Berta Sándor

Április 5-én érkezik az FVD

2004 elején már hallani lehetett arról, hogy Tajvan egy saját DVD-szabványt fejleszt ki a nagyfelbontású videók számára, és ez néhány napon belül valósággá is válik.

A tajvani kormány által támogatott Ipari Technológiai Kutató Intézet (ITRI) április 5-én akarja a nyilvánosság előtt bemutatni a Finalized Versatile Disc-nek, vagyis FVD-nek nevezett lemez mintapéldányait. Az FVD-k az előzetes információk szerint olyan DVD-k lesznek, amelyeket vörös lézerrel írnak majd tele adattal és a tárolókapacitásuk legfeljebb 8,5 GB lesz. Elvileg az adatformátumban lehetnek még változások a szabványos DVD-ROM-hoz/DVD-Video-hoz képest. Az ITRI a CMC Magnetics, a RITEK és az U-Tech Media vállalatokkal akarja készíttetni a különleges FVD diszkeket.

A video- és az audiótömörítéshez az FVD a Microsoft Windows Media Video 9 (WMV9) és a Windows Media Audio 9 (WMA9) formátumokat használja. Tajvan így akarja lehetővé tenni, hogy a nagyfelbontású filmek viszonylag kevés hardver- és licencköltség mellett elterjedhessenek az ázsiai térségben. Közelebbi információkat az ITRI az április 5-ei bemutatóig nem akart elárulni.

Az eseményre majd a tajvani fővárosban, Taipejben kerül sor, a rendezvény neve: "Announcement of new optical disc format of Forward Versatile Disc (FVD) for high-definition video applications" lesz. Mint látható még kérdéses, hogy az F betű az FVD rövidítésben a Finalized vagy a Forward szót takarja-e? Az előzetesen kiadott sajtóanyagból kiderül az is, hogy a sajtótájékoztatón szóba kerül majd az FVD viszonya a különböző másolásvédelmi eljárásokhoz. Az első, a WMV9-et támogató DVD-lejátszókat a gyártók már bejelentették, ám még a világ egyik országában sem kaphatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #3
    anyátokat... ms audio az analog 6 catornás átvitelen tud csak menni.. gratula. 1et előre, 2t hátra :(
  • Geeryy #2
    nem csak te ne felj.
  • Punker #1
    ez hanyadik új szabvány? már nem tudom követni :(