Gyurkity Péter

A Zen 3 van egy kínai gyártó célkeresztjében

Néhány mutatónál már megközelítenék az AMD szintjét, ezzel nagy lemaradást hoznának be.

A Loongson megoldásairól korábban mi is beszámoltunk, nemrég például arról adtunk hírt, hogy az Intel véleménye szerint néhány éven belül jöhet az erős kínai rivális, ezek között pedig a fenti cég is helyet kapott. Most egy érdekes megoldásról rántották le a leplet, amely az előzetes szimulációk szerint a meglévő lemaradás nagy részét behozhatja.

A gyártó a napokban mutatta be friss 16 magos szerverchipjét, amely a 3C5000 nevet kapta meg. Néhány hónapon belül azonban már egy 32 magos változatot is piacra dobnának, amely tulajdonképpen a fenti típus két példányának kombinálását jelentené, az új 3D5000 után pedig a 6000-es sorozat következne a sorban, amelynek tagjai bizonyos tekintetben már az AMD Zen 3 architektúrájának képviselőivel is felvennék a versenyt. A jelenleg elérhető processzorok 4 és 16 magos kivitelben állnak rendelkezésre, ezek a LoongArch-architektúrára épülnek, a 2,5 GHz-es órajel mellett pedig elsősorban a nyolcmagos Armv8 chipekkel, illetve az Intel 10. generációs Comet Lake típusaival vehetik fel a versenyt, a friss példány ugyanis 2 GHz körül 560 GFLOPs-ot ér el, 130 wattos fogyasztással.

Ami a következő generációt illeti, ez már közvetlenül az AMD Zen 3 architektúrájával szállna versenybe, a 6000-es család tagjai ugyanis 16 és 32 maggal futnának be, jövőre, esetleg 2024 során. Ezzel tulajdonképpen egy 2020-as szintet érnének el, ez azonban még mindig jelentős előrelépésnek számít, hiszen a kínai cégek lemaradása jelen pillanatban jóval nagyobb. Az IPC (instructions-per-cycle) tekintetében behoznák az AMD előnyét, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a teljesítmény terén ugyanazt a szintet érik majd el, hiszen amíg a rivális cég chipjei 4 GHz felett operálnak, a Loongson fejlesztései továbbra is 2,5 GHz körül maradnak, vagyis a jövőre esedékes megoldások nem lesznek egyenértékűek az AMD 2021-es kínálatával.

A 64 magos változatok kialakítása még nehezebb feladatot jelent majd, ezek csak 2025-re készülhetnek el, a teljesítmény terén azonban várhatóan megmarad a nyugati cégek előnye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Antracit #1
    Ez már egy értelmezhető alternatíva. Hosszútávon pedig jót tesz, hogy a világ ázsiai fele is pörgeti a fejlesztéseket.