Szekeres Viktor

Átok - The Grudge

Két héttel a Kör folytatásának hazai mozikba kerülése előtt a hazai forgalmazó úgy gondolta, hogy kapóra jön a nézőknek egy hasonszőrű horror bemelegítésnek.

A misztikusan (a magyar embernek legalábbis) semmitmondó angol cím azért maradt a magyar címben, mivel az Átok filmcím már el lett lőve pár évvel ezelőtt. Az Átok - The Grudge hasonló ösvényen lépdel, mint a Kör, ha képzavarral szeretnék élni. Bár a Grudge időben később készült, mint a Kör, de (vagy épp ezért) mindkettő egy nagysikerű, odakint már több részt is megért japán horror folytatása, mindkettő hasonló filozófiával közelíti meg a horror témáját, mindkettőben hasonló alakban testesül meg a fenyegetés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

És persze mindkettőt feldolgozták Amerikában, hogy az amerikai nézők is végre felfedezzék a japán filmgyártás gyöngyszemeit. Fel is lendült hirtelen az eredeti japán verzióknak a nézettsége és a később adathordozókon is megjelenő részek eladási adatai. Az alaptörténet nagyon egyszerű és elegendő elárulni annyit róla, hogy Karen (Sarah Michelle Gellar) a Japánban tanuló cserediák munkáltatója jóvoltából elkerül egy furcsa házba, ahol különös események történtek a múltban és történnek esetleg majd a jövőben. Természetesen főhősünk van annyira szőke, hogy elkezdjen nyomozni az ügyben.

A Körrel ellentétben a Grudge rendezését nem amerikai direktor, hanem az eredeti japán verzió rendezője kaparintotta meg. (intermezzo: Ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor az eredetiK rendezőjét kéne említeni, hiszen már csak a legszakavatottabb horrorguruk tudnak eligazodni az előző részek tekintetében, hiszen 2000-ben jelent meg a Ju-On (angol nyelvterületen Ju-On: The Curse) első és második része, majd Ju-on: The Grudge első és második része - emellett 2005-ben a Ju-on: The Grudge harmadik része, valamint 2006-ban a The Grudge, vagyis az amerikai verzió 2. része).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szóval, akárcsak az elődöket, az amerikai változatot is Takashi Shimizu rendezte és igazán nem is nagyon akart változtatni semmin. Bár az amerikai nézőknek egy kicsit több magyarázatot és ijesztgetést tartott szükségesnek, de a film, az eredetihez képest nem sokban változott. Hatalmas pozitívum, hogy sikerült megtartani a film japán helyszínét is, és a legtöbb színész is japán anyanyelvű, így a film jó része feliratozott.

A nem japán színészek sorát a film reklámarca Sarah Michelle Gellar vezeti. A tini horrorkirálynő, mindenki Buffyja már többször is bizonyított a horror műfajában, (ld. Sikoly 2, Tudom mi tettél tavaly nyáron, Scooby Doo 1-2). Ő hozza azt, amire képes, nincs vele semmi gond. és szerencsére a többi ismertebb tévésorozat-színész (Jason Behr (Roswell), William Mapother (Lost), Clea DuVall (Carnivale), Grace Zabriskie (Twin Peaks)) is nagyon jól tudja, hogy a horror nem a színészekről szól elsősorban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bár nem sikerült olyan minőségűre, mint a Kör amerikai feldolgozása, de hozza azt, amit ígér, se többet, se kevesebbet. A nagyon kevés pénzből (10 millió dollár) forgatott film 110 milliós amerikai bevételével tökéletesen igazolta a producer, az Evil Dead-es gyökereihez visszatérő, de manapság Pókembert rendező Sam Raimi várakozásait. Aki vevő a műfajra, az meglátja benne a pár jó pillanattal rendelkező közepesnél valamivel jobb horrort, aki azonban a műfaj ellensége és már a Kört is utálta, az messziről kerülje el a mozikat az elkövetkező hetekben, és inkább várja meg a DVD-n nemsokára itthon is megjelenő eredeti japán változatokat.

(Utóirat: Amerikában éppen a hétvégén mutatták be a nálunk jövő héten moziba kerülő Kör 2. részét és mindenki meglepetésére 36 milliós hétvégi bevételével nem tudta túlszárnyalni a Grudge 40 milliós induló bevételét.)

Magyar nyelvű filmelőzetes, mérete 3 MB, formátuma .wmv

Átok - The Grudge

The Grudge
Rendező: Takashi Shimizu
Forgatókönyvíró: Takashi Shimizu, Stephen Susco
Operatőr: Lukas Ettlin, Hideo Yamamoto
Zene: Christopher Young
Producer: Sam Raimi
Vágó: Jeff Betancourt

Szereplők:
Sarah Michelle Gellar (Karen)
Bill Pullman (Peter)
Jason Behr (Doug)
William Mapother (Matthew)
Clea DuVall (Jennifer)
KaDee Strickland (Susan)
Grace Zabriskie (Emma)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sufnituning #59
    Huh hát nekem nagyon tetszett az 1 és a 2 is!
    jah és atok.atw.hu
  • miss bee #58
    az az igazság hogy csak most jutottam hozzá az ÁTOK 2-höz.És sajnos amennyire dicsérték és jó kritikát kapott nagyon csalottam az egész filmbensokkal jobbra számitottam a készitőktől.Az kegyetlen valoság az hogy minden horrornak csak az első része jó,a fojtatás már nem éri el azt a szinvonalat amit várna (követelne )a néző.Minden jó horrort a folytatása nyír ki.Ugyan így van pl:KÖR ÖRDÖGÜZŐ HALLOWEEN STB
  • Zillo #57
    lattam a 2öt es hat voltak reszek amikor konkretan nagyon megijedtem,de valojaban semmi ujat nem adott a film,nem sok ertelme volt.kezd unalmas lenni mar a feherre meszelt izületi fajdalmakkal kuszkodo japan kisgyerek meg nö..
  • gdevil #56
    Szerintem, aki azt irja, hogy unalmas, meg röhejes, az egész egyszerűen nem mond igazat, vagy csak játsza az eszét.
    Én egyedül néztem, este, már két sör is benn volt, de majdnem beszartam közben. A film folyamatos feszültség alatt tartott. Szóval szerintem a "félelem-feszültségkeltős" horrorok között etalon.
    Ha látni akartok hasonló "szellemlány-kísértős" horror-thrillert, akkor feltétlen nézzétek meg a The Shutter-t. www.shuttermovie.com-on ajánlom a trailert kedvcsinálónak. Király!
  • kidlacee #55
    Életemben nem láttam ennél durvább horrorfilmet.Moziba láttam még márciusban és azt vártam mikor lesz vége annyira paráztam.A Kör 1-nél szerintem durvább volt.
  • Loál János #54
    Én sem láttam az összeset, a Curse-öket akarom nemsokára megnézni.
  • cicai #53
    pl az amikor az a csaj jött le a lépcsön de én egyébként csak a haragot láttam
  • Loál János #52
    Néhány rész között tényleg csak árnyalatnyi a különbség.
  • cicai #51
    pedig a szelemmek csakogynem eggyeznek
  • Loál János #50
    The Curse 1-2, japán verziók
    The Grudge 1-2, és majdan 3, japán verziók

    Grudge 1, és majdan 2, amerikai verziók