Berta Sándor

Európai kutató­intézetek fogtak össze a mesterséges intelligencia kutatásában

A kontinens a területen a világ élvonalába akar tartozni mind a kutatásban, mind az oktatásban is.

50 helyi egyetem, valamint 17 egyetemen kívüli kutatóintézet összefogott és létrehozta az AI Doctoral Academy - AIDA nevű szervezetet. A magyar egyetemek és a kutatóintézetek közül az alapító tagok között van az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Debreceni Egyetem és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI). Külföldről a tagok között van a szaloniki Arisztotelész Egyetem, az aacheni Rajna-Vesztfáliai Műszaki Egyetem Mesterséges Intelligencia Központja, a Leuveni Katolikus Egyetem, a Linköpingi Egyetem, a londoni Mária Királynő Egyetem, a Máltai Egyetem, a Sorbonne Egyetem, valamint az Athéni Műszaki Központ, a Fraunhofer Társaság, az IBM Ireland Ltd. és a Volkswagen Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriuma.

Az AIDA célja, hogy globális célokat tűzzön ki az oktatásban a mesterséges intelligencia területén, továbbá hogy az erősebb együttműködésnek köszönhetően a kutatást is előremozdítsa. A hallgatók így lehetőséget kapnak arra, hogy más intézményekben is részt vehessenek előadásokon és kurzusokon, akár a helyszínen vagy az interneten keresztül.

Thomas Eiter, a Bécsi Műszaki Egyetem professzora kijelentette, hogy az AIDA segítségével egy kritikus tömeget érhetnek el és nem csupán a képzésen javíthatnak, hanem erősíthetik az ipari tudást is vagy fontos szociális kihívásoknak is megfelelhetnek. Többek között új eszközöket készíthetnek a dezinformáció elleni harc számára vagy egy megbízható mesterséges intelligenciát fejleszthetnek ki, amely az embereket állítja a középpontba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!