Berta Sándor

VoIP titkosítóprogramot készített a PGP atyja

A zFone névre keresztelt szoftver hivatalos debütálására a magyar határhoz közeli osztrák városban, Grazban került sor. Az alkalmazás első verziója képes csak a Mac OS X operációs rendszert támogatja.

Phil Zimmermann szerint nem hogy vétek, de egyenesen bűn, hogy amikor a különböző hálózatok szinte hemzsegnek a legkülönfélébb trójai férgektől, kémprogramoktól és más kártevőktől, valaki annyira felelőtlen legyen, hogy a magán vagy az üzleti telefonbeszélgetéseit titkosítatlanul folytassa a világhálón keresztül.

"Egyetlen, a cég hálózatába kötött, megfertőzött számítógép képes lehet arra, hogy ezeket a beszélgetéseket 'elfogja' és WAV formátumban rögzítse. Eddig megszoktuk azt, hogy az akció sikeressége érdekében a lehallgatóknak vagy a telefonközpontokban kellett lenniük vagy a hívott fél közelében, a poloskák hatósugarán belül. A VoIP korszakában viszont már lehetőség van arra is, hogy valaki a világ másik végén üljön és mégis tisztán hallhassa miről folyik az aktuális diskurzus" - sorolta legújabb programja kifejlesztésével kapcsolatos érveit a PGP "atyja", aki nem felejtette el megemlíteni, hogy a zFone azonban teljesen más módon működik, mint az egykori e-mail titkosító szoftver, a PGP.


Phil Zimmermann
A zFone különlegessége egyszerűségében rejlik. Az alkalmazás nyílt algoritmusokat használ, és a beszélgetések titosítását végző rutinok csupán egyetlen hívásra biztosítanak megfelelő védelmet, utána már használhatatlanok. A szoftver egyelőre inkább egy beépülő modulnak tekinthető, mintsem külön programnak, de az már most biztos, hogy képes lesz együttműködni a SIP-szabványt támogató VoIP alkalmazásokkal.

A hívó, illetve a hívott fél azonosítására a zFone egy meglehetősen egyszerű módszert használ. A képernyőn megelenik egy véletlenszerűen generált számsor, amit előbb az egyik, majd a másik fél is hangosan felolvas, így mindketten meggyőződhetnek arról, hogy valóban az ül a túloldalon, akivel tényleg beszélgetni szeretnének. Aki lehallgatja a titkosított beszélgetést, az csupán csak úgynevezett fehér zajt hall.

Zimmermann két iBook segítségével be is mutatta hogy mit tud a szoftver, ugyanis az első verzió csak a Mac OS X operációs rendszert támogatja, de már fejlesztik a Windows és a Linux alatt futtatható változatokat is. Öröm az ürömben, hogy a zFone nem támogatja a Skype-ot. Ennek oka Zimmermann szerint az, hogy a cég nem óhajtotta megosztani vele a Skype által használt prokollokra vonatkozó információkat. A szakember mindenesetre reményét fejezte ki, hogy a vállalat változtat majd ezen az álláspontján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #2
    azt h a bácsinak az a kedvenc os-e
  • uniu #1
    "Az alkalmazás első verziója képes csak a Mac OS X operációs rendszert támogatja." ez mit jelent ?