Berta Sándor

Jön Európába a 3D-nyomtatóval készített vegán hús

Nagy-Britanniában és Hollandiában szolgálhatják fel az első készítményeket.

A Redefine Meat nevű vállalkozás 3D-nyomtatással készít "műhúst". Eshchar Ben-Shitrit, a Redefine Meat vezetője és társalapítója tavaly júliusban elmondta, hogy a leggyorsabb berendezésük egyetlen óra alatt több mint 50 steaket tud gyártani. A fejlesztők azt szerették volna, ha 2021 elejére a készülékek már óránként 10 kilogramm alternatív húst tudnának előállítani. Az ajánlatot nem csupán Izraelben akarják elérhetővé tenni, hanem számos európai országban is. Az első partnereik luxuséttermek lesznek.

A cég most bemutatta az első 3D-nyomtatással készített "húst", amely leginkább bárány- és marhahúsra hasonlít, s a termékeket elkezdik Európába szállítani.

Az alternatív húsipar eddig olyan darált húskészítményeket állított elő, amelyekből gyakran hiányzott az állati húsban található rostos textúra. A Redefine Meat megoldotta ezt a problémát és a kínálatában immár megtalálhatók a darált "marhahúsok", a hamburgerek, a kolbászok és a "báránykebabok", amelyeket már több mint 150 izraeli étteremben szolgálnak fel. Ezenkívül a termékek hamarosan elérhetők lesznek az első brit és holland éttermekben.


A műhúsok borsófehérje, szója, cékla, csicseriborsó és kókuszzsír keverékéből állnak. Fehérjében gazdagok, nem tartalmaznak koleszterint, s nem csak kinézetre, de ízre is hasonlítanak az igazi húsokra. A gyártáshoz olyan 3D-nyomtatókat használnak, amelyeket a vállalat a jövőben világszerte értékesíteni kíván a szükséges különleges "nyomtatókazettákkal" együtt. A társaság az elmúlt időszakban 29 millió dolláros pénzügyi támogatást tudott szerezni, amelyet a nemzetközi terjeszkedés folytatására használnak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #22
    Szerintem ezekre pont az előtte lévő kommentemben válaszoltam.
    Viszont az ízeltlábúak... nem akarok beleszólni, de ha nem is Európában, az is egy "évezredek óta" fogyasztott élelemforrás... :D

    "...hanem már az évezredek alatt jónak bizonyultat kellene tovább vinni, jobban."

    Ja, csak évezredekkel ezelőtt pármillióan, max. 10-20 millióan voltunk, nem 8 milliárdan... :D
  • repvez #21
    Azért ha valaki azzal magyarázza , hogy a hus evése nem egészséges mert most valaki valamit leirt még nem biztos hogy fedi a valóságot.

    Évezredeken keresztül eszi az ember az állati és természetes eredető husokat. És nincs bizonyiték rá, hogy ez rossz lenne az emberi fogyasztásra. Főleg a tejtermékre is gondolok.
    Az , hogy a sok influencer kitalálta, hogy laktoz érzékeny és elkezdte hirdetni, hoyg ez az emberi fogyasztás nem jó.
    Nem azt mondom, hogy nem létezik , hogy valaki valóban problémát okoz, de ezt kivetitetni a teljes populáciora hulyeség.
    Azért mert mondjuk, fingik töle vagy el kell mennie fosni az nem betegség,
    DE valakik már igy állitják be és a sok birka meg követi.
    Azért kiváncsi lennék mennyi köze van a természetes tejhez a 0.1%os fehér vizeknek amik honapokig elálnak hütés nélkül a dobozban.

    ÉS mivel egy csomo ilyen emsterséges dolog van .
    Gondolj abba bele, hogy még 40 évvel ezelött is a falusiak megtermeltek mindent maguknak természetes modszerekkel és azok az embereknek fele anyni problémájuk volt emésztés ugyileg mint a mostaniak, nem voltak ilyen olyan érzékenyek, meg nem ettek minden mentes szarokat. DE amiota bejöttek a nagyipari megoldások és ellehetlenitették ezt a fajta termelést már nincs is más lehetőséguk csak a nagyuzemi mesterségesen telepunpált dolgokkal telepakolt elelmiszereket enniuk.

    Az ok okozatot kellene megérteni, hogy nem biztos, hogy az okozta a különbözö intoleranciát , hogy a husok és egyéb állati eredetü termékeket az emberi test nem képes feldolgozni, hanem az okozta elö, hogy a mesterségesen hozzáadott szerek okozták ezt.
    NEm biztos, hogy magában a termékben ,de akrár a csomagolás akár a tartositási folyamat része is lehet ez.

    Gondolj bele, hogy a sok hormonos cucc belemeggy a szenyvizbe amit megtisztinanak, de a tisztitási folyamat ,nem képes a hormon készitményeket kiszurni, és utána meg ezt felhasználva vissza kerül eléd ételben. MErt a halak és az álatok szervezetébe kerül .

    ÉS akkor azt gondolod, hogy majd a 100%osan mesterségesen elöállitott husnak kinéző termék majd nem okoz semmi problémát sem az emberre sem a környezetre?

    Még ha meg is szuntetik az állattenyésztést az akkor is egy természeti katasztrofához vezet, ha megnövekszik a termöföld használat , hogy elöállitsanak anyni zoldség alapanyagot ami ezt ki tudja szolgálni.


    A megoldás sztem az lenne, ha maradna az állati eredetü étkezés , mivel igy fejlödött az ember, az ami most gondot okoz, az a globalizácio és a pazarlás. Futoszalagon készitik a termékeket ha van rá pillanatnyilag igény ha nincs, és ha nem kerül felhasználásra egyszerüen megsemmisitik. Egy jobb szervezéssel és igények kiszolgálásával a töredéke kellene az állatokbol és a növényekbol is elöállitani .

    Most sztem ha összeszámolnánk akkor a 7mld emberre kb 10mld adag kaját csinálnak naponta akkor is ha valaki hozzá sem jut vagy épp aznak nem eszik hust.
  • Sequoyah #20
    Nem ismeretlen keszitmeny, az alkotoelemei mar eddig is ismertek voltak. Semmi uj vegyianyag nincsen bennuk.

    Ha ettel mar eletedben sonkat, es kenyeret, de sonkas szendvicset most eloszor, akkor azon aggodsz hogy valami ismeretlennel eteted magad?
  • Sequoyah #19
    Korulbelul 20 evvel vagy lemaradva az elelmiszeripar mogott. A modern "mu"-husoknak mar semmi kozuk ezekhez az alapanyagokhoz. amit regen hasznaltak huspotlokent.

    A mai modern husok mar ugyanazon anyagokbol keszul mint az igazi hus, tobbfele modszerekkel (nemelyik kiserleti, nemelyik mar mukodo):
    - Mestersegesen allitjak elo a hus alkotoelemeit
    - A hust alkoto szovetek tobbseget megtalaltak a novenyvilagbna is, es csak megfeleloen kombinalni kell oket
    - Valodi hust novesztenek a hus DNS-e segitsegevel
  • barretter #18
    Ettől még mindig csak valami ismeretlen készítménnyel eteted magad, amiről nem tudod, hogy végül hova juttat és hogy mennyire lesz ott jó. Vagy tudod? Etted már egy életen át?

    Ugyan ez áll a sejttenyészetszerűen növesztett húsra is és az ízeltlábúakra is.

    Egyáltalán az élet pazarló és fenntarthatatlan, sem a bolygónk sem a Nap nem fog örökké tartani. Ezzel nem valami nemtörődömségre akarok szavazni, hanem már az évezredek alatt jónak bizonyultat kellene tovább vinni, jobban.
    Utoljára szerkesztette: barretter, 2021.11.19. 15:16:33
  • wraithLord #17
    Azért a "nyomtatott hús" nem varázslat, nem érdemes így viszonyulni ezekhez a dolgokhoz a 21. században. Hanem különböző növényi eredetű összetevőkből összetrutymákolt ételalapanyag, ami talán hasonlítani fog valamennyire mind ízben mind kinézetben a húsra (remélem, textúrában is, különben felejtős). Olyasmi, amit most a vegán éttermek csinálnak, hogy úgy néz ki, mintha, de nem hús... Csak iparilag könnyen automatizálható nyomtatott formában.
    Abban egyetértünk, hogy nem mindegy, mit raknak bele, de mivel mindenre kötelező ráírni, hogy pontosan mi van benne, az E-számmal kódolt adalékanyagokat pedig be lehet azonosítani egy adatbázis alapján, mindenki eldöntheti (mármint elméletileg hiedelmektől mentesen csak egzakt tényekre alapozva), hogy kell-e neki vagy nem. És valószínűleg lesznek különböző összetételű "nyomtatott húsok" is, biztosan lesz "bio-nyomtatott hús" is, "kizárólag természetes alapanyagokból".

    Másrészt a tudomány ilyen, hogy folyamatosan kutat, és folyamatosan finomítja, változtatja az álláspontját a legújabb eredményeire alapozva.
    Az, hogy egyszer valamilyen élelmiszer mellett, egyszer ellene kardoskodnak, az nem feltétlenül a tudomány miatt van, hanem üzleti érdekek játszanak közre. Közrejátszik az, hogy éppen mit akarnak eladni. Amit el akarnak adni, az egészséges. A tudomány kutat, és publikál, nem reklámokat gyárt, és marketingel, hogy mit (v)egyél.

    Erre a nyomtatott húsra azért lenne "szükség", mert a nagyüzemi állattenyésztés energia- és nyersanyagpazarló, környezetszennyező, fenntarthatatlan és enyhén szólva etikátlan, a háztáji állattartás viszont elégtelen, nem tud annyi húst termelni, amennyit az emberiség (nyugat) igényel. A növénytermesztés az élelmezés jövője, és ezen belül egy lehetőség a növényi alapanyagokból hússzerű izé trutymákolása, akinek erre lenne igénye.
    Persze a húsról nem kell senkinek lemondania, mert lehet azt sejttenyészetszerűen növeszteni is, de ez nem tudom, hol tart éppen. Vagy lehet ízeltlábúakat is fogyasztani, ha valaki nagyon ragaszkodik az állati fehérjéhez.

    Egyénként ennek a nyomtatott húsnak egy kellemetlen mellékhatása biztos lesz. Mivel feldolgozott alapanyagokból van, nem használ az emésztőszervrendszernek, és hízlal.
    Ez szimplán amiatt van, hogy az emésztőszervrendszernek nem kell vele csinálnia semmit, gyakorlatilag előre megrágott kaját eszel. Processzált kaja, nagyobb az energiasűrűsége, mint a házilag, háztáji (vagy háztáji-szerű) nyersanyagokból, eredeti formájukban elkészített, tehát nem összeturmixolt, nem szanaszétfőzött, magas rosttartalmú ételeknek, emiatt hízlalóbb.

    (Direkt nem használtam a "természetes" szót, túl van misztifikálva. Minden természetes, mert az ember is természetes, maximum van ami nem élőlény általi elfogyasztásra való.)
  • barretter #16
    Semmi metafizikai dologra nem gondolok. Egyszerűen csak arra, hogy tudásunk fogyatékos és kipróbálatlan.

    Tömeges emberkísérlet ez, s hogy milyen hatásai lesznek és nem lesznek hosszú távon azt senki sem tudja, és senki sem biztosítja a fogyasztót semmiről.

    Mondjuk, ha már fiatal korodtól ezt eszed, hova lyukadsz ki 65 éves korodra? A nő aki ezen nő fel, milyen gyereket hoz majd világra? A gyermek, aki már az anyatejet is ilyen kajára építve kapja…? Mind megannyi kérdés és ismeretlen.

    A tudománynak egyszer még a természetes húsokkal sem sikerül dűlőre jutnia, hogy melyik mennyire és mennyiben egészséges, nem egészséges, egészségromboló. És bár nem tud, az emberiségnek mégis van már legalább több ezer éves tapasztalata vele.

    Még a kisgyermekek táplálásának menetrendje és mikéntje is kb 5-10 évente változó cirkusz.

    Nem tanácsos a természettel baszakodni.

    Amíg ez opció marad, ami nincs letolva mindenki torkán, felőlem legyen. Ha egy várandós nő ilyenen él, azért én furcsán fogok nézni. De ha idővel ez lesz a mindenki torkán letolt alap a bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetésben, azt az én gyomrom már sehogy sem tudja bevenni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #15
    " Másrészről a természetes hús biztosan többről szól, mint ahogy azt ma a tudomány látni véli és maga összeállítani igyekszik." A gyomorsav annyira nem bonyolult dolog, hogy ilyen metafizikai dolgokat bele tudjunk magyarázni a húsba.
  • duke #14
    Ez most lehet hogy egy rakasszar, de csak ido kerdese, es jobb lesz, akar meg az igazi husnal is. Es az allatok felesleges kinzasa legyilkolasa helyett mindenkepp jobb.
  • barretter #13
    Évmilliók során a szervezetünk az anyatermészetben pont nem ilyen ételekhez alkalmazkodott, fejlődött. Másrészről a természetes hús biztosan többről szól, mint ahogy azt ma a tudomány látni véli és maga összeállítani igyekszik. Továbbá speciális és – nulláról – nehezen elérhető technológiától függővé teszi az élelmezést.

    Ezerféleképpen lehet ebből hosszú-hosszú távon irdatlan nagy szívás. És sokak egészségét vághatja tönkre. Visszafordíthatatlanul.

    Az egyébként előttem világos, hogy ez az egész egy maroknyi techbuzi hülyegyerek homokozója és néhány pénzeszsák kaszinója Akiket a legkevésbé sem érdekel a te meg az én egészségem és a bolygónk jövője.