Szekeres Viktor

Jövő héten ismét a mozik­ban a denevér­ember

Már csak tíz nap és visszatér Magyarországon is a filmvászonra az egyik legismertebb képregényhős, a Denevérember.

Általában a hasonló filmek, franchise-ok folytatásával kapcsolatban - pláne, ha hosszú idő telik el (8 év!) - a nem feltétlenül magas színvonalú előző epizód bemutatása óta, a rajongó bázis, valamint a mozibajárók egyfajta kötelező szkepticizmussal viseltetnek. Az új Batman-film előjelei viszonylag kedvezőek voltak, hiszen a mostani szokás szerint sikerült egy olyan kutlrendezőt megnyerni a folytatás megfilmesítésére, aki kommersz filmet eleddig nem forgatott. Anyagi szempontból az eddigi hasonló húzások bejöttek, elég csak a Közönséges bűnözőket rendező Bryan Singer az X-Menek közé tett kirándulását megemlíteni, vagy a Gonosz halottakkal a low budget horror egyik nagy nevére, Sam Raimire és a Pókember filmekre gondolni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A legújabb epizód rendezésére eleinte Darren Aronofsky (Pi, Rekviem egy álomért) volt a legesélyesebb, majd miután ő lemondta, nagy hirtelen bekerült a kalapba David Fincher, Joel Schumacher, sőt még Clint Eastwood neve is. A rendezést végül a karrierjét az abszolút kultstátuszba kerülő Mementóval megalapozó Christopher Nolan kapta meg, aki második filmjével, az Álmatlansággal is bizonyította, hogy ügyes kezű direktor kapja az ötödik Batman-film rendezését.

Akárcsak az eddigi Batman-filmeket, ezt is rendezői filmként fogják számon tartani. Mint ahogy az előző filmeken is erősen érződött Tim Burton sötét képregényvilága (1989 - Batman, a Denevérember, 1992 - Batman visszatér), valamint Joel Schumacher színes, de öncélú effektpompája (1995 - Mindörökké Batman!, 1997 - Batman és Robin). Érdekes kérdés, hogy Nolan mennyire fogja majd saját látásmódja szerint alakítani Gotham City világát, mert a bevételi adatok alapján úgy tűnik, hogy a közönség inkább karakterekre és baljóslatra vágynak, mintsem színes lufikra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Összehasonlításképpen az eredeti jokeres Batman-film világviszonylatban 411 millió dollárt hozott, a folytatása Penguinnel már csak 266 milliót. A Mindörökké Batman! sztárparádéja (Tommy Lee Jones (Two-Face), Jim Carrey (Riddler), Nicole Kidman, Chris O'Donnel és persze Val Kilmer) 336-ot hozott, a Batman és Robin 238 milliós bukása még a sztárparádé ellenére (Schwarzenegger (Mr. Freeze), Uma Thurman (Poison Ivy), Alicia Silverstone (Batgirl) és a két címszereplő, George Cloooney és Chris O’Donnell) is jó időre a sorozat végét jelentette. Bevételi adatok alapján egyébként az ötödik résznek nincs mit szégyenkeznie, hiszen a premier után három héttel világviszonylatban már 259 millió dollár szerepel a film címe mellett, ami nagy valószínűséggel még 350 millióig is el fog csordogálni.

A rendezők mellett a Bőregér kalandjait a főhőst megszemélyesítő színészek is erősen befolyásolták. Michael Keaton Batmanje, bár így utólag furának tűnhet, de mégis klasszikus maradt, viszont Val Kilmer és George Clooney bár rendelkeztek erőteljes karizmával, de a karakter mélységeihez (ha ugyan vannak) nem sokat adtak hozzá. A legújabb Batman most Christian Bale lesz, aki ugyancsak a kultfilmes világból lépett át a legtotálisabb mainstream-be. Az Amerikai Pszichó, az Equilibrium és a Gépész sztárja eddig a 2020: A tűz birodalmán kívül ilyenben nem nagyon szerepelt. A főszereplőn kívül sem nagyon fukarkodtak a nagy nevekkel a készítők - akit akartak, szinte mindenkit megszereztek, többek között a jelenleg inkább bulvárcsillagként, mintsem színésznőként tündöklő Katie Holmest, Michael Caine-t, Liam Neesont, Gary Oldmant és Rutger Hauert is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az 1939-ben képregény formájában debütált hős 66 évvel első felbukkanása után tehát ismét a nagyvásznon lesz, nálunk július 14-én. Ami érdekes viszont, hogy ezen a napon régen látott nagy csata várható a hazai bevételi listák első helyéért, hiszen a Batman legújabb részének vetélytársa a nyár első nagy akció-csinadrattája, az Angelina Jolie és Brad Pitt főszerepelte akcióvígjáték, a Mr. Smith és Mrs. Smith lesz. Éljen az egészséges verseny, a magyar nép pedig majd dönt, hogy a szexi sztárok bumm-bummja, vagy a gumikosztümbe bújt igazságosztó története érdekli-e majd jobban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #29
    ha megnezed a filmet, akkor vilagossa valik, hogy miert jobb magyarul a kezdodik. itt a filmcim inkabb a film resze, mint a filmplakate:)
  • VZSL #28
    sdfsdds
  • Cat #27
    de
  • dez #26
    Akkor ez még nem az a film, amiben ez az autó szerepel?
  • Ma2ska #25
    Lehet hogy hülye az angol cim, de fonetikusan forditva még hülyébben jön ki, mert nálunk ez kb ezt jelenti: Ülj le Pistike mert kezdődik a Batman. Az angol cim értelme meg mégiscsak valamilyen történetfolyamnak az indulása. Bár ott meg a kezdetek lenne szerencsésebb valóban, de nálunk ez igy még hülyébben jön ki igy...
  • winnie #24
    igazad van, de egyrészt szerinted angolul nem hangzik iszonyú hülyén a cím? (de. köpködtek is anno zeptemberben, amikor kijött a cím - senki nem értette, hogy miért nem "Batman - The Beginnings). másrészt szerinted, aki fordította a film címét nem magyar?:) a forgalmazó keze meg volt kötve a címadást tekintve.

    ez van. szerencsére a film címe csak egy parányi dolog:)
  • Ma2ska #23
    Jó de magyar embörök vagyunk aztán ebben a formában ugye elég szerencsétlen, talán a kezdet, vagy más hasonló értelmü forditás szerencsésebb lett volna. /mert az is azt jelenti hogy kezdődik valami, de ebben a formában elb.szott/ a fonetikus forditás nem szokott sok jóra vezetni ezt tudjuk. Sajnos az a helyzet hogy amit fonetikusan kéne forditani, azt nem ugy csinálják amit meg értelemszerüen, az szó szerint...
  • winnie #22
    aki a Batman - Begins címet Batman - Kezdődik!-re ferdítette! Ennek se értelme nincs, se köze a filmhez :(

    szerinted mit jelent, az, hogy "batman begins"? pontosan azt jelenti, hogy "batman kezdődik". nem hinném, hogy az alkotók által adott címnek nem lenne semmi köze a filmhez.

  • Darth Sith #21
    konkrétan nem tudom mikor játszódik, de a rajzfilmben, képregényekben, mindenhol eléggé régi stílusu. Régi autók, régi formák. De nem is ez a lényeg, hanem ha valóban hűen akarják kapcsolni a többi epizódhoz, és valódi előzmény epizódot akarnak csinálni, akkor úgy kellett volna elkészíteni, hogy teljesen jó elődje legyen az első Tim Burton-ös részhez, nem csak történetileg hanem látványban is. A Bat cuccok lehetnek über High-techek, de az átlag város, formák, a kúltúra régebbinek kellene lennie sztem. De bővebben inkább a film után akarok véleményt alkotni. Alig bírom ki, hogy ne szedjem le, moziban akarom először megnézni.
  • Exxon Valdeez #20
    Ugyanezek a, a "gótikus", sötét, vidámpark- jelzők jutnak eszembe nekem is a Batman első és második részéről. Nagyon tetszettek azok a filmek, ahogyan Tim Burton és Danny Elfman (a zeneszerző) más munkái is. A Beetlejuice is. :)))
    A harmadik rész sem volt annyira rossz, de ott már esett a színvonal sajnos. És hát a negyedik rész Arnold Jégemberrel valami borzalmas volt. Azt hiszem, nem is tudtam végignézni, annyira pocsékra sikerült.
    Mostanában pedig a prequel-ek időszakát éljük, majd mglátjuk, ez milyenre sikerült. Az "új" autója nem tetszik. :)))))))