Berta Sándor

Jó beruházási évet zár az európai IT-szektor

A kontinens sokkal jobb pozícióban van, mint amilyenben tavaly volt.

Az Atomico európai kockázatitőke-társaság elkészítette az éves jelentését a kontinens technológiai ágazatának az aktuális helyzetéről. A dokumentumból kiderült, hogy az idén az európai technológiai befektetések meghaladják majd a 100 milliárd dollárt. Az az összeg tízszer magasabb a 2015-ben és háromszor magasabb a 2020-ban regisztráltnál.

Sarah Guemouri, az anyag egyik készítője kiemelte, hogy a beruházási sebesség az idei esztendő mindegyik hónapjában rekordot döntött. A folyamatnak köszönhetően Európa megerősítette a pozícióját, mint globális technológiai játékos. A kontinens az unikornis, vagyis az egymilliárd dollárnál többet érő startupok területén is javított a helyzetén. A jelentés készítésekor még 98 új unikornis vállalkozást regisztráltak Európában, de alig egy nappal később már két továbbit. Most a kontinensen 323 unikornis cég van bejegyezve, ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államokban 489.

Az európai technológiai vállalatok értéke már meghaladja a 3 billió dollárt, amely tízszeres értéknövekedést jelent a 2010-es helyi technológiai ökorendszerhez képest. Az érték 2018 decemberében haladta meg az 1 billió dollárt. Guemouri hozzátette, hogy az amerikai beruházók minden eddiginél aktívabbak és az üzletek 28 százalékában vesznek részt. Ez közel 10 százalékos növekedést jelent a két évvel ezelőtti arányhoz képest. A legtöbb befektetés Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban valósul meg.

De miközben a kontinens egy hatalmas gazdasági központ, amely a globális bruttó hazai termék 22 százalékát termeli meg, a technológiai ágazaton belül ennek ellenére csupán 7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a globális piaci kapitalizációban. Észak-Amerika esetében ez az arány 71 százalék. Tom Wehmeier, a jelentés társkészítője közölte, hogy ezen a területen még komoly fejlődési, növekedési lehetőségei vannak Európának.

A kontinens kapja meg a világszerte a legfeljebb 5 millió dolláros finanszírozási körök keretében beruházott tőke 33 százalékát. Az USA-nál ez az arány 35 százalék. A szakemberek arra számítanak, hogy Európa a következő években tovább tudja majd erősíteni a technológiai ágazatban betöltött pozícióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!