Gyurkity Péter

Érkezőben a GeForce RTX 3090 Ti

A rivális eközben a középkategóriában dobna piacra friss, picit erősebb változatokat.

A grafikus kártyák területén a napokban számoltunk be arról, hogy az nVidia továbbra is egyszerre két generációt kínálna, mivel a pandémia amúgy is megnehezíti a gyors váltást. Most újabb hírek futottak be, mégpedig mindkét nagyobb gyártó háza táján, így jobb képet kapunk a várható fejleményekről.

Az nVidia eredetileg még a januári CES alatt villantotta fel a soron következő legerősebb típust, amely a GeForce RTX 3090 Ti nevet kapta meg. Akkor a hónap végéig ígértek további részleteket, ez viszont elmaradt, időközben pedig olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint gondok akadtak a gyártással, így elmarad a hivatalos megjelenés. A napokban végre egy pozitív hír látott napvilágot, eszerint március 29-én futna be az új zászlóshajó, egy most közzétett újabb bejegyzés alapján pedig bízhatunk ebben a dátumban. A jelek szerint minden információt (és külsős véleményt) ugyanazon a napon tesznek majd elérhetővé, és bár az árat még nem ismerjük, a fogyasztás már 450 wattra emelkedik, ami mindenképpen fontos részlet.

A nagy rivális AMD eközben a középkategóriában készül újabb példányok piacra dobására, erről egy kínai fórumon tettek közzé rövid bejegyzést. Ezt ugyan nem sokkal később eltávolították, viszont a webarchívum segítségével mi is megtalálhatjuk az információt, amely a Radeon RX 6950 XT, a Radeon RX 6750 XT, valamint Radeon RX 6650 XT várható megjelenésére vonatkozik. Ezek a friss példányok az eredeti típusokhoz képest némileg magasabb órajellel bukkannának fel, miközben a memória sávszélessége 12,5 százalékkal ugrana meg, ugyanis a kártyák már 18 Gbps-os GDDR6-memóriát kapnának. Megemlítik továbbá a Radeon RX 6400 debütálását is, amely egyelőre az OEM-gyártók számára elérhető, ez azonban néhány héten belül a végfelhasználók számára is megjelenik, tovább bővítve a meglévő kínálatot, a maga 150 dollár alatti árával.

Mindegyik új Radeon-jövevény április folyamán jelenne meg, ez már szintén nincs messze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csucse #1
    10-15 darabot készülök vásárolni, amint kapható lesz. Ugyanis sajnos elvástak a bútorok alatti támasztékok, most akkor így mindet lecserélhetem végre... Nagyon boldoggá fog tenni hogy rtx 3090 ti-kkel alápeckelt a valagam alatt az ágy...