Hunter

Tíz éves a SOHO szonda

Ma ünnepli tizedik születésnapját a Nap-szonda, számtalan fontos felfedezéssel és három halálközeli élménnyel a háta mögött.

Az eredeti küldetését immár két évvel túlteljesítő SOlar and Helospheric Observatory páratlan felvételeket készített szülőcsillagunkról és több mint ezer üstököst fedezett fel. A NASA és az ESA együttműködéséből született SOHO, ami egyben egy teljesen új terület, az űridőjárás-előrejelzés alappillére, adataival forradalmasította a csillagászok a Nap belsejéről és atmoszférájáról, valamint a napszél gyorsulásáról alkotott elképzeléseit.


Három különböző hullámhosszon készült felvétel egy képbe gyúrva, színesebbé téve a napkorongot

Az sem kis teljesítmény, hogy a szonda képes volt ilyen sokáig kibírni egy olyan szélsőséges környezetben, mint Napunk közvetlen szomszédsága. 1998-ban elvesztették az irányítását, majd rá három hónappal giroszkópjai mondták fel a szolgálatot, 2003-ban pedig főantennája ragadt be látszólag halálra ítélve a küldetést. Ezzel együtt a SOHO mérnöki és operációs csapatának valahogy mindig sikerült felülemelkedniük a problémákon, továbbra is használható állapotban tartani a szondát.


60 000 Celsius-fokos ionizált hélium lövell ki a Napból. A kilövellés méreteit jól mutatja a Földdel történő összehasonlítás

A SOHO eredményei közt tudhatjuk a Nap legrészletesebb és legpontosabb felszín alatti méréseit, az első felvételeket a csillag vad külső burkáról, a túloldali régiókról és a napfoltok szerkezetéről, valamint azokról a viharos területekről melyek a Földet is időről időre fenyegetik. A szonda fedezte fel azt a mechanizmust, ami több mint elég energiát szabadít fel a Nap atmoszférájának, más néven koronájának a felszín hőmérsékletéhez képest százszorosára történő felfűtéséhez, figyelemmel kíséri a Nap energia-kibocsátását, valamint az ultraibolya sugárzásban beálló változásokat, melynek segítségével megismerhetjük a csillag bolygónk légkörére mért hatásait is.


A haragos Nap. A felvétel az 1 millió Celsius-fokos ionizált vas-kibocsátást mutatja, felfedve a kiterjedt koronát és a mágneses hurkokat

A SOHO adatai vezettek el azoknak a sorozatos ionizált gázkitörésnek, azaz korona-anyagkidobódásnak (CME) a felfedezéséhez, melyek végigsöpörnek a világűrön, részecskéivel tönkretéve a műholdakat és veszélyt jelentve a Föld mágneses mezejének védelmén kívül szolgálatot teljesítő űrhajósokra.


2000. július 14.: a Bastille-napi kitörés a 11 éves napciklus csúcsán, számos műholdat és földi kommunikációs eszközt tett tönkre

A SOHO adatai szabadon elérhetők az interneten, melyek segítségével már több mint ezer üstököst fedeztek fel.


Mint a DNS. Valójában CME-spirál


Egy másik CME, a "villanykörte", melyen a kitörés minden eleme megfigyelhető

Az obszervatóriumot eredetileg kétéves időtartamra tervezték, később azonban tudományos betekintései oly annyira értékesnek bizonyultak a NASA-nak, hogy az űrhivatal folyamatosan hosszabbítgatta a küldetést. A legutóbbi ilyen hosszabbítás végcélja, hogy segítségével megfigyelhessenek egy teljes 11 éves napciklust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #13
    az, hogy egy napkitörés tönkreteszi az útjába eső elektronikus eszközöket az tudott, de ennek mi köze ahhoz, hogy tönkreteszi-e az útjába nem kerülö eszközöket??
  • codaco #12
    Szerintem meg ha egy vallási fanatikus kiteszi a lábát az űrbe, ott is fanatikus lesz.

    A környezetvédelem meg akkor bukna hatalmasat, ha találnánk egy másik Föld típusú bolygót, mert akkor lehetne mondani, hogy nem baj, ha tönkremegy a Föld, van másik.
  • Kage Kage #11
    Én meg azt gondolom hogy be kéne már dobjak egy sört.
  • Indestructible #10
    en azt gondolom az mar regen keso lenne ill. akkor ezen mar nem mulna, nem is kell majd, hogy muljon. szerintem.
  • valamit #9
    pontosan az ilyen megjegyzések miatt gondolom, hogy ha majd az emberek kiteszik lábukat az űrbe (mármint a hétköznapok emberei, akárcsak ide a Föld köré is), akkor megnő a környezetvédelem fontossága és a különöző vallási/társadalmi különbözőségekkel szembeni tolerancia
  • ooorrrsss #8
    Isten éltesse!!!
    (minnél tovább)
  • burninhell #7
    jaja érdekes
    tönkreteszi a műholdakat ez méghis mégis 10 éve bírja...
    ezexerint a többit szarul építik meg v ez túl jó? :)
  • Fatanur #6
    kész vicc hogy az ilyen kitöréseket tulélte a szonda...
  • Fenjoy #5
    nem semmi:) még több ilyen project kéne
  • Tpe #4
    Az már egy csöppet sem keméyn!