Berta Sándor

Pennergame, egy játék hajléktalanokról

Úgy tűnik, hogy az internetnek köszönhetően a valóságshow típusú műsorok ismét új lehetőségeket kaphatnak.

"Tehetségtelen csöves vagy a hamburgi főpályaudvaron, és nem tudsz sem írni, sem olvasni?" - ilyen és hasonló szlogenekkel hirdetik Németországban a Pennergame nevű online játékot. A hivatalos honlapon eddig 511 645-en regisztráltatták magukat. A játék célja egyszerű. Minden játékosnak hajléktalanként kell bolyongania a virtuális utcákon, és annyi pontot kell összegyűjtenie, amennyit csak tud, hogy később kastélytulajdonossá és milliomossá válhasson.

"A célod egyszerű: gazdaggá válni. Tanulj meg írni, olvasni, hogy plakátokat helyezhess el magadról és hogy így hívhasd fel magadra a figyelmet. Tanulj meg gitározni, hogy lenyűgözhesd az embereket, szerezz egy bevásárlókocsit, hogy összegyűjthesd az üres üvegeket. Válj csalóvá és lopd el mások óráját, pénztárcáját és ékszereit" - írták a játék fejlesztői. "A Pennergame elsősorban egy játék és a más játékokhoz hasonlóan az a célja, hogy örömet szerezzen és kikapcsolódást nyújtson" - jelentette ki Steffen Peuckert, a Pennergame.de szóvivője.

A résztvevők célja koldusból milliomossá és kastélytulajdonossá válni. Ez eddig 192 játékosnak sikerült. Vannak ugyanakkor érdekes statisztikák. Az egyik például az állandó részegség biztosítására virtuálisan elfogyasztott sörök és vodkák száma. Előbbiből eddig 28 004 446, utóbbiból 2 729 531 üveggel fogyott. Ezenkívül lehetőség van kenyér, kolbász és hamburger vásárlására.

"Természetesen pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy a játék szociális és politikai szempontokból egyaránt parkolópályára állított témával foglalkozik. Mi ezt a témát felvettük és feldolgoztuk. Az emberek gondolataiban lévő szeterotípiákat használtunk fel és lehetővé tesszük, hogy bárki virtuálisan koldulhasson vagy üres üvegeket gyűjthessen. Elkövethetők rablások és lopások, azonban ezekre nincs feltétlenül szükség a kitűzött cél, vagyis a meggazdagodás teljesítéséhez. Fontosak ugyanakkor a tanulás, hogy bővíthessük szociális és a társadalmi ismereteinket. A több mint félmillió tag között megtalálható minden rendű és rangú ember. A többségük azonban 15 és 25 év közötti fiatal, de sok család is felkeresi az oldalt" - tette hozzá Peuckert.

A regisztrált tagok részt vehetnek a "csöveslottón". A biztos megélhetési források között szerepelnek a kéregetés, az odadobott érmék, az üres üvegek visszaváltása és a lopás. Az utcai zenélésnél pedig kilenc különböző hangszer közül lehet választani. A játékosok bandákba verődhetnek, hogy megvédhessék magukat és a bevételeiket. A bandatagok azonban emellett gyakran egymásnak is esnek.

A Pennergame.de-t főleg a reklámokból és a prémium előfizetésekből befolyó összegekből finanszírozzák. A bevétel egy részét az üzemeltetők havonta automatikusan egy, a hamburgi hajléktalanokat segítő alapítvány bankszámlájára utalják át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ps1ch0 #6
    angolt a nepnek pls :)
  • ChuckyHUN #5
    Csak németül lehet? :(
  • Vogel #4
    Nekem tetszik, regelek is :D
  • Griphons #3
    Elképzelem a virtuális Hamburgot, ahol a szerverdöntögető 4000 online csöves kóborol az utcákon. Micsoda élmény...
    A hülyeség nem a németek sajátja, de ezek szerint sikeresen elhülyültek ők is.
  • Szeszmester #1
    Ilyen nekünk már '88-ban is volt: Szakadt csöves :)