Gyurkity Péter

Az innováció körül folytatódik az MS-EU vita

Csaknem két hét van még hátra a Microsoft és az Európai Bizottság vitájában esedékes következő meghallgatásig, ám máris felbukkantak az első értesülések a folytatásról. Eszerint az innováció lesz a legfontosabb kérdés.

A Reuters bírósági dokumentumokra hivatkozva állítja, hogy a két fél között zajló perben újabb heves vitákra kerül majd sor a hónap vége felé. Információik szerint a Microsoft egyrészt azt szeretné bizonyítani, hogy nem élt vissza piaci helyzetével, másrészt a bizottság azon állításának aláásására törekszik, miszerint protokolljainak egy része nem az innováció szem előtt tartásával született meg.

A szoftvercég e cél elérése érdekében április 24-től igyekszik majd hangsúlyozni, hogy a Windows Server operációs rendszereket eleve a konkurens szoftverekkel való együttműködést szem előtt tartva fejlesztették ki. Az egy héten át tartó meghallgatások alatt bizonyítani szeretnék, hogy a rivális cégeknek mindvégig lehetőségük volt teljesen kompatibilis szoftvereket készíteni, és az elhúzódó per mindössze pénz- és időpocsékolás volt. Erre szerintük kizárólag a cég sikerei miatt került sor. "A Microsoft arra a tényre támaszkodik, hogy kommunikációs protokolljai az innováción alapulnak, és a szerzői jog által védettnek minősülnek" - áll a dokumentumban.

Mondani sem kell, hogy az Európai Bizottság továbbra is másképp vélekedik az ügyben. Külön hangsúlyt helyeznek arra, hogy a nagy piaci előnyre szert tevő cégeknek változtatniuk kell politikájukon, és a Windows termékek 90 százalékos részesedése miatt ez különösen fontos lenne. Véleményük szerint a szoftvercég protokolljai esetében nem mindenhol a technológiai innováció volt a legfőbb szempont, és a Microsoft hibásan hivatkozik értékes üzleti titokra, mert ezzel elmossa az üzleti titkok és az intellektuális tulajdon közötti határvonalat.

A várakozás szerint a testület tartja magát eredeti állításához, miszerint a konkurens cégek dolgát szándékosan nehezítették meg. Éppen ezért elutasítják majd a Microsoft által kínált öt alternatív megoldást, arra hivatkozva, hogy ezt már a korábbi döntésekben kizárták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!