Gyurkity Péter

Szeptemberben jöhet a GeForce RTX 40

Néhány hónap múlva befuthat az új generáció, amely állítólag óriási fogyasztással jelenik meg.

Az nVidia megoldásai kapcsán legutóbb a GeForce RTX 3050 komoly korlátairól számoltunk be, viszont eközben egyre nagyobb várakozás övezi a soron következő generáció bemutatkozását, amelyre még az idei évben sor kerülhet. A friss tippek alapján korai megjelenésre és hatalmas fogyasztásra számíthatunk, bár még bőven vannak kérdőjelek.

A napokban egyszerre több Twitter-bejegyzés is felbukkant a világhálón az RTX 40-széria bemutatkozása, valamint annak egyes hardveres jellemzői kapcsán. Ezekben arról olvashatunk, hogy az Ada Lovelace névre keresztelt architektúra tagjai, azok közül is az AD102 típusú grafikus vezérlő, már 800-850 watt körüli maximális fogyasztással futhat be, bár az még nem világos, hogy egyetlen chipről, avagy három eltérő változatról van-e szó. Ezt még a többször megbízhatónak bizonyult források sem tudják, ők ráadásul rögtön megjegyzik, hogy egyelőre nincs konkrét megerősítés a friss részletekre vonatkozóan, viszont az mindenképpen fontos, hogy mindketten értesültek ezen információkról.

A jelenleg rendelkezésre álló tippek alapján az RTX 4080, 4080 Ti és 4090 sorrendben 450, 600, valamint 800 wattos fogyasztással jelenik majd meg, mégpedig valamikor szeptemberben. A fenti számokat azonban még nem véshetjük kőbe, ezek kapcsán sok a kérdőjel, többek között azért, mert a 800 wattos étvágy egyszerre két PCIe 5.0-csatlakozót követelne meg, hiszen ezek esetében 600 wattnál húzódik meg a felső határ. Könnyen lehet, hogy a legerősebb (és egyben a legnagyobb étvággyal rendelkező) példány kifejezetten a professzionális felhasználók számára készül majd el, vagyis ez szerverekben és szuperszámítógépekben kaphat majd helyet, de még a 600 wattos típus is igencsak komoly hűtést igényelne, így kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

A korábbi hírekben szintén harmadik negyedéves megjelenésről írtak, meglátjuk, ez mennyiben valósul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #10
    Az sacc per kb 0.03125ohm.
    Az már nagyon nagy átmeneti ellenállás:) főleg a 33kV hálózaton nézve.
    Nálunk max 10uohm amit a mérnök megengedett.
  • duke #9
    "vagyis ez szerverekben és szuperszámítógépekben kaphat majd helyet"

    Ja persze. Tudjuk hogy valojaban kinek gyartja a videokartyait az nvidai. Boven eleg lenne a kinai banyaszokat ertesiteni az ujdonsagrol.
  • nortu30 #8
    Ott a pont. Nekem is egyből ez ugrott be...
  • Zsoltee_a_bator #7
    Elso teszt:
    https://www.youtube.com/watch?v=0frNP0qzxQc
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2022.02.25. 23:57:14
  • Ellaberin #6
    Na az NVIDIA is elérkezett oda, mint anno a Matrox meg a 3dfx.
    Piacvezető csúcs videókrtyáik taroltak az árak az egekbe szöktek, de teljesítmény pluszt már csak egyre nagyobb fogyasztással és a több chipes megoldásokkal tudták volna hozni.
    Már rebesgettek 5-6 chipes megoldásokat, amikhez külön tápegység kellett volna, ezek törölve lettek.
    De jött egy a piacon bukdácsoló cég immáron sokadik kártyájával és mindent vitt, úgy hívták az új kártyát Geforce 256.
    Na várjunk csak.....
  • Relixo #4
    Ne félj a hűtéstől.... úgyse lehet majd kapni vagy ha mégis akkor 2 millió /db áron. Azért meg vegye a bányász pistike neki biztos megéri majd. :D

    Viccen túl , amúgy meg agyatlan,kapzsi balf@szság ilyen hamar kidobni már az új gen kártyákat. Még a régieket se sikerült normálisan teríteni (gyanítom így is marad a helyzet) de ők már miközben ezekről az új pcie 5 kártyákról dumálnak miközben a pcie 6 is készen van. Akkor most már évente lesz foglalat váltás is? Meg hány generáció és azokból hány féle videokártya lesz egyszerre kiadva? Milyen baromság ez már? Sikít a lehúzástól a PC ipar.
    Hova a tökömbe akarnak haladni ha még csak normális készlet se lesz semmiből ami meg lesz az egy autó árába fog kerülni? Nevetségesek.
    Utoljára szerkesztette: Relixo, 2022.02.25. 19:53:45
  • enyac #3
    Lassan nagyobbra kell cserélnem a kismegszakítót, ha ez így megy... Agyatlan dolog ez...
  • Botond #2
    Pont ugyanerre gondoltam, hogy az 1080ti teljesítménye már kb elég, a 3060ti kicsit többet tud, kevesebb wattból, lehet ez a helyes irány, ha minimál teljesítményeket váltok felfele, a ray-tracinget elengedve és szépen araszolgatok vissza wattban, míg pár generáció múlva meg nem lesz megint a passzív szint, mint az s3trioval volt. :D
  • Zsoltee_a_bator #1
    Jokis radiatorok.. ezt a hot nem szivesen kavargatnam egy zart hazba. Milyen opcio marad a viz- vagy hajszaritos hutesen kivul?