Szekeres Viktor

A gépész: álmatlanság a Batman 5 előtt

Christian Bale az Amerikai pszichó után, de még a Batman 5 előtt kirándul egyet az emberi tudatalatti legmélyebb zugaiba. A trip pedig elég keményre sikeredett.

A gépész az a fajta film, amely keményen megküzdött a létezésért, hiszen eleinte úgy tűnt, hogy semmi sem lesz belőle, mert nem igazán sikerült az Egyesült Államokban zöld utat kapnia. A mentőöv érdekes módon Spanyolországból érkezett, ahol pár fanatikus producer látott fantáziát a fiatal író könyvében és sikerült is leszervezni a barcelonai forgatást.

A történet amolyan embert falrakenő durvulás, hiszen adott Trevor Reznik (Christian Bale), aki hovatovább egy éve szenved álmatlanságban, és ez az alváshiány bizony erőteljesen lerombolta hajdanvolt fizikumát. Életét csak léha módon tengeti, vagy prostituáltakkal, vagy pedig mindig ugyanabban a vendéglátó egységben - napközben pedig természetesen dolgozik egy gyárban, ahol egy végtagvesztéssel járó balesetet okoz, minek hatására hősünk hirtelen rádöbben arra, hogy borzalmas összeesküvés zajlik ellene.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Christian Bale az Equilibriummal kitörve a rosszfiúk ketrecéből - amibe a már említett Amerikai pszichó és a Shaft zárta be - ismét maximumot produkál és az ember kíváncsian néz bele hülye fejjel a jövőbe, hogy vajh ez a topforma megmarad-e a Batman 5. részére is? A bulvárlapok stílusában persze a filmről szóló csámcsogás tárgya leginkább Bale fogyása és közszemlére bocsátott csontszerkezete lesz (90 kilóról több mint 30 kilót fogyott le, s bár ő többhöz ragaszkodott, de egészségügyi okokból az így is csúcsot jelentő 30 kilós fogyásban egyeztek ki), pedig ha túlteszi a néző magát a (hihetetlenül látványos és elborzasztó) külső tényezőkön, akkor rádöbbenhet, hogy milyen pontos is a főszereplő játéka, és ez az a tényező, ami a filmet igazán nézhetővé teszi. (Batman-rajongóknak üzeni e sorokon keresztül is Bale, hogy igen, a Denevérember szerepére már visszahízta és -kondizta azt a 30 kilót, úgyhogy a kárörvendők által beharangozott anorexiás Batmannek nincs semmi valóságalapja).

Sajnos vagy szerencsére (a monitoron a megfelelő rész aláhúzandó, azonban az esetleges károkért az SG.HU szerkesztősége nem vállal felelősséget) a többi szereplő teljesen háttérbe szorul a one-man show mellett, még a nagy filmben viszonylag rég látott Jennifer Jason Leigh is, aki a jólelkű prosti tipikus szerepében jelenik meg Reznik életében.

Mindenféleképpen érdemes megemlíteni Brad Andersont, aki pár tévésorozat rendezése és a Session 9 c. kiváló horror után elérkezettnek látta az időt, hogy egy "komolyabb" filmet is rendezzen. Ebben nagy segítségére volt Scott Kosar, aki fiatal kora ellenére már elég régóta dédelgette a Gépész történetének filmvászonra vitelét és két pénzkeresésre alkalmas horrorfeldolgozás (Texasi láncfűrészes és az Amityville Horror) közben papírra és/vagy laptopra is vetette azt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film legnagyobb erőssége a sötét atmoszférája és a briliáns képi világ, ami a vetítés után órákig nem hagyja nyugodni az embert. A gépész érdekes módon olyan film, amelyet rengeteg filmhez hasonlítanak (Memento, Angyalszív, Hitchcock-filmek), mégis teljesen egyedinek hat. Bár az ember baromi nehezen tud azonosulni az inszomniás, csontsovány főhőssel, mégis, ha nem pörgő akcióförgetegre számít, nagyszerűen együtt tud érezni vele és egyre kíváncsibb lesz a végkifejletre. Ez persze ismét nem könnyíti meg az értékelő dolgát, hiszen a rádöbbenés okozta sokk talán 6-8 évvel ezelőtt hatásosabb lett volna, mint napjainkban, amikor már nehéz okozni igazán nagy meglepetést a filmvásznon.

Magyarul ismét egy igényes film jutott el a magyar mozikba, amely esetében sokan sajnos csak a külsőségekre figyelnek fel a belső értékek helyett, de ennek ellenére, aki kíváncsi egy érdekes és szokatlan történetre az ne hagyja ki. A gépész természetesen nem hibátlan, de mégis gondolkodás nélkül a filmes csemege kategóriába sorolandó. A nonstop száguldásért rajongók pedig inkább bírják ki azt a hátralévő egy hetet, amit Ice Cube és az xXx2 mozikba való berobbanásáig még hátra van.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (Mérete 27 Mbyte, formátuma .wmv)

A gépész (The Machinist - El Maquinista)
spanyol thriller, 102 perc, 2004

Rendező: Brad Anderson
Forgatókönyvíró: Scott Kosar
Operatőr: Xavi Giménez, Charlie Jiminez
Jelmeztervező: Maribel Pérez
Zene: Roque Banos
Producer: Julio Fernández
Vágó: Luis De La Madrid

Szereplők:
Christian Bale (Trevor Reznik)
Jennifer Jason Leigh (Stevie)
Aitana Sánchez-Gijón (Marie)
John Sharian (Ivan)
Michael Ironside (Miller)
Larry Gilliard Jr. (Jackson)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ZilogR #14
  ma este a Film+-on, ha valaki néz még TV-t!
  30 kilót fogyni: neki EZ (is) a dolga! átlagember dolgozik és amellett hízik vagy fogy! de a színésznek az adott karakterhez kell igazítania a külsőt is. persze lehet számítógéppel nameg sminkkel/világítással/jó kameraállással rásegíteni egy kicsit, de az már nem az igazi
 • TommyC #13
  rekedt jó film!!!!!!!!!!!!!!
 • Voltan #12
  A film elég jó, Bale zseniálisan alakít, de ez az álmatlanság-skizofrénia dolog már erősen le lett lőve a Harcosok klubjában, szerintem. Ha nem lenne ez az erős párhuzam, akkor abszolút nyerő lenne nálam a film, így is jó, de főleg csak Bale miatt. Mindenesetre a képi világa, és az apró cselekményi utalások miatt azért tényleg megér egy misét.
 • grebber #11
  Nem értem a filmet.
  Ki volt az a faszi akit állandóan látott?
 • Killgore #10
  A film tényleg jó, abba nem tudtok belekötni, de egymásba annál inkább :DDDD
 • Csudri #9
  Szar poén volt!
 • AMD Norbee #8
  Jaj ne vedd már ilyen komolyan!!

  csak poánkodott a srác!
 • 2XP #7
  Azért kicsit gondolhatnál az ilyen megnyilvánulásaid előtt. Nem minden akarat és elhatározás kérdése, ha adott egy jó genetikai háttér, nincs szükség különösebb akaraterőre a fogyáshoz, míg ha a mai világban már rossznak számító gének örököltél (ami régen pl. az életed mentette volna meg), akkor ha csak nem nyúlsz vmilyen draksztikus, egészségromboló eszközhöz, akkor soha nem fogsz leadni ennyit.
 • Macc #6
  Durva bassz... 30 kilot fogyni, ugy hogy nem is volt kover:) Masok meg benaznak egy eleten at, hogy 5 kilot leadjanak a hajos seggukbol!

  Amugy a film tenyleg zsenialis:)
 • dtk1985 #5
  Ez tényleg egy nagyon jó film, nézzétek csak meg.