SG.hu

12 milliárdos forrás szélessávú fejlesztésekre

A szélessávú internet-hozzáférést biztosító infrastruktúrák kiépítésére rendelkezésre álló pályázati források 3 milliárd forint mértékű megemeléséről döntött a napokban a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) Monitoring Bizottsága.

A GVOP 4.4.2 pályázat keretében lehívható támogatás mértékét 10,5 milliárd forintra megemelő forrás-átcsoportosítást a kevésbé fejlett régiók önkormányzatainak az előirányzott 4,6 milliárdos keretet jóval meghaladó igénye indokolta. Magyarországon az utóbbi években a szélessávú lefedettség dinamikusan növekszik. 2004 márciusában a tízezer fő feletti lélekszámú települések lakosságának 87,9%-a számára volt biztosított szélessávú internet-hozzáférés, jelenleg ez az arány 92% feletti.

A legjelentősebb növekedést a kisebb, három és tízezer fő közötti települések, valamint a háromezres lélekszám alatti települések lakosainak lefedettségi adatai mutatják. Utóbbi esetében az arány még 2004 tavaszán is csak 3,7% volt, míg jelenleg a legkisebb települések esetében a lakosság 50%-ának van lehetősége szélessávon internetezni.



Az európai szintre való felzárkózás és a versenyképesség növelése érdekében az IHM által készített Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) célul tűzte ki, hogy 2010-re Magyarország egész területén elérhetővé váljon a szélessávú internetszolgáltatás. E cél eléréséhez elengedhetetlen a nemzeti és európai uniós források bevonása azon kevésbé fejlett térségek fejlesztéseinek finanszírozására, ahol a szolgáltatóknak nem éri meg üzleti alapon fejleszteni, hiszen beruházásaik megtérülése nem - vagy csak hosszabb távon - volna biztosított.

Az IHM 2003-ban hazai forrásból írt ki pályázatokat (HHÁT-2 és HHÁT-3) a fenti cél támogatására, majd 2004-től a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által irányított GVOP 4. prioritásának 4. intézkedése keretében nyíltak meg jelentős uniós források a szélessávú infrastruktúra-fejlesztés támogatására Magyarország üzletileg kevésbé fejlett területein. A GVOP 4.4.1 kódjelű pályázat keretében a kis- és középvállalkozások, míg a GVOP 4.4.2 pályázaton önkormányzatok szerezhetnek támogatást.

A 2005 elejétől elérhető GVOP 4.4.2 pályázat iránt az elmúlt hónapokban óriási érdeklődés mutatkozott, ami egyrészt a magas, 75%-os támogatási aránynak, másrészt a különleges konstrukciónak köszönhető. A Magyarországon újonnan kidolgozott modell értelmében a pályázat támogatja, hogy az önkormányzatok a szolgáltatókkal együtt egyfajta partneri viszonyban valósítsák meg a beruházást és biztosítsák a szolgáltatást. A különlegesen magas érdeklődést és pályázati kedvet bizonyítja, hogy az eddig beérkezett 60 pályázat már több mint 10 milliárd forint támogatást igényelt.

Míg a GVOP 4.4.2 pályázat iránt óriási az érdeklődés, addig a GVOP 4.4.1 pályázat felfutása még várat magára. A 4.4.1 pályázat lehetővé teszi a KKV-k, illetve a közösségi végpontokon keresztül a magánszemélyek számára a bekapcsolódást az üzleti folyamatokba. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2006 végéig 1,5 milliárd forint. A nyertes pályázók részére a 2004-es és 2005-ös évben eddig megítélt támogatás 926 millió forint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Vegeta_ #3
  • gregor #2
    Attól,még hogy kisfalvakban kiépitik a szélessávú netet,még nem biztos,hogy a falu lakossága használni is fogja!Viszot sok helyen még emésztőbe folyik a sz.r,nem pedig csatornába!
  • tehen_m #1
    Dejó olvashatatlan grafikon.