Szekeres Viktor

Mennyei királyság - Ridley eposzi magasságokban

Nincs mese. Az Orlando Bloom neve által fémjelzett nagy költségvetésű, középkori Ridley Scott-eposz bemutatásával hivatalosan is elkezdődött a mozis nyár.

A Mennyei királyság már régóta Scott dédelgetett tervei közé tartozik, a rendező már évek óta próbálkozik egy, a keresztesháborúkról szóló filmet a vászonra vinni. Erre 2005-ben adódott lehetőség, amit a rendező kíméletlenül kihasznált. Kibérelte egész Marokkót és Andalúziát, leigazolt pár nagy nevet a produkcióhoz, majd kezébe vette a marsallbotot és levezényelte a Hollywood által méltatlanul elfeledett korszak bemutatását célzó filmet.

A klasszikus "szegénylegényből királyfi lesz" történet főhőse egy egyszerű falusi, özvegy kovácslegény, Balian (Orlando Bloom) akinek egy titokzatos látogató (Liam Neeson) bogarat ültet a fülébe, minek által hősünk nemsokára Jeruzsálem falai alatt találja magát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Sajnos a Mennyei királyság is azok a filmek közé tartozik, melyeket a lényegi mondanivalót (vagy annak hiányát) elfedendő olyan köntösbe burkoltak, amit kénytelen minden kritikus megemlíteni. Igen, nagyon szépek a képek - dícséret érte John Mathieson-nak. Igen, a zene is nagyon jó és, ami lényegesebb nagyon változatos - Harry Gregson-Williams, a Metal Gear Solid 3 zeneszerzője is joggal rakhatja zsebre a gratulációkat.

Ahol elbukik a film, az leginkább William Monahan sok klisétől hemzsegő és a Gladiátorra hajazó forgatókönyve, amiben olykor sajnos elfelejt bizonyos dolgokat megmagyarázni. Minden tiszteletem Balian-é, de rövid idő alatt indokolatlanul magas karriert futott be - akárcsak a forgatókönyvíró, aki újoncként, még a jövőre, az ugyancsak Scott által forgatandó Tripoli szkriptjéért kapta ezen forgatókönyvírói megbízást, valamint a szabadidejében összedobta a készülő Jurassic Park 4 és Martin Scorsese legújabb DiCaprio-s filmjének, a The Departed-nak a forgatókönyvét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A látványos film minimális elvárás volt Ridley Scott-tól, aki kisujjból hozta is a papírformát, de igazán új dolgokat azon kívül, hogy a háború még mindig véres és olykor monumentális nem tud megmutatni, bár Woo mester nyomdokain valamiért úgy gondolja, hogy a lassítások nagyon illenek egy középkori filmbe. Félreértés ne essék (sőt!), nem a rendezés gyenge, hanem a Scott által korábban támasztott mérce magas. Sebaj. 2007-ben egy újabb nagyszabású történelmi kalandfilmmel nevez a filmszínházakba.

A forgatás során az egy négyzetméterre jutó sztárok száma meglehetősen magas volt. Jeremy Irons, Edward Norton és Liam Neeson is szóhoz jutott a filmben, valamint a mindig kitűnő, de mostanában eléggé eltűnt David Thewlis és a magyar szívet megdobogtató vezetéknevű Marton Csokas is Lusignan-i Guido szerepében, aki nemrég még Celeborn-ként vitézkedett a Gyűrűk Urában.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A fősodort természetesen a Karib tenger kalózai után már profi kovácsnak számító Orlando Bloom viszi, akit sajnos elnyom Russell Crowe öröksége és kénytelen-kelletlen a legtöbb néző vele fogja összehasonlítani. Bizton megállapíthatják, hogy Legolas barátunknak ez a szerep még túl nagy falat volt, egyedül nem képes egy ilyen nagyszabású filmet elcipelni a vállain. Érdekes módon hasonló gondokkal küszködik a női főszereplő is, a Szibilla szerepét eljátszó francia Eva Green is, aki bár szép, de kevésbé meggyőző. Bár ennek ellentmond, hogy valahogy csak sikerült meggyőznie a producereket arról, hogy harmadik játékfilmje a Bertolucci-féle Álmodozók és az Arsene Lupin után egy hollywood-i szuperfilm legyen.

A film szerencsére nem olyan hosszú, mint azt a stílus olykor megkívánja. Ebbe a 2,5 órában bőségesen belefért minden mesélnivaló, még a bő lére eresztett előzmények is megkapják a megfelelő játékidőt. Scott szemmel láthatóan beleszeretett a gimnáziumban is tanított eposzi kellékek alkalmazásába, hiszen az 'in medias res' kezdés mellett bőséges időt hagy az enumerációra is (magyarból bukóknak: seregszemle). Természetesen a deus ex machina, vagyis az isteni közbeavatkozás sem maradhat el, pláne azért, mert a témájából adódóan viszonylag erős vallási mondanivaló, illetve vitaindító is kihallik a filmből, aminek tárgyalását, kritizálását inkább hagyjunk meg a teológusoknak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az egyszeri nézőt könnyen beszippantja a film csodálatos világa, de a sok ismerős részlet sajnos hamar ki is zökkentheti belőle. Szó se róla, nagyszabású a film, nem rossz, de akárcsak tavaly a Trója, idén a Mennyei királyság sem váltja meg a világot - mindössze hosszára való tekintettel a popcorn-eladásokat dobja meg egy kicsit, valamint a magyar szinkron rajongóit töltheti el elégedettséggel, mert bizony a kemény vallásos szövegeket ember legyen a talpán, aki feliratokba öntve maradéktalanul követni tudja.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése (mérete 16 Mbyte, formátuma .wmv)

Mennyei királyság (Kingdom of Heaven)
amerikai romantikus dráma, 145 perc, 2005

Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyvíró: William Monahan
Operatőr: John Mathieson
Jelmeztervező: Janty Yates
Zene: Harry Gregson-Williams
Látványtervező: Arthur Max
Vágó: Dody Dorn

Szereplők:
Orlando Bloom (Balian of Ibelin)
Liam Neeson (Godfrey of Ibelin)
Eva Green (Sybilla)
Jeremy Irons (Tiberias)
Marton Csokas (Guy de Lusignan)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mikloss #29
  nem...
 • Adrian Graves #28
  Most egy hülye kérdést fogok feltenni. Legalábbis olyat, amire nehéz jó választ adni. A kérdésem abból áll, hogy asszony nyavalyog, hogy két vizsga között moziba akar menni, amiket ő szeret, azok az Arthur király féle (speciel az hibáktól hemzsegett, és még egy hasonló módon kivitelezett filmre be nem megyek) hack&slash kalandfilmek, engem viszont istentelenül zavar az acélkard és a nyílpuska jelenléte abban a korban (meg ugye még sorolhatnám). No, kérdés lényege az, hogy a filmnél mennyire figyeltek oda a kivetelezésre, úgy értem nem fogok olyan idióta hibákkal találkozni, mint... : kedvencem, Nagy Sándor (végig egyszer se néztem),korának legkiválóbb hadvezére, közli a harci stratégiát: Vágjuk le az ellenséges hadvezért, és akkor a demoralizált sereg elmenekül! Arrrghhh! No, ez aztán a hatalmas stratégiai érzék filmvászonra való átültetése...
  Szal, nem fiogok ilyen egetverő baromságokkal találkozni, ha elviszem a filmre?
  Mert ha igen, akkor valami mást keresek.
 • Robeast #27
  Na, én is túlestem rajta. Végigröhögtük a filmet a bugyuta párbeszédeken. A látványra meg a zenére nincs panaszom.
  Bloomnak viszont még tényleg van mit fejlődnie...
 • mittu #26
  Akármit is mondtok, nekem tetszett, tegnap néztem meg. Jónéhány baromi látványos képpel, gyönyörű csajszival (azok a festett szemek...:), túl gyors kezdéssel, kevés vérrel (sajnos - ?), remek zenével, jókisfilmez.
 • TheZsenyka #23
  Először azt hittem Kenobi van a képen egy lézerkarddal. • ward #22
  en is mindenkinek ajanlom, 1 het alatt mar 2x lattam. Nagyon sok ember megtobb munkaja fekszik benne, es a vegeredmeny is ennek megfeleloen magas szinvonalu.

  Mellesleg az effekteket uaz a ceg csinalta akik a Trojaban, de ha itt barki megmondja, hogy honnan cg a hadsereg, azt szimplan nem hiszem el. :)
 • Xojerta #21
  Én még nem láttam, elég drága a mozi, inkább megvárom a DVD-t... A Karib tenger kalózaiban, meg a Gyűrűk Urában jó volt az Orlando Bloom ( a Kalcium Kid-et pedig lehet hanyagolni)
 • St #20
  1-2 "érdekes" kép Eva Green-ről (filmben Sybilla) :D
  http://www.allcelebrity.it/Green/
 • St #19
  Megnéztük ma este, le a kalappal szuper produkció. A 2.5 óra hipp-hopp elrepült és ottmaradtunk a végén "dekárhogyvége" élménnyel
 • Tetsuo #18
  Mármint a felsorolásból hiányzik. :)