SG.hu

HP - egy évvel a cégegyesülés után

2003 május 7-én múlt egy éve, hogy a HP és a Compaq egyesülésével létrejött a világ meghatározó informatikai vállalata, az új HP. Az elmúlt egy év során kiemelt figyelem övezte a cég minden lépését. Az elemzők, szakértők arra keresték a választ, hogy a HP-nek sikerül-e, ami egyáltalán nem általános a vállalati egyesülések világában: az eredeti célok megvalósításával sikeres és hosszú távon megalapozott növekedési pályára állítani a céget.

Az első házassági évfordulón

Larraine Segil, a cégegyesülések és vállalati szövetségek szakértője, úgy véli, hogy a HP-nek sikerült ez a kivételes feladat. Összevetve más, hasonló nagyságrendű egyesülésekkel Segil a következőkben látja a siker tényezőit:

  • jól megtervezett, világos célokkal meghatározott stratégia
  • elérendő célok egyértelmű megfogalmazása
  • széleskörű érdekeket figyelembe vevő, konzekvens megvalósítás

    Az elemző kritikus tényezőként jelöli meg a kommunikációt, a kulturális integrációt, az értékek átvezetését, és a vevői kör érdekeinek figyelembe vételét. A HP felső vezetése nem a legbarátságosabb környezetben vágott neki az egyesülésnek. A fenti elvek figyelembe vételével, a korábbi belső és külső tapasztalatok felhasználásával a HP ma minden kétséget kizáróan sikeres egy évet tudhat maga mögött. Néhány adat, amely a cég dimenzióit érzékelteti:

  • A HP idei évre vetített megtakarításai elérik a 3 milliárd dollárt, szemben az eredetileg 2004-ig összesen tervezett 2,5 milliárddal. Ez a hatékonyság jelentős javulását jelzi.
  • Az ellátási láncban a megtakarítás mintegy 1,3 milliárd dollárt tesz ki
  • A PC gyártás áramvonalasítása révén a gyártási költségek 26 %-kal mérséklődtek (hozzájárulva a PC üzletág nyereséges működéséhez).
  • A HP mintegy 65 000 szakembert foglalkoztat a szolgáltatás és támogatás terén.
  • 20 000 viszonteladóval, és egyéb partnerrel dolgozik együtt.
  • A HP világelső többek között az iparági szerverek, a Unix szerverek, a Linux szerverek, a tárolóeszközök, a nyomtatás és képalkotás, a személyi számítógépek terén és a harmadik legnagyobb informatikai szolgáltató (Magyarországon pedig az első).
  • HP termékek és szolgáltatások működtetnek a világon közel 100 érték- és árutőzsdét, a hitelkártya tranzakciók kétharmadát, az elektronikus pénzátutalások háromnegyedét, az energiaszektor infrastruktúrájának 65 százalékát, és az Európa-Afrika régió mobil telekommunikációs szálázási és ügyfélszolgálati rendszerei 80 százalékát.
  • A HP mintegy 200 Outsourcing szerződést kötött világszerte az elmúlt évben, és az InformationWeek 2002-es novemberi felmérése szerint e területen a legmagasabb vevői elégedettségi szinttel büszkélkedhet.
  • A HP kiemelkedő innovációs erőt képvisel. A cégegyesülés óta eltelt egy évben jegyeztette be fennállása óta időarányosan a legtöbb szabadalmat, a kilencedik legtöbbet az USA-ban. Világszerte 17 000 szabadalommal rendelkezik. Évente 4 milliárd dollárt költ kutatás fejlesztésre és 22 000 alkalmazottat foglalkoztat e téren.
  • Az elmúlt egy évben közel 100 új terméket vezetett be a piacra: Innovatív tábla PC, Média center PC, Wireless iPAQ; "self-healing" (önjavító) szoftverek, tároló és szerver virtualizáció; nanotechnológiai alkalmazások, Linux és Grid technológia; Élenjáró nyomtatás és képalkotás technológia; Adaptiv Enterprise stratégia.
  • A HP Website-jai 35 nyelven havonta 11 millió egyedi látogatót szolgálnak ki (A HP kapta az IT világ on-line vásárlói elégedettségi elismerését).

    Mindezen eredményeket tükrözi a Standard and Poor hitelminősítő értékelése, mely 2003 május elsejével "Strong Financial Profile" szintre emelte a HP megítélését.

    Mennyi lesz egy meg egy?

    "Egy cégegyesülés eredményeit sokféle módon mérhetjük, ám a legbeszédesebb mutató mégis az, hogy az egyesülés előtt külön-külön és utána együtt milyen forgalmi eredményeket látunk", kezdte értékelését Dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója. " Egy éve első közös sajtótájékoztatónkon azt a feladatot adtuk magunknak, hogy egy meg egy legyen több kettőnél. Örömmel jelenthetem, hogy a végeredmény közel 2,1 lett!"
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!