SG.hu

Olcsóbb lehet az ADSL

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a piac-meghatározási, piacelemzési munka keretében meghozta a helyi hurkok átengedésére, a szélessávú hozzáférésekre, valamint a bérelt vonali szolgáltatások nagykereskedelmi piacaira vonatkozó határozatait.

A Tanács a határozatoktól egyértelműen a verseny élesedését, a nagykereskedelmi árak csökkenését és ezen keresztül a kiskereskedelmi árak mérséklődését várja, különösen az ADSL szolgáltatás területén. Az ADSL szolgáltatás alapját jelentő nagykereskedelmi szélessávú hozzáférésre vonatkozó határozat egyik új eleme, hogy mind az öt korábbi vezetékes monopol szolgáltatónak nyújtania kell országos nagykereskedelmi hozzáférési szolgáltatást, a kiskereskedelmi árak alapján szabályozott áron. Ezzel az ország teljes területén beindulhat a tényleges kiskereskedelmi verseny és fokozatosan megszűnhetnek a jelenlegi igazságtalan és indokolatlan regionális árkülönbségek.

A Tanács a nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési szolgáltatások és a bérelt vonalak nagykereskedelmi végződtetésének piacán is bevezeti és ezzel a magyarországi szabályozásban meghonosítja a kiskereskedelmi ár alapú nagykereskedelmi árszabályozást. Ez az úgynevezett "retail minus" szabályozás elsősorban az árpréses helyzetek megelőzését szolgálja. A "retail minus" szabályozás szerint a kötelezett szolgáltatóknak nagykereskedelmi áraikat a kiskereskedelmi szolgáltatások tarifáiból származtatva kell meghatározniuk, oly módon, hogy az a kiskereskedelmi kedvezmények és költségek levonásával megfelelő árrést biztosítson a hatékony szolgáltatóknak.

A Tanács a nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési piacon és a szolgáltatók közötti verseny szempontjából szintén kiemelten fontos helyi hurok átengedés piacán is a korábbi monopol szolgáltatókat azonosította jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként. Az öt JPE szolgáltatónak - Magyar Telekom Távközlési Rt., Invitel Távközlési Szolgáltató Rt., Hungarotel Távközlési Rt., Emitel Távközlési Rt., Monor Telefon Társaság Rt. - a részleges és teljes hurok átengedésre költségalapú díjat kell kialakítania és ezt a határozat megjelenését követő 30 napon belül, a referencia ajánlattal együtt kell jóváhagyásra benyújtani az NHH Tanácsához.

A bérelt vonali szolgáltatások szabályozási szempontból két piacra oszlanak, a végződtetési és a továbbítási, úgynevezett trönk szegmensre. A korábbi szabályozás szerint a Magyar Telekom (akkor még Matáv) Rt. a teljes bérelt vonali piacon JPE szolgáltató volt. A Tanács mostani határozata szerint jelenleg csak a végződtetési piacon van JPE szolgáltató és ez a Magyar Telekom Rt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • avman #4
    "Ezzel az ország teljes területén beindulhat a tényleges kiskereskedelmi verseny és fokozatosan megszűnhetnek a jelenlegi igazságtalan és indokolatlan regionális árkülönbségek."
    akkor ezt tegyék meg a kábelszolgáltatásokkal is... ja, hogy ott nincsen dájcse telekomos monopolhelyzet...
    ennek hosszútávú eredménye csak egyetlen egy lesz... telekom felvásárlások a honi telefóniában is...
  • shabba #3
    A másik fontos front az lenne ha bérelt vonali piacon lenne valami árregula mert az minden további kiskereskedelmi net árára hatással lenne. És bizony a hazai bérelt vonali árak nem olcsók, anno tavasszal volt egy EU tanulmány pont arról mennyire szórnak a bérelt vonali árak EU-n belül és ez ellen a szervezet tenni akar. Bizony 7-8x-os árbeli eltérés is volt és mi a legdrágábbak közé voltunk sorolva.
  • shabba #2
    Ennek a határozatnak nem az a célja hogy fatáv területen csökkentsen árat, hanem azon másik 4 telco területén ahol sokkal magasabb árakkal szembesülnek évek óta az előfizetők őket próbálják lehozni fatáv árszintre.

    "Ezzel az ország teljes területén beindulhat a tényleges kiskereskedelmi verseny és fokozatosan megszűnhetnek a jelenlegi igazságtalan és indokolatlan regionális árkülönbségek."

    Pl. ne az legyen az országban hogy Sopronban megkapod az akciós szereld magad keretében az 512kbps-es Datanet ADSL-t 6 rongyért, vagy 2mbps-est 12ezerért(fatávtól). Míg onnan nem is oly messze pl. Pápán(Hungarotel terület) a legolcsóbb korlátlan 768kbps-es net ára 17 ezer fölött van, a 1.5mbps-esért pedig több mint 40 ezret kérnek, 50 ezres beugróval tetézve.
  • avman #1
    >>A Tanács a határozatoktól egyértelműen a verseny élesedését, a nagykereskedelmi árak csökkenését és ezen keresztül a kiskereskedelmi árak mérséklődését várja, különösen az ADSL szolgáltatás területén.<< muhaha
    a tanács minden határozatától ezt várja... annyi ezresem lenne, ahányzsor ezzel szédítettek, akkor valszeg nem kellene átmásznom 512-es adsl -re, hanem 2 megabitest rendelnék meg... tegye a kezét fel az, akinek a postás hirtelen kisebb összegről szóló csekket hozott adsl előfizetéséről... (persze csak lejárt hűségszerződésűek jöhetnek szóba)