Berta Sándor

Az Európai Unióhoz fordulnak a távközlési cégek

Segítséget várnak, azt szeretnék, ha az amerikai IT-cégek fedeznék a fejlesztési költségeik egy részét.

A Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica, az Orange, a KPN, a BT Group, a Telekom Austria, a Vivacom, a Proximus, a Telenor, az Altice Portugal, a Telia és a Swisscom tavaly decemberben jelezték, hogy azt szeretnék, ha az amerikai technológiai cégek részt vállalnának a költségekből és fizetniük kellene a hálózatfejlesztésért. Most José María Álvarez-Pallete López, a Telefónica elnök-vezérigazgatója; Tim Höttges, a Deutsche Telekom első embere; Nick Read, a Vodafone vezetője és Stéphane Richard, az Orange elnök-vezérigazgatója közös nyilatkozatban mutattak rá arra, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan és a befektetési terheknek arányos formában kellene megoszlaniuk.

Napjainkban a teljes adatforgalom több mint 70 százalékát a video-streamek, a játékok és a közösségi hálózatok generálják. A hálózatüzemeltetők nem tudnak a hatalmas platformokkal tisztességes feltételeket kialkudni, mivel azok erős piaci pozíciókkal rendelkeznek és aszimmetrikus tárgyalási erejük van és nincsenek rájuk vonatkozó megfelelő szabályozási feltételek.

A menedzserek hangsúlyozták, hogy közös innovációkra lenne szükség a környezetbarát hálózatba kötöttséghez és a digitális technológiákhoz, amelyek hozzájárulnának egy fenntartható gazdaság kialakulásához és a hatékonyság növeléséhez, amelynek köszönhetően Európa nemzetközi vezető ereje erősíthető lenne a környezetvédelem és a környezetbarát munkahelyek létrehozásának a területén.

Zach Meyers, a Centre for European Reforms (CER) vezető kutatója azt nyilatkozta, hogy a telekommunikációs vállalatok szeretik figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a digitális platformok hatalmas keresletet generálnak a távközlési hálózatok iránt. Sok felhasználó kész több fizetni például egy 5G-kapcsolatért, mint egy lassabb mobilelőfizetésért.

A Meta szóvivője nem kommentálta az állásfoglalást, míg a Google és a Microsoft eddig nem reagált a felvetésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!