Berta Sándor

Nyílt forráskódú szoftverekre vált Massachusetts

A massachusettsi hivatalok és intézmények a tervek szerint fokozatosan állnak át a Microsoft termékeiről a nyílt forráskódú szoftverekre.

Első lépésként 2007-től minden massachusettsi szövetségi intézményben a dokumentumokat már a Microsofttól független fájlformátumokban kell majd tárolni. A tegnap a szövetségi állam fővárosában, Bostonban nyilvánosságra hozott irányelv szerint minden közigazgatási szervezetnél a nyílt forráskódú dokumentum- és a PDF formátumot lesz kötelező használni. A dokumentum szerint a váltásra azért van szükség, hogy a jövőben már azok az állampolgárok is könnyen tudjanak ügyet intézni, aki nem Microsoft szoftvereket használnak.

Az XML-en alapuló, nyílt forráskódú (OpenDocument) fájlformátumot néhány hónappal ezelőtt fogadta el az OASIS nevű szabványszervezet. Ez a formátum különböző irodai dokumentumok mentésére használható. Az OpenDocument-et jelenleg csak az OpenOffice nevű nyílt forráskódú irodai szoftvercsomag és néhány kevésbé ismert irodai szoftver támogatja, de az IBM már bejelentette, hogy az IBM Workplace nevű szoftver - ami a Lotus Notes továbbfejlesztett változata - szintén elboldogul majd az új fájlformátummal.

A Microsoft eddig mereven elzárkózott attól, hogy az OpenDocument formátumú fájlok a Word nevű szövegszerkesztő, illetve az Excel nevű táblázatkezelő szoftverekkel olvashatók és elmenthetők legyenek. Az Office 12 nevű irodai szoftvercsomagban inkább egy, az XML-re épülő új fálformátum debütál az OpenDocument helyett.

Piaci elemzők szerint a döntés kihatással lehet majd más amerikai szövetségi államok közigazgatási beszerzési politikájára és információ-technológiai stratégiájára is, hiszen Massachusetts az egyik legnépesebb amerikai szövetségi állam és két világszerte elismert intézmény, a Harvard Egyetem és a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) is itt található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)