Hunter

Nagy-Britannia fokozza atomfegyver kutatásait

Tudósok százait toborozzák Nagy-Britannia atomfegyver programja számára. Munkájuk a brit Trident robbanófejek erősítésére fog összpontosulni, ezáltal biztosítva az új fegyverek jövőbeli fejlesztését és az Egyesült Államokkal való közös kutatások végzését.

A toborzás körüli sürgölődés aggodalmat vált ki, hogy Nagy-Britanniát beszippantja a legújabb amerikai atomfegyver, az úgynevezett "mini-nuke" kutatás, melyeket bunkerek ellen vetnek be a harctéren.

"Nagy-Britannia elindult azon a síkos lejtőn, amely az Egyesült Államok új atomfegyverei és atomkísérletei felé vezetnek" - nyilatkozott Kathryn Crandall, a Brit-Amerikai Biztonsági Információs Tanács elemzője, egy független amerikai agytröszt tagja. A Brit Atomfegyverzeti Szervezet (AWE) a New Scientist magazin kérdésére megerősítette állományuk 3500-ról 3800 főre "vagy fölé" való felduzzasztását 2008-ig. Reményeik szerint csak idén 80 újabb fizikust, anyagtudóst és rendszermérnököt tudnak megnyerni maguknak.

Az AWE szerint a bővítésre azért van szükség, hogy nukleáris bombáikat kísérleti robbantások nélkül tudják újabb tulajdonságokkal felruházni. 1996-ban mind a brit, mind az amerikai fél megegyezett földalatti kísérleti atomrobbantási programjuk beszüntetésében, ám most egyre többen tartanak attól, hogy az Egyesült Államok szeretné újrakezdeni azokat.

Az újonnan érkezők a négy brit tengeralattjáró által szállított 200 Trident rakétára szerelhető robbanófejet fogják ellátni, valamint segítenek "fenntartani a Tridenteket helyettesítő fegyverzet megtervezési képességét" ha valaha szükség lenne rájuk. AZ AWE bejelentése szerint az újonnan érkezettek közül többen is bekapcsolódnak az Egyesült Államokkal 1958-ban kötött Kölcsönös Védelmi Egyezmény alatt futó kutatásokba, melyhez a Nevada sivatagban megépített földalatti laboratóriumban 2002-től zajló, a plutónium tulajdonságait vizsgáló kísérletek is tartoznak.

Évente több mint kétszáz alkalommal látogatnak el az AWE alkalmazottak az Egyesült Államokba, ahol közel 16 közös munkacsoport tevékenykedik, egyikük az atomfegyverek mérnöki munkáin, míg egy másik a nukleáris robbanófejek fizikáján dolgozik. A legfrissebb hírek szerint a Bush kormányzat 5 kilótonna alatti mini atomfegyverek kutatásaira irányuló kérését a héten fogja jóváhagyni a Kongresszus. Amennyiben a mini-nuke kutatások zöld utat kapnak, sokan egészen biztosra veszik, hogy a brit kutatók is részt fognak venni a fejlesztésekben.

"Kreatív, kíváncsi tudósokról van szó, akik új elképzeléseket akarnak feltárni. Magától értetődő, hogy bármilyen új amerikai kutatás érdekli őket" - nyilatkozott Ivan Oelrich, az Amerikai Tudósok Szövetsége által futtatott stratégiai biztonság projekt igazgatója. Tehát miközben az AWE váltig bizonygatja, hogy nem dolgozik együtt az amerikaiakkal semmilyen nukleáris fegyver előállításában, állításaik messze nem győzik meg a közvéleményt arról, hogy nem egy malomban őrölnének az Egyesült Államokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #12
    szerintem pakson mar probalgatnak valamit.... legkozelebb meg csak annyit latunk, hogy egy kis technikai malor folytan, este 11kor delen furcsa napfelkeltet lathatunk, es "mindenkinek baromi napegese lesz, aki nem legalabb 10000es faktoru naptejet hasznal aznap..."
  • CH4R1ie #10
    Még mindig jobb, mint amikor régebben az amerikaiak és az oroszok a levegőben robbantottak fel több száz atombombát tesztkisérletként. A szél szétfújta a gammasugárzást az egész földön. Bár ez "elenyésző" mennyiségű, még is elég arra, hogy ha egy nő 24 éves kora után szül gyereket, kétszer akkora lesz az esélye, hogy torzszülött lesz.
    Mivel feltételezem, hogy több komoly háború a keleti félteken nem lesz, az amerikaiak a fegyvereiket a többi ország kiírtására akarják majd használni a "béke nevében".
    Túl nagy hatalmuk lett, ez rossz ómen. Ha az európaiaknak is megkezdik az űrkutatást, remélem találunk egy lakható bolygót, az amerikaiakat meg hagyjuk, hogy elpusztítsák önmagukat.
  • GodBadka #5
    Ezaz hajrá. Szabadítsuk fel Angliát is, mint Irakot. Különben nem tudom, hogy valaki odafigyel-e még rá, de az amerikaiak azóta sem talaltak semjmilyen tömegpusztító fegyvert. MÉg jó, hogy voltak bizonyítékaik rá.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    majd angliában próbálják ki :))))))))
  • watermark #2
    Hat igen... Vannak akik megirjak a szabalyokat, amelyeket termeszetesen arra irtak, hogy megszegjek oket...