfőbb lényeg, és egy hozzú szünet után jön csak az összes többi.)
  • dez #62
    Ha jól értelmezem, akkor csak amelyik közvetelül támogatja. De lehet, hogy valamelyik elterjedten használt fizikai motor, amit eddig a proci számolt, "rávehető" ennek a használatára. (Persze úgy, hogy a game többi része nem vesz észre ebből semmit, vagy max. elég hozzá egy patch.)

    PCI vagy PCI-Expressz.
  • PzJager #61
    Nos szerintem csak simán buzi aki ezt kitalálta most vettem ezt a kurva 7900GTx-et és kiderül a végén hogy jövö hó végén már adhatom tovább.Komolyan mondom beszarás, mi a lofaszt rakjon a gépbe az ember hogy normálisan menjen 1-2 rühes game.Még jó hogy számtek cégnél dolgozom külömben ezt a pár szart sem tudnám megvenni.Tényleg vicc csak a kisebb pénzüekkel meg akik tanulnak azokkal basznak ki,eszem megáll én BF2-öt nyomok de 4pontért fejenkén agyon löném azt a pár tetüt nyilvánosan a hösökterén tanulság képpen.Ne a vasat tornázzák fölfelé hanem csinálják meg a azt a kurva gamét.!!! sájsze...