Szekeres Viktor

Kiosztották a 2006-os Oscar-díjakat

Ha a fő kategóriákat nem nézzük, akkor a várakozások szerint ismét a lagymatag papírforma győzedelmeskedett az idei Oscaron. Igazából az egyetlen kérdés az volt, hogy Hollywood levetkőzi-e végre prüdériáját.

Nem vetkőzte le, vagyis a szexuális másságról szóló filmeket továbbra is szép csendesen elutasítja a szakma. Egyéb díjakkal jutalmazza bár, de a Barátságon túl - Távol és közel (Brokeback Mountain) kénytelen volt három díjjal megelégedni. A legjobb film kategóriában a nagyon manipulatív és nagyon amerikai hatásvadász film az Ütközések (Crash) győzedelmeskedett. Természetesen az Ütközések nagyon erős és viszonylag jó film, faji témája pedig épp kapóra jött a díjátadóhoz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az este a kiegyensúlyozottságról szólt, hiszen idén (sem) akadt mindent vivő, taroló film. A szakma inkább szépen megosztotta díjait, így mindenki jóllakott és a kecskehús is megmaradt. A nap győzteseként négy film vihetett haza 3-3 díjat is, köztük a King Kong volt a legjobb hatásfokú, hiszen 4 jelöléséből 3-at is szoborra váltott (természetesen technikai díjakról van szó - egyedül a látványterv-jelölés nem nyert). Ugyancsak 3 szoborral távozhatott a fő kategóriákból kihagyott, de egyébként 6-szor is jelölt az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Geisha) - az Oscarokat mind látvány kategóriában zsebelte be a film (jelmez, smink, operatőr). Az este pedig a két nagy film, az Ütközések és a Barátságon túl csatájáról szólt, és végül is döntetlenre végződött.

Az a kevésbé megszokott forgatókönyv állt elő, hogy idén a rendezői díjat és a legjobb film díjat nem egy alkotás nyerte el - Ang Lee meleg cowboyos filmjének direktori díjával vigasztalódhat az elvesztett legjobb film titulus miatt. Korrekt módon mindkét film megkapta saját kategóriájában a forgatókönyvnek járó Oscart és egy-egy egyéb kategóriában (vágás, zene) begyűjthették a holtversenyes elsőséget biztosító harmadik aranyszobrot is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Itthon igazából kárörvendően annak lehet örülni, hogy az Ütközések sikerével olyan film nyerhette el az idei Oscar-díjat, amelyiket nem speciálisan a díjátadóra tenyésztettek, hiszen az egy ideje dobozban lévő, 2004-ben elkészült filmet májusban mutatták be és nem decemberben, amikor szinte az összes nagyágyút. Egyfajta egyszerű amerikai észjárás azt feltételezi a stúdiók részéről, hogy a kritikusok inkább szavaznak a frissebb filmélményekre (és persze egy decemberi film bevételei sokkal jobban meg fognak ugrani a jelölések hatására, mint egy májusi premierű, azóta már DVD-n is kijött film esetében).

Természetesen szólni kell még a színész kategóriákról is, ahol különösebb sokk nem érhette a hozzáértőket. George Clooney bekaszálta a Sziriánáért (Syriana) a megérdemelt díjat (a film kritikája nemsokára honlapunkon), igazából csak Paul Gimattiért hullajtunk egy könnycseppet, aki idén is remek volt. A női mellékalakoknál, akárcsak a Golden Globe-on, itt is Rachel Weisz kapta a szobrot az Elszánt diplomatáért (The Constant Gardener), pedig szegény Michelle Williams (Barátságon túl) az utóbbi időben végig magas színvonalon teljesített.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A főszereplők esetében a férfiaknál a szuperalacsony 1,10-1,20-as oddsa ellenére is a netes fogadóirodák csődjét idézheti elő Philip Seymour Hoffmann (Capote) bődületesen nagy papírforma győzelme - a Truman Capote életéről szóló film valóban hálás szereppel ajándékozta meg az utóbbi időben szinte hibátlanul teljesítő színészt. A nőkél pedig a páros versenyfutásban végül a Született feleségeksztárja, Felicity Huffman (Transamerica) transzszexuális figurája alulmaradt Reese Witherspoonnal (A nyughatatlan) szemben, akinek már a filmről szóló kritikánkban is megelőlegeztük a díjat. Teljesen megérdemelt siker volt Dr. Szöszi szobra (kábé olyan, mint Tom Hanks győzelme a Philadelphiában, hiszen azt megelőzően Hanks is csak kommersz vígjátékokban bolondozott).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Távirati stílusban a többi győztesről:
  • A hatásvadász, borzalmasan álnaiv narrációjú és döbbenetesen szép pingvinek (A pingvinek vándorlása) lenyomták az év komoly dokumentumfilmjeit. (Darwin rémálma, Gyilkos labda - A kerekesszék harcosai)
  • Az angol gyurmafilmesek (Wallace és Gromit) újabb Oscarja Miyazaki (A vándorló palota) újabb Oscarját akadályozta meg. Futott még Tim Burton (Halott menyasszonya).
  • A dél-afrikai Tsotsi német, olasz, francia és palesztin vetélytársakat gyűrt le külföldi film kategóriában.
  • A legjobb betétdal pedig a Hustle & Flow egyik rap-betétdala lett.
  • Az életmű-díjat a M.A.S.H., a Rövidre vágva és A játékos rendezője, Robert Altman kapta.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

    Az Oscarra jelölt filmek egy része még természetesen nem érkezett el hozzánk, így várnunk kell míg mi is szemügyre vehetjük, hogy idén mire gerjedt rá Amerika (vagy legalábbis a Filmakadémia pár ezer tagja). Az Egy gésa emlékiratai március 23-án, a Túl a barátságon március 30-án, a Capote pedig április 6-án lesz a moziban (az Ütközéseket, a Sziriánát, az Elszánt diplomatát és a Nyughatatlant pedig már bemutatták idehaza is.

    És végezetül némi együttérzés azoknak, akiknek az eredeti amerikai adást belepofázás nélkül adó Pro7 híján a magyar RTL Klubra kellett szorítkozniuk, ahol Balázsi "laikus" Panna tárgyi tévedésektől hemzsegő tolmácsolásában kellett hallgatnia a díjátadót. A fáziskéséses, hiányos fordítás még elnézhető lenne, de a folyamatos tévedések, a filmek magyar címeinek nem használása (a pingvines film), vagy átköltése (Világok háborúja), illetőleg az, hogy alig két évvel Eminem győzelme után világgá kiáltja háromszor is, hogy az Oscarok történetében először nyert rapdal, már nem.

    Legjobb film: Ütközések - Paul Haggis, Cathy Schulman
    Legjobb férfi főszereplő: Philip Seymour Hoffman - Capote
    Legjobb női főszerpelő: Reese Witherspoon - A nyughatatlan
    Legjobb férfi mellékszerpelő: George Clooney - Sziriana
    Legjobb női mellékszereplő: Rachel Weisz - Az elszánt diplomata
    Legjobb rendező: Ang Lee - Túl a barátságon - Közel s távol
    Legjobb eredeti forgatókönyv: Ütközések - Paul Haggis, Robert Moresco
    Legjobb adaptált forgatókönyv: Túl a barátságon - Közel s távol - Larry Laverty, Diana Ossana
    Legjobb operatőr: Dion Beebe - Egy gésa emlékiratai
    Legjobb vágás: Ütközések - Hughes Winborne
    Legjobb díszlet: Egy gésa emlékiratai
    Legjobb jelmez: Egy gésa emlékiratai
    Legjobb komponált zene: Túl a barátságon - Közel s távol - Gustavo Santaolalla
    Legjobb eredeti betétdal: Hustle & Flow - Jordan Houston, Cedric Coleman, Paul Beauregard ("It's Hard Out Here For a Pimp")
    Legjobb smink: Narnia Krónikái - Az oroszlán, a boszorkány, és a ruhásszekrény
    Legjobb hang: King Kong (2005)
    Legjobb hangvágás: King Kong (2005)
    Legjobb vizuális effektusok: King Kong (2005)
    Legjobb animációs film: Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény
    Legjobb idegennyelvű film: Tsotsi - Gavin Hood (Dél-Afrika)
    Legjobb dokumentumfilm: Pingvinek vándorlása- Luc Jacquet, Yves Darondeau
    Legjobb rövid dokumentumfilm: A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin - Corinne Marrinan, Eric Simonson
    Legjobb animációs rövidfilm: The Moon and the Son - John Canemaker, Peggy Stern
    Legjobb rövidfilm: Six Shooter - Martin McDonagh
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • pero #37
      Hali mindenkinek!

      Végre sikerült meg néznem az oscart,már 3het meg volt de most néztem csak meg,a papír forma sose érdekelt!
      Nem volt rossz,csak mindig akkor hatodok meg amikor fel sorolják azokat a színészeket akik már nincsenek már köztünk sajna,és egyre több jó színész megy el sajna!Sok olyan film volt aki tényleg meg érdemelte azt a díjat!Sajna a King Kongot nem láttam,és a Münchent se majd be kell potolnom,és a leg több film szinte nem is játszák a hazzai mozik,a külföldi film kategoriában egy filmet se láttam volna hogy játszanak a hazai mozik,és a rövid filmekről meg nem is hallottam semmit sajna!
      Szimvonalas volt mint mindig,csak a vége össze volt csapva,és egy normális müsorvezető már el kéne,na jó jók a komikusok csak jobb ha egy el ismert színész adja adja oda a másiknak a díjat szerintem!Már évek óta nézem rendszeresen az oscart,és az tedszik benne hogy kényes témák is vannak,például itt van az Ütközések nagyon jó film ajánlom mindenkinek,vagy a Sziriéna az is nagyon jó!
      Mindenkinek további jó film nézést!
    • geri777 #36
      bazmag
    • winnie #35
      számold meg, hogy az utóbbi időben hány film volt meleg és hány normál cowboy-okról.
    • Sk8er666 #34
      Mért kell meleg cowboyos filmet csinálni....? Most már semmi sem marad meg átlagosnak?? Meleg bokszolók, űrhajósok, meleg mester lövészek??
    • maverick2000 #33
      Szerintem a tavalyi gála sokkal jobb volt, mint az idei. Chris Rock poénja ütösebbek voltak, (jó néha tényleg túl messzire ment). Nagyon sablonos volt az egész, mint egy megirt forgatókönyv. Olyan filmek kaptak Oscar-t amit nem is jelöltem volna és olyan kapott Arany málnát, aminek igen is ott lett volna a helye. Ha valaki közönség sikerű filmet akar csinálni akkor az a „szuperhősökhöz” nyúl, ha Oscar-t akar kapni akkor meg életrajzi, történelmi filmet csinál. Azt sajnálom, hogy a München egyet sem kapott, annak viszont örülök, hogy egy film sem tarolt.
    • lcee #32
      Sajnos a Star Wars 3 az arany málnán jeleskedett
      Legrosszabb mellékszereplő:
      Hayden Christensen (Star Wars III. - A sith-ek bosszúja)
      szerintem ennyire nem volt rossz.
    • lcee #31
      Hi!

      Én nem láttam még a Túl a barátságon - Közel s távol-t, de a Crash-t igen, szerintem megérdemelte az Oscart. 2005-ben nem láttam jobb filmet nála.

    • winnie #30
      igazából nem is meglepő, hiszen az előző wallace és gromitok is kaptak már 2 oscart, ez volt a harmadik.
    • IMYke2.0.0.0 #29
      És az Egy gésa emlékiratai is kitűnő film!
    • Zedas #28
      "A másik nagy meglepetés pedig egyik kedvenc rajzfilmsorozatom NAGYON kiváló film verziója a wallance és gromit is elvihetett egy szobrocskát."

      KEDVENC RAJZFILMSOROZARAT???? Mivan? :D