Hunter

A fémek vallanak a hirosimai támadásról

A tudósok halvány üzenetet nyertek ki az első atombomba pusztításának csendes szemtanúiból, a fémekből, melyeket megrengetett a a II. Világháború végét jelentő hirosimai támadás.

Ez az első újraértékelése az áldozatok által elszenvedett sugárzásnak egy a nyolcvanas években készült tanulmány óta, ami kétségeket támaszt a háború utáni dózisbecslésekkel szemben. Az új értékek megerősítik az 1945-ös robbantást követő eredeti felmérés adatait.

"Ez nem csupán történelmi kérdés" - nyilatkozott a tanulmányt elkészítő csapat egyik tagja, Günther Korschinek, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa. A megerősítés nagyobb biztonságot ad az orvosok számára a megmaradt túlélők és leszármazottaik, valamint a sugárzásnak általában kitett emberek egészségügyi kockázatainak előrejelzésében.
"Ha hibásak voltak az adatok, akkor annak komoly kihatásai lehetnek" - tette hozzá Mark Little, a londoni Imperial College tudósa.


Junichiro Koizumi japán miniszterelnök is beszédet mondott tegnap a békéért Hiroshimában, az atombomba ledobásának 58-ik évfordulóján

A hirosimai robbantás kétféle sugárzást bocsátott ki, gamma sugarakat és repülő atomi szilánkokat, melyeket gyors neutronoknak neveznek. Ezek nevük ellenére nem haladnak olyan gyorsan, mint a gamma sugarak, azonban nehéz mivoltuk miatt tízszer nagyobb pusztítást okoznak az élő szövetekben. A gamma sugár dózisait viszonylag könnyű volt megmérni, azonban a gyors neutronok fizikája már keményebb dió. Az atomtudósok csak megbecsülni tudják a robbanás által előidézett értékeket és a terjedés sebességét a rövid életű radioaktív foszfor részecskék vizsgálatából, amit a robbanás utáni hetekben gyűjtöttek össze a megdöbbent kutatók.


Az A-Bomb dómmal szemben kishajókon gyertyákat engedtek a folyóba az áldozatok emlékére

Korschinek csapata rézmintákat gyűjtött össze - villámhárítókat, vezetékeket, sőt egy szentély tető borításának darabját - a robbanást túlélt épületekről Hirosíma különböző részein, valamint a pusztításnak szentelt múzeumból. Ezek a fémek mind ki voltak téve a bomba sugárzásának. A csapat egy ritka nikkel izotóp, a 63Ni parányi egységeit számlálta meg, ami akkor keletkezett, amikor a gyors neutronok becsapódtak a rézbe. A 63Ni atomjai száma a rézhez viszonyítva minden egyes mintában tartalmazza a gyors neutron dózis első közvetlen jeleit a hirosimai epicentrumtól 700-1500 méterre, ahol a sugárzásnak kitett túlélők többsége volt.


Japánok tömegei imádkoztak az augusztus 6-iki évfordulón

A nikkel tanulmány átfogó újraértékelése az 1986-ban közzétett felmérésnek. A felmérés újravizsgálja a Hirosimából és Nagaszakiból gyűjtött adatokat, melyekhez hozzátették a legfrissebb sugárbiológiai kutatásokból származó információkat is. Arra a következtetésre jutottak, hogy a gyors neutron dózis sokkal nagyobb lehet, mint az 1945-ös becslések mutatták, ami azt sugallta, hogy a gyors neutronok sokkal kevésbé ártalmasak, mint először gondolták. A vita eldöntése elsősorban a 60.000 hirosimai és Nagaszaki városából maradt 30.000 túlélőnek fontos, illetve azoknak, akik máshol voltak kitéve nagy sugárdózisoknak.

"Az atombomba adatok létfontosságúak a sugárzás kockázatának megállapításához" - mondta Little. A történelem legnagyobb tömeges besugárzása helyszínén a rákos megbetegedések aránya jól példázza a sugárzás okozta ismert kockázatot. Ha a gyors neutronokról alkotott kép hibás, akkor az orvosi eljárások és az atomenergia ipar biztonsági követelményeit felül kell vizsgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Demon Eyes Kyo #83
    Irigység, szűklátókörüség? Érdekes _CSAK_ a zsidókat utálta mindenki, érted? Nehéz felfognod tudom.

    d: szépek vagytok? nézzél rá egy zsidóra, lehányod, olyan ronda. Miért? Mert zsidó csak zsidók kúr, ezért vagytok olyan kibaszott rondák. Okosak? LOL!

    izrael=náci állam, itt egy példa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3152651.stm

    Van olyan zsidó ismerősöm aki utálja a zsidókat és miért? Már emlitettem az okokat. Ti sohasem fogtok megváltozni, ugyanolyan férgek maradtok, mint a történelem során mindig.
  • Demon Eyes Kyo #78
    "Lehet, h látsz egy felvételt, amin arab apuka a gyerekét öleli miközben sorozattüzet engednek az izraeli katonák beléjük, holott csak rossz időben rossz helyen jártak."
    Vicc amit irsz, rossz helyen rossz időben. A zsidók is rossz helyen voltak európában és rossz időben ezért lett a holokauszt...

    Arra a kérésre válaszoljál, hogy miért utálja mindenki a zsidókat és miért üldözték őket végig a történelemben?

    Még biztosan nem hallottad mit műveltek zsidó terrorszervezetek a palesztinokkal még jóval a 2. vh elött. Érdemes lenne ezt is áttanulmányoznod.
  • Cat #76
    engem meg az irritál, hogy a zsidok kelnek ki a legjobban az antiszemitizmus ellen, közben ők pont ezt csinálják a palesztinokkal és a II VHt és az egész antiszemitizmust arra használják, hogy maguknak előnyőket szerezzenek, illetve megbélyegezzenek, lenácizzanak minden olyan személyt, aki őket támadja
    egyetértünk, ők sem szent tehén, ők is követnek el hibákat, de ha én ezt megjegyzem akkor egyből antiszemita vagyok
    ez nonszensz
  • Cat #74
    lassan eljutottunk oda hogy mindenben egyetértesz ;>

    nem hülyék ők sem, NEM JÖHETNÉL HAZA!
    mondj még egy olyan európai vagy más fejlett országot, ahol a betelepülőket ennyire csábítják, ahol ekkora szükségük van az emberekre mint nekik
    és felteheted a kérdést, hogy VAJON MIÉRT?

    lényegtelen hogy a pár évtizedes mult, vagy más ok, lényeg hogy iszonyatos mennyiségű anyagi támogatást kapnak külföldről, és anélkül már rég a földközi tengerbe nyomták volna őket
  • Cat #72
    az iraki háboru csak egy része annak, hogy miért van izrael szarban, ebben bennevannak a robbantások miatt kieső turistabevételektől kezdve az olcsó palesztin munkaerő elmaradásán át az általános közel-keleti bizonytalanság miatti külföldi tőkebefektetés-csökkenésig sok minden

    olvass hvgt, figyelőt néha, ha nekem nem, a gazdasági ujságoknak hinni fogsz - az izraeli gazdaság egy kivülről jövő segélyekkel táplált valami; nonszensz is lenne fenntartani azt az iszonyatos katonai/biztonsági költségvetést pusztán saját erőből

    Ha ehhez még hozzáadod azt a rengeteg támogatást amit a betelepülőknek adnak (nyelvtanfolyamok, lakástámogatás, munkavállalási segítség, átképzés) akkor felvetődhet benned is a kérdés hogy MIBŐL? (távoli ismeröseink kitelepültek, ugyhogy tapasztalatbol beszélek) a legnagyobb jóléti államok sem adnak ilyeneket -> nagyon embereket akarnak szerezni, illetve vannak (szerintem fasiszta) módszerek az ottartásukra is (hárman mentek ki, házaspár egy gyerekkel, haza magyarországra egyszerre max. ketten jöhetnek, a harmadik egyszeruen nem kap engedélyt, kimondatlanul, de "túsz")

    az ország egyetlenegy dologban erős, rengeteg olcsó informatikusuk van, de azok is külföldön dolgoznak jórészt
  • Demon Eyes Kyo #70
    Mert magyar állampolgár vagy attól még lehetsz zsidó, nem azt mondtam, hogy izrael állampolgár.

    Szép volt Cat.
  • Cat #69
    google első találata:

    "Izrael: 1 milliárd dolláros közvetlen katonai támogatás és 9 milliárd dolláros hitelgarancia, amely segíti az országot az iraki háború okozta gazdasági sokk kiheverésében. Izrael korábban közel 4 milliárd dolláros közvetlen katonai támogatást kért"

    http://www.dunaujvaros.com/tallozo/gazdasag/030326_tizen.htm
  • Demon Eyes Kyo #67
    bikes koma, biztos nem emlékszel, hogy nemrégiben sharon megkongatta a vészharangot, hogy ha igy folytatódik az elvándorlás akkor 15 éven belül izrael megszünik létezni. Összetartás? Csak a külső ellenséggel nagy az összetartás, ők ugyaúgy ölik egymást ha nincsen mást ölni..
    Az usa kibaszott sok pénzt ad nekik, nincsen virágzó gazdaságuk, kicsit el vagy szállva...
    Te tuti zsidó vagy, normális ember nem elfogult, de megtévesztett emberke sem ennyire elfogult.
    Igy van, végre beláttad.
  • Demon Eyes Kyo #65
    Virágzó országot? Hahahaha,a világon izrael kapja a legtöbb pénzt az usától csak út baráti szivességből. Palesztin állam nincsen, csak palesztin autonom területek, mert 67 óta megszállája őket egy náci ország.
  • Cat #64
    és gondolom azt is beleszámítod a "virágzó izraeli gazdaságba" hogy az usa az ott élő gazdag zsidók nyomására évente többtiz milliárd(!) dollárt pumpál az izraeli költségvetésbe, aminek csak egy része megy a hadseregbe (ami igy olyan szinvonalu, hogy együttesen lenyomná az összes arab országot)
    az izraeli gazdaság maga szarban van, hatalmas a hiány, a turisták elmaradoznak a robbantások után, és az ott élők is kezdik megunni az állandó félelmet, a buszokon, városokban lévő ellenőrzéseket, és kezdenek kitelepülni - persze ez egy nagyon hosszu folyamat része, de akkoris intő jel, hogy nem igy, nem ezt kéne csinálniuk a szélsőjobbos politikusaiknak