Rónai György

Csak jövőre jön az ATI AMD 64-et támogató chipkészlete

Annak ellenére, hogy már 2002 végén arról szóltak a pletykák, hogy az ATI komolyan foglalkozik az új AMD processzorcsalád támogatásán, David Orton, az ATI elnöke most mégis úgy nyilatkozott, hogy még fél év is eltelhet addig.

"Komolyan foglalkozunk a K8 chipset fejlesztésével, azonban lehet, hogy még akár fél évig is eltart. Akkor azonban az asztali és a mobil chipkészletet is piacra dobjuk egyszerre" - mondta el Orton egy interjúban.

A vezető videóchipgyártó ATI sosem jutott túl nagy szerephez a chipkészletek piacán, az első próbálkozását (S1-370TL) is csak egyetlen egy gyártó alkalmazta annakidején. A következő 340M, 320M és a RADEON7000IGP már jóval sikeresebb volt, azonban alacsonyabb teljesítménye miatt ezeket is csak az extra-kisfogyasztású rendszerekben alkalmazták.

2003 harmadik negyedévében az ATI 39 %-ot birtokolt a mobil-integrált piacból, azonban az asztali-integrált piacon még mindig erősen küzdenie kell az elismertségért. A Mercury Research szerint a 2004-es pénzügyi évben sem lesz 10 %-nál magasabb az ATI asztali rendszerekből származó bevétele. Egy korábbi beszámolója szerint az ATI erősen koncentrál a PCI-Express fejlesztésekre, és valószínűleg nagyjából 2004 második-harmadik negyedéve előtt - a technológia piaci elterjedéséig - nem is jelenik meg semmilyen erre épülő megoldása.

Az ATI legnagyobb riválisa, az nVidia már bemutatott jónéhány AMD64 chipsetet, és sok gyártó már jelenleg is épít alaplapokat az nForce3 különböző verzióira. Ennek alapján is nagyon valószínű, hogy igencsak nehéz dolga lesz az ATI-nak a chipkészletek piacán mire meg tud jelenni a saját megoldásával, hiszen már az nVidia és a VIA között is igencsak kiélezett konkurenciaharcok ígérkeznek a jövő évre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #8
    én is :D
  • HuAn82 #6
  • mir #4
    ez nagyon intellektuális, a témába vágó, és szakmailag megalapozott hozzászólás volt, olvasása átlagon felüli élményt nyújtott. gratula.
  • Darth Sith #1
    ATI inkább minél hamarabb nyomja ki az új kártyáját, ne ezzel szarakodjon. :)