Gyurkity Péter

Bemutatta új szuper­számítógépét az IBM

A Blue Gene sorozat legújabb példánya, amely a keresztségben a Blue Gene Watson nevet kapta, telejsítményben elmarad elődjétől, de még így is tekintélyes, 91,29 teraflopsos teljesítményt produkált, amivel előkelő helyet vívott ki a szuperszámítógépek rangsorában.

A Nagy Kék a mai napon sajtóközleményben jelentette be, hgy elkészült a BGW becenévre hallgató újabb Blue Gene rendszer, amely az IBM Thomas J. Watson Kutató Központban áll munkába, és elődjéhez hasonlóan fontos kutatási projektekben kap szerepet. A 91,29 teraflopson teljesítő rendszer a közlemény szerint pontosan húsz, hűtőszekrény méretű rack szekrényből áll, tehát csaknem feleakkora, mint a hasonló teljesítményt nyújtó szuperszámítógépek, miközben háromszoros teljesítményt nyújt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Blue Gene Watson a tervek szerint több projektben is részt vesz, többek között hidrodinamikai, kvantumkémiai, és anyagkutatásokban, de az üzleti témájú kezdeményezésekből sem maradna ki. "Az IBM kutatói számos fejlesztést gyorsítanak majd fel a Blue Gene Watson segítségével" - jelentette ki Tilak Agerwala, az IBM Research alelnöke. A vállalat szerint a Blue Gene sorozat meggyőző teljesítménye és fizikai mérete lehetővé teszi a szuperszámítógépek szélesebb körű elterjedését és alkalmazását, hiszen ezen rendszerek révén sikerült leküzdeni a hatalmas méretből fakadó nehézségeket, amely csökkenés ugyanakkor nem ment a teljesítmény rovására, sőt, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően sikerült a számítási sebességet is növelni.

Emlékeztetőül: a szuperszámítógépek 500-as toplistáját vezető, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban működő Blue Gene/L nemrég 135,5 teraflopsra növelte teljesítményét, és eddig nem talált kihívóra. Az IBM azonban még tovább szeretné növelni a teljesítményt: terveik szerint a Blue Gene/L rendszer végleges kiépítése idén fejeződne be, és az immár 64 rack szekrényből és 130 ezer PowerPC processzorból álló óriás 360 teraflopsos teljesítményt érne el. A jelek szerint az IBM még jó ideig meg szeretné tartani az első helyet, és nem lesz könnyű dolga annak, aki fel szeretné venni a versenyt ezzel a brutális sebességgel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #30
    AFAIK lesz Cell-alapú Blue Gene variáns is.
  • Yv@n #29
    Meglehet, hogy ők tudnak valamit, amit a sok "cell-t a karórákba is" rajongó nem...
  • Tomievo #28
    Ha belegondolunk, hogy a Cell proci elvileg 250 GFlops körül teljesít, akkor sztem drága mulatság ez a PowerPc-s rendszer, hiszen elvileg Cellből jóval kevesebb kellene.
  • Caro #27
    Hát, jah, ma már azért nem elektroncsöves gépek műxenek 150 KW fogyasztással...
  • dez #26
    Azt bele lehet fordítani a programba, vagy hogy érted? Mert ha nem, akkor felesleges az SDK, a sima DX-ben is benne van, nem? (Én úgy emlékszem, mintha már próbálgattam volna.)
  • dez #25
    Ez így van, de nem értem, miért írtad le. Az nem csoda, hogy a legolcsóbb kártya esetén többnyire az lesz a korlát. Ha megnézed, én közepestől felfelé eső kártyákról beszéltem (mert ha már játék, akkor általában nem a legolcsóbb kártya kerül a gépbe). Ma ez azt jelenti, hogy 6600-tól, vagy x700-tól felfelé. Ezekkel a kártyákkal, ha megnézed a teszteket, szinte az összes játéknál van egy adott fps, aminél nem tudnak többet kihozni, a proci miatt. Ráadásul ezeket a teszteket általában igen jó, és drága procikkal csinálják (vagy akár a pillanatnyi legjobbal), amit nem engedhet meg mindenki magának, tehát nem az van egy átlag konfigban sem.
  • BlackRose #24
    Téves, az IBM BlueGene architektúra nagyon kis fogyasztó más szuperszámítógépekhez képest, akár 100x is kevesebbet fogyaszt a többi TOP10 rendszerhez képest. A részleteket megtalálhatod a neten...
  • RpPRO #23
    Figyelem, titkos informacio:
    A kovetkezo IBM szuperpc kizarolagos aramszolgaltatoja a paksi atomeromu most epulo 9-es blokkja lesz.

  • Mice #22
    reference rasterizer viszont még a dxsdk-kban is van

    valszeg nem túl optimalizált, de a kirajzolt kép szerintem uaz mint ha gpu csinálná...
  • BlackRose #21
    3 GFLOPS sustained 700 MHz-s procikkal az szuper vagyis nagyon szuper. Az x86 6-7 GFLOPS-a reális körülmények között 1-2 GFLOPS sustained és ez még jó eredmény, de persze párhuzamot vonni egy CPU között meg egy magassan optimizált multiprocesszoros szuperszámítógép teljesítménye között a legjobb esetben is komolytalan lenne, ezért el is kerülném a további per CPU vitát...