Szekeres Viktor

Igazi meglepetés nélkül a Golden Globe

Ahogy várható volt tarolt a Hulk rendezőjének új filmje és megkapta majdnem az összes lehetséges komédiás díjat a Nyughatatlan. Meglepetés? Az nincs.

A legjobb filmek között, ha bármelyik ez évi díjátadót nézzük, akkor szinte nulla meglepetést fedezhetünk fel, és ezt jól tudják a külföldi újságírók is, akiknek a szavazatai alapján odaítélik az arra érdemeseknek a Golden Globe-díjakat. Senki sem ér sosem meglepetésként, hogy dráma kategóriába a menő filmeket megtoldják egy vagy két kakukktojással (Az elszánt diplomata), a vígjátékok közé becsempésznek egy kommerszet (Büszkeség és balítélet), a komédiás színészek közé pedig betesznek közönségkedvenceket (Johnny Depp a Charlie és a csokigyárért vagy Sarah Jessica Parker a Kőkemény családért), akiket elismerünk, de a többi nagy díjátadón a díjak közelébe sem kerülnek ezen szerepeikkel, alakítsanak is bármennyire jól.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Nos, idén minden díjátadó a két homoszexuális cowboy-ról szóló szívszaggató és tanulságokkal teli történetről szól. E. Annie Proulx rövid történet a Jégvihar rendezője, Ang Lee álmodta vászonra, de úgy, hogy minden kritikus azonnal magához nyúlt - a rendezés szépségeit méltatva persze. A film a Brokeback Mountain, amely haza is vitte a legjobb film díját, és a ki tudja honnan, de az utóbbi időben valóban remekül alakító Heath Ledger pedig csak azért nem kapta meg az Golden Globe-ot, mert mint minden évben, most is akadt egy tuti befutó a színészek között akit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár a Capote című film a díjkiosztókon nem fog aratni, de az önéletrajzi film alanyát, vagyis Truman Capote-t (emlékszünk a Meghívás egy gyilkos vacsorára című szenzációs krimiparódiában a házigazdára? Ő volt az) alakító Philip Seymour Hoffman már az Oscar-szobor helyét is kijelölheti házában. (Russell ki?)

Női főszereplő kategóriában a Brokeback Mountan sok fiatal színésze közül (Anne Hathaway (Neveletlen hercegnő), Michelle Williams (Dawson és a haverok), Anna Faris (Horrorra akadva), Linda Cardellini (Scooby Doo)) a mostanában nagyon erős alakításokat (ld. a Wim Wenders-filmekben, Kívül tágasabb, Bőség földje) nyújtó Michelle Williams-et ragadták ki, de a díjat nem ő, hanem a Született feleségek című alapsorozat sztárja, Felicity Huffman vehette át a Transamerica című filmért, ahol egy átoperált nőt alakít. Megint egy olyan film, amit csak a színésznőért fognak díjazni - mindenesetre Gwyneth Paltrow, Zhang Zhi-yi és Charlize Theron hoppon maradt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Komédia vagy musical kategóriában - ami a Golden Globe talán legjobb találmánya - a Johnny Cash életéről szóló Nyughatatlan (Walk The Line) aratott, akárcsak tavaly a vak muzsikusról szóló életrajzi film. Az említett történet kapta a legjobb film díját, Joaquin Phoenix bezsebelte a férfi, Reese Weatherspoon pedig a női főszerepért járó díjat - mindkettejük Oscar-jelölésére be lehet venni nyugodtan azt a mérget.

Az egyéb kategóriákat mustrálva George Clooney bezsákolta a mellékszerep díjat a politikai töltetű Sziriánáért (Syriana), Rachel Weisz pedig az est egyik meglepetését aratta az ugyancsak politikai töltetű Elszánt diplomatáért (The Constant Gardener) kapott díjjal. Az ugyancsak politikai töltetű Münchenért Eric Bana jelölést sem kapott, de maga a film is csak két integetés-szerű nominációt gyűjtött be, pedig sokan vártak Spielberg-tarolást.

Legjobb rendező, dal, forgatókönyv - természetesen Brokeback Mountain. Csak tudnám miért van az, hogy mindig a legjobb filmhez írják a legjobb dalokat? Bunda? Mindenesetre Gustavo Santaolalla és Bernie Taupin nótája a soha el nem múló szerelemről sokak szívét megdobogtatta. Zeneügyben John Williams inthetett be a két cowboy-nak, hiszen az Egy gésa emlékiratai-hoz (Memoirs of a Geisha) komponált zenéje kapta a Golden Globe-ot. Külföldi filmek között a már nálunk is bemutatott palesztin Mennyország, most (Paradise Now) lett elismerve egy szobrocskával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

És végül, sorra vehetjük a tévés kategóriákat, ahol a nálunk is vetített két nagy kedvenc kapta a két fő díjat: a Lost - Eltűntek és a Született feleségek. A színészdíjakon a nálunk kevésbé ismert sorozatok szereplői Steve Carell (The Office), Mary Louise Parker (Weeds), Hugh Laurie (House) és Geena David (Commander in Chief) osztozott, lenyomva minden született feleséget és szigeten elveszett túlélőt. Hogy ismerős arccal zárjam soraimat: a nálunk múlt héten bemutatott Grace klinika című kóházsorozat egyik orvosgyakornokát alakító Sandra Oh pedig megkapta a legjobb női mellékszereplőt díjazó elismerést.

Találkozunk legközelebb az Oscaron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #8
    nem mondjátok, hogy tényleg van egy buzi-cowboyos film??? puddingot is esznek???

    SOUTHPAAAAARKKKKK :DDDDD
  • Picivizipaci #7
    Szerintem nagyon gyengék voltak a jelöltek, de hogy Crash-Ütközések nem kapott azon teljesen le vagyok akadva 1000x jobb volt mint a buzikowboyos film.
  • winnie #6
    a díjazottak mind gyengék voltak? brokeback mountain, syriana, walk the line, mind?
  • csari89 #5
    Én is csak ritkn nézem. Az idei év filmjei nem nagy durranások...
  • mrzed001 #4
    Geena David (Commander in Chief) apszolájte megérdemelte :))
  • SonicBoom #3
    Depp = legjobb
  • Nyiri #2
    Deppnek ideje lenne mar egy Oscar...
  • archkoven #1
    Nem tudom ki hogy van vele, de engem teljes mértékben hidegen hagynak az ilyen díjosztogatások. Sőt kiomondottan utálom őket. Persze azért odakint biztos nem úgy osztogatják a díjakat mint idehaza.