JohnnyCage

Novemberben érkezik a Sony kék lézeres optikai adattárolója

A japán Sony Corp. novemberben dobja piacra azt az új optikai adattárolót, amely kék lézerek alkalmazásával 23,3 GB adatot képes rögzíteni egy közel CD/DVD méretű lemezre.

Az új megoldásoknak a Sony korábbi tervei szerint még a nyár folyamán meg kellett volna jelenniük, a társaság azonban elhalasztotta a piaci bevezetést. A Professional Disc for Data (PDD) elnevezésű lemezt, illetve a kék lézeres optikai meghajtót a japán gyártó egyelőre az olyan professzionális adattároló eszközök ellenfelének szánja, mint az 5,25 colos, 9,1 GB-os magneto-optikai lemezek.

A többrétegű, 4,7 colos átmérőjű PDD lemez egy cartridge-ben található, amely elsősorban a portól, illetve egyéb mechanikai sérülésektől hivatott megóvni az érzékeny adathordozót. A jelentősen megnövelt tárolókapacitás elsősorban a kék színű fényt kibocsátó lézerfejnek köszönhető, amely a kék fény rövidebb hullámhossza miatt kisebb pontokra is ráfókuszálható a lemezeken, mint a CD-k esetében alkalmazott infravörös, illetve DVD-khez használt vörös lézer.

A jövő hónapban megjelenő BW-F101-es típusjelzésű belső PDD meghajtó 330 dollárba, a hozzá való lemezek közül pedig az egyszer írható PDD-R 45, az újraírható PDD-RW 50 dollárba kerül.


A japán elektronikai óriás már most dolgozik a 2005-re várható következő generációs változaton, amely 50 GB tárolókapacitást fog nyújtani lemezenként. Néhány évvel később ez a kapacitás 100 GB-ra fog emelkedni, 36 MB/s adatátviteli sebesség mellett.

A Sony két riválisa, a Toshiba és az NEC eközben egy olyan alternatív megoldáson dolgozik, amely kék lézerek alkalmazása mellett a jelenlegi DVD alapokra épülne, kompatibilis lenne a DVD lemezekkel, és a Sony megoldásánál jóval kevesebbe kerülne. A Toshiba/NEC páros megoldása ráadásul cartridge alkalmazását sem igényelné, így a meghajtó mellett a lemezek is sokkal olcsóbbak lehetnének. Az egyszer írható lemezek kapacitása 30 GB, az újraírható változatoké a specifikáció szerint 20 GB lenne. A technológiát jelenleg vizsgálja a DVD Forum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolka #19
    Keveritek az FMD-vel. Az lesz 1 terás, indulóban. Csak az még túl jó lenne nekünk, előtte ezekről kell pár bőrt lehúzni... nehogy már valami jót is kapjunk.
  • Cat #18
    mi a francnak kötsz belém, ha még azt se olvasod el amire válaszoltam a kezdő hozzászolásomban, a #9est?
  • Cat #15
    kétoldalasan, oldalanként 4 réteggel is messze lenne az 1 terrátol
  • Cat #13
    a blu ray 27 gigás, jo ha tudod
  • Gabest #10
    A kártridzs egy szép magyar szó. Mi sem bizonyítja jobban, mint a benne megtalálható dzs betű.
  • Punker #9
    ááááá ez nem az igazi blue ray ott 1 terás lemezek lesznek átvert a cím!!!!!!!!!!!!!!!
  • [HUN]PAStheLoD #8
    gondoltam hogy 12cm-es mint a legtöbb ilyen korong manapság de ha már a cikk tele van konkrétumokkal akkor mért nem lehet még 1 et írni oda is?
  • Cat #7
    én c=64en anno használtam cartridget, és akkor sose aztmondtuk, hogy "légyszi, add ide az MKIV-es műanyag tokot", hanem "nesze, itt a FINAL kártridzs"
  • Emmegki #6
    "A többrétegű, 4,7 colos átmérőjű PDD lemez egy cartridge-ben található"

    1, 4,7 col az 12 cm.

    2, Mi a *****ért nem tudtátok lefordítani azt, hogy cartridge? (műanyag tok, ha esetleg nem lett volna benne a szótárban)
  • Cat #5
    azaz 120 milliméter