Skoal

Meghatározták a könny alkotórészeit

Tudósoknak sikerült meghatározni a könny alkotórészeinek egyedi kombinációját. Ez az áttörés megnöveli a lehetőségét annak, hogy sokkal hatékonyabban működő műkönnyeket tudjanak kifejleszteni a szemproblémák kezelésére.

Az oxfordi egyetem kutatói szabadalmaztatták a különböző zsírok és proteinek kombinációját. Azt remélik, hogy a speciális formula segítségével olyan gyógyszereket sikerül előállítaniuk, amik segíthetnek a krónikus könnyhiányban szenvedő embereknek.


A felfedezés ellenére, hangoztatják a kutatók, még sok erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy egy hasonló termék széles körben elterjedhessen. A könny fontos szerepet játszik abban, hogy szemünk mindig 'nedves', tiszta és irritáló anyagoktól mentes legyen. Olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, melyek végeznek a káros baktériumokkal, mielőtt azok még fertőzéseket tudnának okozni. Ezen kívül táplálják illetve oxigénnel látják el a szaruhártyát és a szem vérellátástól mentes felszínét. Könny nélkül szemünk száraz, vörös, begyulladt lenne, továbbá fenn áll a veszélye annak is, hogy szaruhártyánk megsérülhet.

A könnytúltermelés különböző gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet, mint például allergia elleni szerek, antidepresszánsok illetve a szennyezett levegő is ezt a reakciót váltja ki szemünkből. Ahogy öregszünk a könnytermelés természetesen módon csökken. Minden ötödik ember 55 év fölött a 'száraz szemek' problémával küszködik. Szemcseppek és kenőcsök a kiszáradt szemekre jelenleg is forgalomban vannak. Ezek viszont mesterséges polimereket tartalmaznak, amik ugyan nedvesítik a szemeket, de nem rendelkeznek a valódi könny többi előnyös tulajdonságával.

Dr. John Tiffany a kutatás vezetője elmondta: - A szem kiszáradása fájdalmas és idegesítő, ráadásul eddig nem is igazán tudtuk kezelni. Az eddig használt gyógymódok lényege az volt, hogy nedvesítse illetve nyugtassa meg a szemeket. Reméljük az új felfedezésnek köszönhetően sokkal hatékonyabb kezelést tudunk nyújtani majd betegeinknek, s ezáltal életük normalizálódik.

Dr. Tiffany elmondása szerint egy kis idő még eltelik, amíg mindez mindennapjainkban használatos lesz. A módszereket és az előállított készítményt folyamatosan és alaposan kell tesztelni, ami hatalmas anyagi ráfordításokat igényel. Siettetni nem szabad ezeket a dolgokat, ugyanis minden kockázatot ki kell zárnunk - mondta.

Dr. Tiffany hozzátette, hogy a fehérje-érzékenységben szenvedők (allergiásak a tejre) rizikónak vannak kitéve, ugyanis a könnyben a tehéntejben megtalálható proteinek is jelen vannak. Egy olyan eljárást is ki kell dolgozniuk a fehérjék miatt, ami meghosszabbítja azok eltarthatóságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!