Gyurkity Péter

Kínába vinnék az orosz chipek gyártását

Két cég kap komoly állami támogatást, ezzel áthelyezhetik a gyártást, megkerülve a szankciókat.

Nemrég írtunk arról, hogy leállnak az Oroszországba irányuló chipszállítások, miután mind az AMD, mind pedig az Intel erre a lépésre szánta el magát, egyelőre ideiglenes jelleggel, amíg kialakítják az érintett típusok pontos listáját. Most arról érkezett hír, hogy a másik fél miként igyekszik megkerülni a szankciókat és azok hatásait.

Egy külsős forrás számolt be a napokban az értesülésről, miszerint két további orosz cég, a Baikal Electronics és az MCST, kaphat hamarosan komolyabb állami besorolást, amely egyben jelentősebb kormányzati támogatást is eredményez majd számukra. Ezzel a két szereplő, amelyek eddig a tajvani TSMC közreműködésével voltak jelen a piacon, kellő anyagi hátteret kaphat ahhoz, hogy Kínába helyezzék át a gyártási folyamatot, biztosítva a folyamatos utánpótlást, megkerülve a nyugati szankciókat. Nagy kérdés viszont, hogy a kínai SMIC és Hua Hong, amelyek jelenleg is teljes kapacitáson üzemelnek, mennyiben tudják majd átvenni ezen feladatot, hiszen a szankciók miatt az elmúlt hetekben amúgy is számos további vállalat fordult hozzájuk.

Az új szabályok értelmében amerikai cégek kizárólag kormányzati engedély birtokában exportálhatnak számos különböző terméket (félvezetők, számítógépek, telekommunikációs eszközök, repülőgép-komponensek, stb.) Oroszországba, viszont erre azon külföldi cégeknek is szükségük van, amelyek valamilyen amerikai technológiára építik saját megoldásaikat. Tekintettel arra, hogy nagyjából fél tucat amerikai vállalattól érkezik a félvezetőgyártásban használt eszközök jó része, szinte mindegyik gyártósornak kötelező az exportlicenc beszerzése, ezzel viszont alaposan leszűkül azon szereplők köre, amelyek továbbra is együttműködhetnek az orosz cégekkel.

A Baikal ARM- és MISC-alapú SoC-ket állít elő, amelyek számos különböző területen találtak eddig otthonra, míg az MCST az Elbrus névre keresztelt chipekért felelős, amelyek a személyi számítógépek mellett az úgynevezett mission-critical és heavy duty kategóriákban is szerepeket kaptak. Egyik cég sem számít nagy szereplőnek vagy éppen jelentős adófizetőnek az orosz piacon, viszont a támogatás révén esélyt kapnak a nehéz időszak átvészelésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!