Specker Balázs

Környezetbarát technológiát akar Kalifornia

Kalifornia állam arra kötelezné a gyártókat, hogy hagyjanak fel a mobiltelefonokban, a hordozható médialejátszókban és más elektronikus eszközökben használt veszélyes anyagok alkalmazásával.

A csütörtökön Lori Saldana képviselő által nyilvánosságra hozott törvény minden elektronikus eszközre érvényes lesz. A jogszabály kimondja, hogy a gyártóknak 2008-ig fel kell hagyniuk a Kaliforniában értékesített eszközökben lévő veszélyes anyagok felhasználásával - írja a ZDNet. "Tudjuk, hogy a gyártók képesek ártalmas anyagok nélkül is előállítani ezeket a termékeket" - jelentette ki Saldana.

Kalifornia már eddig is tiltotta a mérgező anyagok videomegjelenítőkben való felhasználását. A helyi környezetvédelmi csoportok természetesen támogatják a kezdeményezést, és arra próbálják rábírni a helyi vezetést, hogy kövesse az Európai Uniót, és lépjen fel a szórakoztatóelektronikai cikkekben használt ártalmas anyagok ellen.

"A mobiltelefonokat, az iPodokat, a számítógépeket és még egy csomó modern elektronikus eszközt körülbelül egy-két évig használnak. Semmi értelme mérgező anyagokat használni ezeknél az előbb utóbb szeméttelepre kerülő eszközöknél" - fogalmazott Mark Murray a Californian Against Waste nevű környezetvédő csoport vezérigazgatója. A szemétgyűjtőhelyeken található nehézfémhulladékok 70%-a elektromos termékekből származik.

Ezek a legtöbb esetben ólmot, kadmiumot, krómot vagy higanyt tartalmaznak - vélekedik a Californians Against Waste. Az Apple Computer tavaly indította el termékcsere programját, mely keretein belül a vásárlók visszavihetik megunt iPod zene- és videólejátszóikat és így kedvezményt kaphatnak egy új eszköz vásárlásakor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #5
    A freon (kis kezdőbetű, mert nem tulajdonnév) gáz, ami régebben hűtőgépekben, illetve sprayk hajtógázaként használtak, nem nagyon található meg elektronikai hulladékban. A higany (ami szintén kis kezdőbetű, mert nem tulajdonnév) napjainkban már csak gombelemekben található meg, már ami a szórakoztatóelektronikai termékeket illeti.
  • Tetsuo #4
    A sok-sok tájékoztató +2 lapja miatt, mennyi fát kell kivágni?! :) Ez is 1 szempont.
  • Akuma #3
    biztos szét lehet választani bonyult folymatokkal, pl olvasztással, kémia úton, csak lehet ez még költségesebb, mint azt bármelyikőnk gondolná...
  • waterman #2
    a szó nem a kivonáson van, hanem a gyártáson. ha egy gyártó nem tudja eladni a termékét, mert az adott állam egyszerűen nem engedi be, akkor legyártja máshogy, ha környezetvédelemről van szó, akkor ugye a legtöbb gyártó azért halogat bármilyen lépést, mivel az nem a gazdaságos része a termékek életciklusának.. ezért üdvözítőnek tartom, hogy legalább egy usa állam elindult kyoto >felé< :) nem tudom, hogyha megkérdeznénk egy amerikait, hogy mit tesz környezetéért akkor hányan kérdeznének vissza, hgy "tenni???"..
    az meg hogy az ipodokat visszaveszik, legalább annyit jelent, hogy nem egy szeméttelepen fog kifolyni az aksi tartalma egy folyó vízgyűjtő-területén, hanem legalább megpróbálják szakszerűbben megsemmisíteni.
    mostanság egyre több elektromos dolog tájékoztatójában van benne, hogy hogyan szabadulj meg tőle, ez is fontos szvsz. a borotvám könyvében 2 oldalon át tárgyalja, hogy szedjem ki az aksit..
  • roliika #1
    Kíváncsi lennék,hogy a Freont vagy Higanyt ezekből az ezközökből hogy vonják ki gazdaságosan és hogy hasznosítják újra! :-) De komolyan!