Gyurkity Péter

Emulációs videókat tüntet el a Nintendo

A japán gyártó ideges a Steam Deck emulációs opciói miatt, most YouTube-videókat szedetnek le.

A Nintendo hagyományosan konzervatív álláspontot foglal el az emuláció, illetve saját szellemi tulajdonának védelme kapcsán, ebből a filozófiából pedig nem engednek. A cég háza táján legutóbb arról számoltunk be, hogy áloldalra figyelmeztettek, korábban azonban komoly börtönbüntetéssel fenyegették a hackereket. Most a Steam Deck megjelenése okozott némi zavart az Erőben.

Külsős beszámolókból tudhattuk meg a napokban, hogy a Nintendo szép csendben több YouTube-videót eltávolíttatott, mivel azokban a frissen piacra dobott Deck emulációs opcióit illusztrálták az alkotók. A Valve megoldása ugyan egy némileg kisebb konzolra hasonlít, viszont eközben PC-s játékokat futtat, ez pedig a különböző emulációs szoftverek alkalmazását is lehetővé teszi, aminek köszönhetően ebben a kategóriában gyorsan felbukkant a Nintendo Switch-ra írt játékok futtatását engedélyező megoldás is, ami azonnal kiváltotta a japán vállalat haragját.

Tekintettel arra, hogy a Switch a cég eddigi legsikeresebb konzolja, némileg érthető az aggodalom, az emulációval ugyanis a konzol megvásárlása nélkül lehetővé válik az arra írt játékok futtatása, csökkentve az ezen üzletágból befolyó bevételt. Mivel a videók készítői azt demonstrálták, hogy miként tudjuk felrakni az új kütyüre az ehhez szükséges emulációs szoftvereket, a trend gyorsan tovább erősödhet, amit a Nintendo mindenképpen szeretne megelőzni. Több népszerű csatornáról, így például a The Phawx katalógusából is eltűnt az erre vonatkozó felvétel, az erőfeszítés pedig nyilván folytatódni fog, hiszen a Steam Deck csak most kezd elterjedni a piacon.

A szóban forgó csatornán közzétett videóban a Super Mario Odyssey és a Super Mario 3D World futását illusztrálták, mégpedig a teljesítményt mutató számokkal együtt, nyilván ez váltotta ki a gyors ellenlépést. A további videókban azonban még mindig szemügyre vehetjük az Xbox- és a PS3-emulációt lehetővé tévő mutatványt, a rivális gyártók tehát egyelőre még nem szánták el magukat hasonló akcióra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #5
    Nincs jogalapja, de szedhet le videókat? :D
  • Zsombor99 #4
    Jaja, ha egyszer kialakul, hogy valamit hogyan lehet sikeresen emulálni, akkor onnantól kezdve a gyártók már nem tudnak mit tenni, ugyan próbálkozni lehet fellépni az emuláció ellen, de képtelenség megfékezni, ha egyszer már kialakult! Ezért is eshet az emuláció a "szürke zónába" ‒ kifejezhetik a gyártók nemtetszésüket, de megállítani nem fogják tudni...
  • Zsombor99 #3
    Érdekes és egyben szánalmas, hogy egy gyártó idáig fajul! Nincsen jogi alapjuk videókat eltávolítani csak azért, mert a játékaik futtatását teszik lehetővé más hardvereken is! Ha egy konzol PC-s játékokat futtat, akkor egyértelműen ott a lehetőség emulátorok futtatására is! Egyszerűen rémes.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Nincs jogalapja az emulátorok elleni fellépésnek, ezért csak olyan emulátoros videókat szedethetnek le, amikben jogsértően játszanak Switch-es játékokkal.
    Ezt a dzsinnt már biztosan nem zárják vissza a palackba, majd jön a Switch 2 olyan hardverrel, amit nem tudnak pár évig emulálni.
  • zola2000 #1
    Érdekes, ha rákeresek arra hogy eggNS vagy skyline ami androidon futtat switch játékokat snapdragon 888 alatt már majdnem értelmes sebességgel, azok még mindig fent vannak.