Gyurkity Péter

Legyűrte riválisát a GeForce RTX 3080

Egy friss felmérésben az nVidia laptopos megoldása szerepel jobban, néhány kérdőjellel.

A grafikus kártyák jelenlegi generációja kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy rövid időn belül befuthat az RTX 3090 Ti, amely tovább emelheti az eddig elért szintet, legalábbis a teljesítmény és a fogyasztás terén. Most a két laptopos listavezetőt hasonlították össze, a mérésből pedig az nVidia fejlesztése került ki győztesként.

A meglehetősen jól ismert tudósító egy hosszabb videóban sorolta fel a fontosabb részleteket, az Asus megoldásainak felhasználása mellett. Ebből megtudjuk, hogy a ROG XG Mobile néven ismert különálló kártyákat, azok teljesítményét vetették össze, mégpedig a szintén az Asus által piacra dobott, Flow Z13 típusú konfiguráción, amely az Intel Core i9-12900H chipet párosítja 16 GB LPDDR5-memóriával. A külsős kiegészítők a GeForce RTX 3080 és a Radeon RX 6850M XT grafikus vezérlőket kínálják nekünk, sorrendben 150 és 165 wattos fogyasztási plafonnal és saját tápegységgel, ezeket egy egyedi PCIe-csatlakozón keresztül párosíthatjuk a készülékkel. A teszt során olyan játékok futását figyelték meg, mint a Microsoft Flight Simulator, a Fortnite, valamint a Metro Exodus Enhanced Edition, ennek végén pedig némileg meglepő eredményt kaptak.


Kiderült ugyanis, hogy az nVidia fejlesztése átlagosan 10 százalékkal volt gyorsabb az AMD megoldásánál, eközben pedig harmadával kisebb fogyasztást mutatott. Maguk a készítők is megjegyezték, hogy a 6850M XT némileg furcsán viselkedett, hiszen korábban, az RX 6800M és az RTX 3080 összevetésekor, nagyjából azonos számokat kaptak, most viszont az AMD friss megoldása, amely a némileg magasabb órajel, valamint a 18 Gbps-os memória révén hivatott előrelépést elérni az eredeti típushoz képest, egyáltalán nem tűnik hatékonynak. A rendszer teljes étvágya 171 watt volt az nVidia típusánál, míg az AMD fejlesztésénél ez 235 wattra ugrott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a komoly eltérést, ez viszont figyelmeztető jel lehet a felhasználók számára – bár ők többnyire továbbra is csak álmodoznak ezen csúcskártyák beszerzéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)