Berta Sándor

Nem támogatja az angol jegybank a digitális fontot

A szigetországban koránt sincs akkora egyetértés az ügyben, mint ahogy elsőre tűnt.

Néhány nappal ezelőtt írtuk meg, hogy előkészíti a digitális font bevezetését Nagy-Britannia. Miután Kína a digitális jüan, az Európai Központi Bank pedig a digitális euró bevezetését tanulmányozza, ez nyomást gyakorol a szigetországra, hogy ugyanezt tegye és lépést tartson a pénzügyi technológia fejlődésével. Úgy tűnt, hogy a program és az azzal kapcsolatos elképzelések tekintetében összhang van a különböző felek között, de most Andrew Bailey, a Bank of England (BoE) elnöke megkérdőjelezte a digitális font bevezetésének szükségességét. Mint kiderült, az intézmény szkeptikus a digitális fonttal kapcsolatban.

Bailey a brit parlament pénzügyminisztériumi különbizottságának azt mondta, hogy egyelőre nem biztos abban, hogy szükség van-e digitális fontra. Ismertté vált az is, hogy az angol jegybank frissíti a valós idejű bruttó elszámolási rendszerét (RTGS), amely a brit pénzintézetek, építőipari társaságok és más intézmények számláit kezeli a BoE-nél. "Szerintem nyitott kérdés, hogy szükség van-e egy nagykereskedelmi digitális központi banki fizetőeszközre, mert van egy nagykereskedelmi központi banki pénzelszámolási rendszerünk, amelyet jelentősen korszerűsítettünk" - mutatott rá Bailey.

A Bank of England vezetője óvatosan nyilatkozott a lakossági használatra, például fizetésre szánt digitális fontról is, hozzátéve, hogy nem tervezik a készpénz eltörlését. "Nagyon tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen problémát próbálunk itt megoldani, mielőtt elragad minket a technológia és az ötlet" - tette hozzá. A szakember ugyanakkor nem volt meggyőződve arról, hogy a lakossági fizetési rendszereknek "jelenleg szükségük van ilyen jellegű fejlesztésekre".

Eközben az euróövezet pénzügyminiszterei közölték, hogy támogatják a digitális euróval kapcsolatos előkészítő munka folytatását, amelyet az Európai Központi Bank végez. Az Európai Uniónak még az idén közzé kell tennie egy törvénytervezetet arról, hogy a digitális euró hogyan illeszkedne a jogszabályokba. "Az eurócsoport úgy véli, hogy a digitális euró bevezetése, valamint annak főbb jellemzői és tervezési lehetőségei politikai döntéseket igényelnek, amelyeket politikai szinten kell megvitatni és meghozni. A digitális eurónak ki kell egészítenie, nem pedig helyettesítenie a készpénzt és meg kell vizsgálni az "offline funkciót", hogy szélesebb körű felhasználást szolgáljon és hozzájáruljon a pénzügyi integrációhoz" - fogalmaztak a miniszterek közös nyilatkozatukban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Eleinte párhuzamosan működik majd, aztán huss a készpénz...
  • jozsi031 #2
    Én azért Csájnt(China) nem követném!
  • kvp #1
    A digitalis jegybanki penzeknek csak akkor van ertelmuk, ha a keszpenzt a bevezetesukkel egy idoben eltorlik. Ezert szeretne az EU is bevezetni a digitalis jegybanki euro-t.