JohnnyCage

Microsoft: visszaütött a Linux-ellenes kampány

A szoftveróriás egyik feljegyzése szerint visszaütött az a kampány, amelyben a társaság a szabad forrású szoftverek hátrányait próbálta kiemelni.

A Microsoft vezetői a közelmúltban megpróbálták eltéríteni a felhasználókat a szabad forrású szoftverektől, mint például a Linux operációs rendszer, de a lépés nem csökkentette a megoldások népszerűségét a felhasználók és fejlesztők körében, áll a társaság egyik feljegyzésében. A szoftveróriás szeptemberi, berlini stratégiai értekezletén szétosztott fejlegyzés szerint a Linux-szal, illetve a GPL-lel (General Public Licensz - Általános szabadlicensz) kapcsolatos problémák kiemelése csak minimális sikert ért el, sőt több helyen visszaütött.

A Microsoft képviselői nem kívántak nyilatkozni a feljegyzéssel kapcsolatban, amelynek hitelességét egy illetékes igazolta. A feljegyzés, amely a héten felkerült az Opensource.org weboldalra, az "Attitudes Towards Shared Source and Open Source Research", azaz a "Hozzáállás a megosztott, illetve szabad forrású kutatásokhoz" elnevezésű Microsoft projekt eredményét foglalja össze.

A szoftveróriás a projekt részeként IT szakembereket kérdezett meg az Egyesült Államokban, Brazíliában, Franciaországban, Németországban, Svédországban, és Japánban. Azt nem tudni, hogy a társaság összesen hány embert kérdezett meg, de az biztos, hogy döntő többségük amerikai.

A 2001 harmadik negyedévében készített felmérés során kiderült, hogy: Egyrészt a megkérdezettek között nagy népszerűségnek örvendenek a Linux-, illetve más szabad forrású megoldások. Másrészt nem hatásosak azok az üzenetek, amelyek a szabad forrású szoftvereket kritizálják. A szabad forrású szoftvereket elsősorban az alacsony költségek miatt kedvelik a szakemberek.

2001 májusában Craig Mundie, a Microsoft elnökhelyettese egy írásában közölte, hogy a forráskód szabaddá tétele "nem egészséges", és "komoly biztonsági veszélyeket rejt". "Bár, mint kiderült, a megoldásnak helye van a piacon, nem alkalmas erőteljes, egyszerűen használható, széles körben elérhető szoftverekhez" - áll az írásban. Steve Ballmer vezérigazgató 2001. június 1-én úgy nyilatkozott, "A Linux egy daganat, amely a szellemi tulajdont illetően mindenre rátapad, amihez hozzáér." "Ha azt kérdezed az emberektől, mi is a GPL, nagyon meglepődnek, amikor eléjük tárod az egész Pac-Man jellegét" - mondta Bill Gates, szintén tavaly júniusban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nor #19
    Ahogy elnezem, itt meg mindig elnek egyesek, akik abban a tevhitben elnek, hogy linux = textmod.
    Sajnos elkell keseritsem oket, hogy eleg sokfajta grafikus felulet letezik mar linuxra (is), tobbek kozott a ket nagyot hadd emlitsem, KDE, GNOME.

    Es hogy nem lehet hasznalni desktopra?
    En mar tobb mint 1 eve hasznalom.
    Bongeszek, levelezek, zenet hallgatok, filmet nezek, szoveget szerkesztek, tablazatot kezelek, es mindezt teszem ugy, hogy 100% legalis a rendszerem es egy arva vasba nem kerult.
  • mir #18
    ez van, ilyen az élet.
    valami olyan döntés, hogy a 300$ba kerülő biztonsági résekkel szándékosan teletűzdelt oprendszert cseréljük le nyílt kódú, ingyenes rendszerre csak akkor születhet, ha végre valakit kihagyott a m$...
  • galocza #16
    hááát... ennek kissé ellentmond, hogy hetente jönnek a hírek, hogy egyetemek, cégek és állami (!) szervek döntenek a linux mellett.

    a win újabb verzióit olcsó trükkök sorozatával etették meg a pórnéppel. lehet, hogy most már jó, de ezek miatt akkor sem szimpatizálok vele. ha a játékok meglennének linux alá, szvsz a felhasználók nagyon komoly hányada dobná a win-t. és az, hogy ez az oprendszer ezzel terjedt el és nagyrészt ebből is tartja fent részesedését, komolyságát is mutatja kicsit.
  • CAD #13
    Jol :)
  • mir #12
    belax megmondta, a linuxosok hülyék.
    éppen most dobtam ki mind a 26 linux CDmet, illetve low-level formatot nyomtam a vinyómra! jól tettem?
  • Yfel #10
    Akkor meghajolok nagysága előtt :)))
  • Power #9
    belax nem csak a processzorokhoz ért ám! :-)
  • Yfel #4
    Érdekes, hogy ezzel csak most jött ki. A Linux közösség már a kampány eleje röhög rajtuk, hogy milyen ingyen reklámot csinálnak nekik...
  • galocza #3
    már csak 91,68 a részesedésük és máris elkezdenek kapálózni. utálom a negatív kampányt. na ezért sem szeressük a microsoftot...
  • b #1
    > A Linux egy daganat

    hmm.., szerintem meg bállmer egy daganat. :)