Szekeres Viktor

Boogeyman - létezik-e a mumus?

Már-már a mozibajáró megbarátkozott a gondolattal, hogy tavasszal már nem lesz több horrorfilm a magyar mozikban - ekkor tör ránk a Boogeyman.

Pedig isten megmondhatója annak (és a hazai videó-megjelenési adatok), hogy a műfaj kevésbé ismert szereplőkkel operáló példányait mostanában inkább volt szokás a videótékák alsó polcaira száműzni. Ennek a vélekedésnek azonban ellent mond, hogy az utóbbi fél évben számos horrorfilm, vagy azzal rokonműfaj képviselői tűntek fel a filmvásznon, hol húzónevekkel, hol anélkül. A teljesség igénye nélkül ezek: Átok - The Grudge, Kör 2, Fehér zaj, Fűrész, Bújócska. E listához csatlakozik egy mostani premier, a Boogeyman is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A cím ismét nagyszerűen utal a tartalomra. Valamiért a forgalmazó úgy gondolta, hogy mindenki vágja, hogy az angol Boogeyman szó a mumusra utal, bár az is lehet, hogy nem akartak elriasztani a magyar nézőket a komolytalannak ható címfordítással. Pedig hiszem, hogy ezzel szívességet tettek volna nekik, hisz a Boogeyman már-már elektra-i mélységekbe hatol, legalábbis a minőséget tekintve.

A történeten gyorsan túl lehet esni. Tim (alakítója a jónevű Barry Watson) gyermekkorában már találkozott a mumussal, aki meg is ölt egyet a családtagjai közül - legalábbis ő ezt hiszi. Kedvenc pszichiátere tanácsára úgy dönt, hogy visszatér a szülői házba és leszámol a múlttal, valamint végre elfogadja, hogy a Mumus csak pajzán képzeletének egy szüleménye.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A folytatást gondolom mindenki sejti, hisz nem horrorról lenne szó, ha nem történnének a filmben gyanús események. És igen, valóban lényhorrorról van szó, mégpedig a tini fajtájából, az Aki bújt, aki nem (Jeepers Creepers) és a Sötétség leple (Darkness Falls) által kitaposott nyomvonalon haladva. Talán az utóbbi, a Fogtündérről szóló Sötétség leple az, amivel a Boogeyman története kb. 78,1%-os hasonlóságot mutat, tehát akik megszállott rajongói az említett filmnek, azok semmi pénzért ne hagyják ki a Boogeyman-t - a többiek viszont messzire kerüljék el, mert egyszerűen nem lehet igazán pozitívat mondani a filmről.

A szereplők kevésbé ismert tévészínészek, talán egyedül Lucy Lawless, alias Xena arcát ismerjük itthon. A rendezést pedig Stephen T. Kay vállalta el, aki ugyancsak a kisebb képernyőn edződött és gondolom szerethette a videoklipeket, mert az egész film leginkább egy nagy horroklipre hajaz. Ahelyett, hogy a lényt és az eseményeket mutatná a rendező, úgy érzi, hogy sokkal hatásosabb (és a leszállított korhatárt figyelembe véve kifizetődőbb is) ha csak hangeffekteket és villanásokat használ vágás gyanánt. Ez lehet hogy nagyon cool, de szerintem inkább idegesítő, akárcsak a film végén a bagatell és fantáziátlan befejezés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A sok negatívum ellenére a film kifejezetten sikeres volt és majdnem 50 millió dollár bevételt hozott Amerikában (összehasonlításképpen: ugyanannyian nézték meg az első hétvégén a Boogeyman-t, mint a nyár első gigabukását, a Mennyei királyságot), így lehet, hogy mégis csak van valami a filmben, amit a kritikusi szempár nem fedezett fel. Ha ez az eset forogna fent, akkor előre is elnézést kérek.

Boogeyman (Boogeyman)
amerikai-új-zélandi-német horror, 89 perc, 2005

Rendező: Stephen T. Kay
Forgatókönyvíró: Eric Kripke
Operatőr: Bobby Bukowski
Jelmeztervező: Jane Holland
Zene: Joseph LoDuca
Producer: Daniel Carrillo, Hans Jürgen Pohland, Sam Raimi, Robert G. Tapert
Vágó: John Axelrad

Barry Watson (Tim Jensen)
Emily Deschanel (Kate)
Lucy Lawless (Mary Jensen)
Skye McCole Bartusiak (Franny)
Tory Mussett (Jessica)
Robyn Malcolm (Katie)
Charles Mesure (Mr. Jensen)
Aaron Murphy (a gyerek Tim)
Andrew Glover (Boogeyman)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mincsi #35
    Ez egy nagy SZAR film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    KOMOLYAN!!!!!!!!!!


  • Derapo #34
    Én nem értem azt sem,hogy miért kell egy jó játékból hülye filmet készíteni?
    Resident egy szar,pedig én resident buzi vagyok az összes megvan az összes platformra( kivétel resi1 saturn-nincsen valakinek? )De a film milyen kaki. Ezt a mumusost meg tuti megnézem,szerintem jó kis filmecske lesz.Mostanában nem láttam jó filmet amit végig tudtam volna nézni. Ez lehet az?
  • John Wayne #33
    Tény, hogy a REV1 sokkal jobb, mint a 2. Nekem a 2 is tetszett, bár kicsit olyan volt, mint ha két egymáshoz csak épp hasonlító filmet néznék.

    Erről a mumusról egy Lovecraft novella jut eszembe, a mumus, hát, miután elolvastam, komolyan féltem, pedig nem szokásom:).
  • winnie #32
    simán. már most is erről van szó
  • Iori #31
    pár 10 év múlva ugy fognak emlékezni rá hogy a valaha készült legjobb remake horror film
  • Iori #30
    ez most hogy jön ide?
  • LowEnd #29
    Köpjetek le, de nekem a resident evil 1 nagyon teccett, a zenéje fasza, mila jovovics szexi és jól játszik,

    A R.E. 2 viszont akkora kalap szar volt, hogy csak örülni tudtam (mikor egy barátom DVD-jét láttam) hogy nem mentem el rá moziba. Majdnem abbahagytam az ingyen filmnézést.

    Nem vesztettem volna semmit....
  • Adrian Graves #28
    A kör, mint alapmű? Nono! Alapmű az Ördögűző, például. Ha a filmnek lesz több év múlva is kifutása, akkor talán rá lehet mondani, hogy az.
  • Robeast #27
    Na, az megin szép lesz! :D
    Erről nem is hallottam még :)
  • winnie #26
    de én még az erdő szellemén, az elm utcán meg a hasonló gagyikon nevelkedtem.

    két instant klasszikust szerintem nem ér legagyizni:)