SG.hu

Az NHH csökkenti a mobilszolgáltatók végződtetési díjait

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) nem hagyta jóvá a három magyarországi mobilszolgáltató által benyújtott költségmodelleken alapuló végződtetési átlagdíjakat, ugyanakkor ármegállapítási jogával élve döntött a szolgáltatók végződtetési díjainak csökkentéséről, jelentette be Pataki Dániel, az NHH elnöke.

A határozatok szerint a 2004 decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile Magyarország Rt.-nek és a Pannon GSM Távközlési Rt.-nek egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt.-nek pedig 16,48 százalékkal kell csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját. A határozatok szerint a T-Mobile-nak 27,17 Ft/perc, a Pannon GSM-nek 29,44 Ft/perc, a Vodafone-nak pedig 32,61 Ft/perc végződtetési átlagdíjat kell alkalmaznia és így a legnagyobb és a legkisebb szolgáltató által alkalmazott összekapcsolási díjak közötti különbség 20 százalékra csökken.

Az NHHT határozatai azonnali hatállyal végrehajtandók. A határozatok az NHHT költségalapú díjak alkalmazását, valamint az ezen díjak számítását alátámasztó költségmodellek benyújtását előíró 2005 januári határozata alapján 2005. május 25-től kötelezik a szolgáltatókat az NHHT által megállapított végződtetési átlagdíjak alkalmazására. Az eddigi szabályozástól eltérően a Tanács átlagdíjakat állapított meg, amely nagyobb rugalmasságot biztosít a szolgáltatók számára az eddigi csúcs és csúcsidőn kívüli díjak szabályozásánál.

Az NHHT 2004 májusában a T-Mobile-t és a Pannon GSM-et is közel 10 százalékos végződtetési díj-csökkentésre kötelezte. A magyar piacon harmadik szolgáltatóként megjelent Vodafone akkor még nem minősült jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak, így rá a tavalyi előírás nem vonatkozott. Az NHHT 2004 augusztusában a piaci részesedését folyamatosan növelő Vodafone-t is JPE szolgáltatóként azonosította, így immár rá is vonatkozik az a - 2005 januári határozatban előíRt. - kötelezettség, miszerint LRIC (Long Run Incremental Cost - hosszútávú előremutató különbözeti költség) módszertan szerinti költségalapú díjat kell kialakítania.

A három szolgáltató a költségmodellek benyújtását előíró 2005 januári határozat nyomán elkészítette költségmodelljét, az NHHT azonban ezek közül egyiket sem tudta elfogadni, többszöri hiánypótlás és adatkérés után sem, mivel a modellek nem feleltek meg a határozatban rögzített szabályoknak. Az NHHT ezek után élt az ármegállapítás eszközével és mostani határozataival kihirdeti a távközlési szolgáltatók közötti elszámolásban érvényes végződtetési díjakat. Az NHHT, miután sem tavaly, sem idén nem tudta elfogadni a szolgáltatók költségmodelljét, megkezdte saját - úgynevezett bottom up LRIC - modelljének kialakítását.

Az NHHT az átlagdíjakat EU-s összehasonlítások alapján állapította meg, arra törekedve, hogy csak azon országok átlagdíjait vegye figyelembe, amelyekben a nemzeti szabályozó hatóság a hazaihoz hasonló szabályozási kihívásokkal szembesül. Ennek megfelelően az NHHT az összehasonlítható országok kiválasztása során a piaci részesedést, a piaci koncentrációt és a penetrációt vette figyelembe. A kritériumoknak 11 ország felelt meg a 25 uniós tagállam közül. A kiválasztott országokban az átlagos végződtetési díjak 2004-ben átlagosan 5,65 százalékkal 0,1319 eurócentre csökkentek. A teljes EU-ban az átlagos végződtetés átlagdíj 2005. januárban 12,75 eurócent/perc, míg Magyarországon 13,97 eurócent/perc volt.

Az NHHT mindezek alapján számításokat végzett a következő időszakra vonatkozóan és ezek alapján határozta meg a hazai szabályozási időszak közepére vonatkozó összehasonlító árat. Az NHHT várakozásai és a tendencia alapján 2006. januárra 0,1169 eurócent/perc (29,02 forint/perc) átlagdíj várható a 11 országban. Az NHHT a 11 országban megvizsgálta a piacvezető és a legkisebb szolgáltató között a végződtetési díjak különbségét és megállapította, hogy az 2004 második félévében mintegy 1 százalék ponttal, 23,2 százalékra csökkent. Ezt a csökkenési ütemet előrevetítve az várható, hogy a hazai szabályozási időszak közepére (2006. januárra) a díjkülönbségek várhatóan 21,4 százalék körüli értékre csökkennek. A tényleges különbségcsökkenés azonban nagy valószínűséggel ennél gyorsabb lesz, mivel a 11 ország többségében a piacon a harmadik szolgáltató végződtetési díjai korábban nem voltak szabályozottak, ahogy Magyarországon sem. A szabályozási körbe újonnan bekerülők esetében azonban az eddigieknél nagyobb csökkentési ütem várható a vizsgált 11 országban, így ezt a körülményt figyelembe véve az NHHT 20%-os különbséget állapított meg a legnagyobb és a legkisebb szolgáltató végződtetési átlagdíja között. A Nemzeti Hírközlési Hatóság ezzel újabb lépést tesz egyik kiemelt célja, a magyar távközlésben fennálló indokolatlan aránytalanságok csökkentése érdekében.

2004 július 15-e óta a T-Mobile hálózatában a végződtetési díj csúcsidőben 37, csúcsidőn kívül pedig 20,5 Ft perc, a Pannon GSM hálózatában 41, illetve 21 Ft/perc, míg a Vodafone hálózatában 46,15, illetve 30,15 Ft/perc.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #1
    Végre valaki, aki az adómbél él és végzi a dolgát: védi az érdekeimet.

    Bárcsak elmondhatnám ugyanezt a rendőrökről és a kórházakről is.